e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

4η χειροτονία του Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα






























Την Κυριακή, 14 Ιουνίου, ανήμερα της πρώτης επετείου από της ενθρονίσεώς του στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας, ο Σεβ. κ. Κλεόπας χειροτόνησε εις διάκονον τον κ. Ιωάννη Νικολαίδη από την πόλη Borås της Σουηδίας και ετέλεσε το χρίσμα του κ. Γεωργίου Βελιζέλου από την πόλη Linköping της Σουηδίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κλεόπας ανέφερε τα εξής: 

"Προχθές επέστρεψα από την Βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, συμμετέχοντας στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στους εορτασμούς των ονομαστηρίων της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Κατά την παραμονή μου στο μαρτυρικό Φανάρι, μετέβην με την συνοδεία του Παναγιωτάτου στη Χάλκη δύο φορές και στη Σηλυβρία, την ιδιαιτέρα πατρίδα του προστάτου μου Αγίου Νεκταρίου.
Σήμερα η χάρις του Θεού και οι ευλογίες του Παναγιωτάτου με αξιώνουν να εορτάσω την πρώτη επέτειο της ενθρονίσεώς μου στην ιεραποστολική αυτή επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Την περασμένη Κυριακή, σεπτή υποδείξει του Παναγιωτάτου, χοροστάτησα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Σήμερα λειτουργώ στον δικό μας Άγιο Γεώργιο της Στοκχόλμης επ᾿ ευκαιρία της εις διάκονον χειροτονίας του κ. Ιωάννου Νικολαΐδη, αφοσιωμένου χριστιανού της πόλεως του Borås, ο οποίος προ καιρού με επισκέφθηκε με την ερίτιμο σύζυγό του και εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί στον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Σουηδίας. Τον εδέχθην με συγκίνηση και προσευχή, με την πεποίθηση ότι ο Κύριος θα ευλογήσει την πρόθεσή του να ενδυθεί το της Ιερωσύνης ένδυμα και θα τον αναδείξει άξιον εργάτη του αμπελώνα του. Σύντομα θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος για να αναλάβει την διακονία του ποιμνίου μας στην πόλη Borås, στην οποία ζει οικογενειακώς επί σειρά ετών.
Όταν επισκέφθηκα το Borås ενθουσιάστηκα με την σύμπνοια και την συνεργασία όλων των χριστιανών μας εκεί και τους υποσχέθηκα ότι την επόμενη φορά που θα τους επισκεφθώ θα ιδρύσω ενορία στην πόλη τους. Η υπόσχεσή μου αυτή αρχίζει να υλοποιήται σήμερα. Το Borås αποτελεί πρότυπον της υπό ίδρυσιν ενορίας, διότι όλοι οι φορείς - σχολείο, κοινότητα-σύλλογος, εκκλησία - συνεργάζονται με γνώμονα το κοινό καλό.
Στην περιοχή υπάρχει ναΐσκος επ᾿ ονόματι της Κυρίας Θεοτόκου, στο οποίο θα τελούνται συστηματικά η Θεία Λειτουργία και όλα τα Ιερά Μυστήρια και οι ακολουθίες.
Σήμερα, στην πρώτη επέτειο της ενθρονίσεώς μου, χαίρομαι διότι μία ακόμη ενορία ιδρύεται, ένας ακόμη αφοσιωμένος χριστιανός μας εισέρχεται στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Αυτή είναι η επιδίωξη του μέλλοντος, αυτό είναι το όραμά μας: Η Ιερά Μητρόπολη να αποκτήσει πλειάδα αφοσιωμένων κληρικών, γηγενών, ντόπιων και όχι "δορυφόρων" και "αλεξιπτωτιστών", που θα διακονήσουν τον λαό μας και θα αναπτύξουν δραστηριότητες ποιμαντικές και ποικίλες για κάθε ηλικία.
Η προτροπή μου προς εσάς κ. Νικολαΐδη και οσονούπω Διάκονε Ιωάννη είναι να αγκαλιάσετε όλους ανεξαιρέτως, Ορθοδόξους και μη, Έλληνες και μη, διανοούμενους και ολιγογράμματους, πλουσίους και πτωχούς, νέους και ηλικιωμένους. Να τους δραστηροποιήσετε στον χώρο της ενορίας, να τους διδάξετε την Ελληνορθοδοξία και την αφοσίωση προς το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να επισκέπτεσθε τους ασθενείς και τους φυλακισμένους, να ιδρύσετε τμήμα νεότητος, Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών, κατηχητικό σχολείο, κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής και συσσίτιο απόρων. Να διαλέγεσθε με όλους, ανεξαρτήτως θρησκευτικού, εθνικού, πολιτικού και πολιτιστικού background.
Στην πρώτη επέτειο της ενθρονίσεώς μου εκφράζω την υιϊκή μου ευγνωμοσύνη προς προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την εμπιστοσύνη του στην ελαχιστότητά μου και προς τους Σεβασμιωτάτους προκατόχους μου, μακαριστούς Μητροπολίτες Γερμανό, Αθηναγόρα και Πολύευκτο καθώς και τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο για την πολυετή αφοσιωμένη και μεθ᾿ απαρνήσεως αρχιερατική τους διακονία, τους πνευματικούς καρπούς της οποίας απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα.
Στους αδελφούς κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως και προς την αγαπημένη μου Ομογένεια εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την ολόθερμη συμπαράστασή τους στις πρωτοβουλίες που έλαβα μέχρι τούδε προς όφελος της τοπικής μας εκκλησίας και θα παρακαλέσω την εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων μας προς επίτευξιν του κοινού στόχου: ενότητα, ομοψυχία, ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων, δραστηριοποίηση της νεολαίας, ενεργή συμμετοχή στα κοινά!
Στον κ. Νικολαΐδη αναφωνώ: «Εὐ δούλε ἀγαθέ, εἴσελθε εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου Σου»!
Θερμώτατες ευχαριστίες εκφράζω και προς τους Εξοχωτάτους Πρέσβεις μας, τους ακοίμητους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, καθώς και προς την όμορφη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Λευκωσίας από την Κύπρο, τα μέλη της οποίας ελάμπρυναν τη λατρευτική μας σύναξη με το καλικέλαδο της φωνής τους."

Στην αντιφώνησή του ο νεοχειροτονηθείς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σουηδίας για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον συνεχάρη για την επέτειο της ενθρονίσεώς του. Ο Σεβ. παρουσίασε στο εκκλησίασμα μαζί με τον Διάκονο Ιωάννη και τον κ. Γεώργιο Βελιζέλο, φοιτητή Θεολογίας, γνώστη της Ελληνικής, αγγλικής και Σουηδικής γλώσσης, υποψήφιο κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως η Φιλόπτωχος Αδελφότης προσέφερε πρόγευμα και γλυκίσματα στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.

Φωτογραφίες κ. Νικολάου Κίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: