e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πέντε σημαντικές απουσίες από την φετινή εορτή του Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω

Γράφει ο π. Σεραφείμ Κονίδης 


Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και με ιδιαίτερη κατάνυξη ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μετακομιδή του ιερού Λειψάνου, του Προστάτου και εφόρου του νησιού μας Αγίου Διονυσίου. Στη φετινή θερινή εορτή προς τιμήν του Πολιούχου μας καταγράφηκαν όμως πέντε σημαντικότατες απουσίες. 


Ο ταπεινός προσκυνητής του Αγίου της Συγνώμης, ο πολύκλαυστος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος δεν προεξήρχε τελικά του πανηγυρικού Eσπερινού, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Η πλημμυρισμένη από αγάπη καρδιά του σταμάτησε να χτυπά πριν ακόμη προλάβει να ενθρονιστεί στην καθέδρα του γειτονικού μας νησιού, την Κεφαλονιά.


Από το ιερό Βήμα του Αγίου μας απουσίαζε η σεβασμία μορφή του πολιού γέροντα και πνευματικού πατέρα της Μονής της Ελευθερωτρίας, π. Χρυσοστόμου Γκέλμπεση. Ο αείμνηστος υπήρξε αδελφός της Μονής του Αγίου μας από τη δεκαετία του '30, του περασμένου αιώνα και διακόνησε επί πολλά έτη σε όλα τα μετόχια της εντός και εκτός του νησιού, καθώς και στην ιστορική έδρα της Μονής στα Στροφάδια, στο μέρος που εκάρη μοναχός και ετάφη ο Άγιός μας. Μέχρι πρόσφατα, πριν το βάρος των 102 χρόνων του δεν του το επέτρεπε πλέον, συνήθιζε να σηκώνει το σεπτό Σκήνωμα κατά την έξοδό Του, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης λιτανεία στους δρόμους της πόλεως.


Στις εορταστικές εκδηλώσεις δεν συμμετείχε φέτος ο ρέκτης των ζακυνθινών εθίμων, των αντετιών μας, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού του νησιού μας π. Παναγιώτης Σπουργίτης. Ο μακαριστός με πολύ ζήλο συμμετείχε στον χορό των Ζακυνθινών Ιερέων, για να ψάλει κατά το τοπικό μέλος στην πανήγυρη του Γέροντα του Άμμου. 




Όμως και από την επιτροπή εορτών της φετινής πανήγυρης απουσίαζαν δύο από τα παλαιότερα και σημαντικότερα στελέχη, ο Νίκος Ποτήρης και ο Σπύρος Ζούγρας. Δύο μέλη της Επιτροπής, που συνέβαλαν στο μέγιστο βαθμό για την επιτυχία και ευταξία του πανηγυριού όλα αυτά τα χρόνια και ήταν πολύτιμη η εθελοντική βοήθεια και εργασία που προσέφεραν. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους και είμαστε σίγουροι ότι συμπανηγύρισαν και αυτοί μαζί μας τον Άγιο της Συγγνώμης, τον Άγιο Διονύσιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: