e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ιερές στιγμές από τα Εγκαίνια του Ι. Ν. Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος στη Νέα Ερυθραία

του Μάρκου Παπαγεωργίου












































Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκαν σήμερα, Κυριακή 24 Μαΐου 2015, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος στη Νέα Ερυθραία. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κωστή, τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Νικάνορα Καραγιάννη και πολλούς ακόμη ιερείς.

Στην συνέχεια τελέστηκε η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Αντιδημάρχου Νέας Ερυθραίας, τα μέλη του συλλόγου της Αγίας Ματρώνας, επιτρόπων και πλήθους πιστών. Ο περικαλλής Ναός ήταν ανθοστόλιστος, εξωτερικά και εσωτερικά, σύμφωνα με το ζακυνθινό έθιμο, καθότι ο προϊστάμενος του Ναού φέρει την καταγωγή του από την Ιόνιο νήσο. Επιπλέον, στον Ναό τίθενται προς προσκύνηση, απότμημα λειψάνου της Αγίας Ματρώνας προερχόμενο από τη Θήρα, το οποίο και θα φυλάσσεται στο Ναό, καθώς και η Τίμια Κάρα του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, η οποία θα παραμείνει στο Ναό έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Στον σύντομο λόγο του ο Σεβ. κ. Κύριλλος προσευχήθηκε για όλους εκείνους τους κεκοιμημένους αδελφούς που συνέβαλαν στην ανέγερση του Ναού αυτού, ως μέλη επιτροπών και εκκλησιαστικών συμβουλίων και ευχήθηκε: "Αιωνία η μνήμη". Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, που σήμερα τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, ενώ εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφάνιο, για την παραχώρηση του λειψάνου της Αγίας Ματρώνας, τον Ηγούμενο της Ι. Μ. Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία Γέροντα Γαβριήλ, για τη μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ, τον Δήμαρχο Κηφισίας, τον Αντιδήμαρχο Ν. Ερυθραίας, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να πραγματοποιηθούν τα σημερινά εγκαίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: