e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Συγκινητική φωτοθήκη από την εν Βρυξέλλαις Χειροτονία του Επισκόπου Τρωάδος κ. Πέτρου


Πρωί Κυριακής, 8ης Νοεμβρίου 2015, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών εν Βρυξέλλαις, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. βελγίου κ. Αθηναγόρου και συλλειτουργούντων πολλών Αρχιερέων, ενώ παρέστη πλήθος πιστών, ομογενών και εξ Ελλάδος.Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έλαβε χώρα η εις επίσκοπον χειροτονία του νέου βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Πέτρου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Βρυξελλών.

Την χειροτονία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων άλλων δέκα αρχιερέων πλαισιουμένων από ιερείς και διακόνους. Πλήθος λαού από το Βέλγιο αλλά και από την Πάτρα και τη Γερμανία κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό. Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο έλαβαν μέρος εκτός του Μητροπολίτου Βελγίου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος από Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Παν. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιώβ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), οι Θεοφ. Επίσκοποι κ. Δοσίθεος από το Πατριαρχείο Γεωργίας, Αριανζού κ. Βαρθολομαίος (βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας), Νεαπόλεως κ. Πορφύριος από την Εκκλησία της Κύπρου, Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Χαριουπόλεως κ. Ιωάννης (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ενώ παρευρέθη συμπροσευχόμενος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος (βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας).

Μεταξύ των πιστών παρόντες ήσαν, μεταξύ άλλων, η Εξοχωτάτη κ. Γαλαθιανάκη, Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο, άλλοι διπλωμάτες, άρχοντες οφικκιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος και άλλοι πολλοί.

Εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής, Προτεσταντικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.

Ο νέος Επίσκοπος Τρωάδος κ. Πέτρος κατά την χειροτονητήρια ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν γνωρίζει τα μυστήρια και τις βουλες του Κυρίου. Το Πνεύμα το Άγιον όπου θέλει πνει και, όσο και αν προσπαθούμε εμείς οι άνθρωποι μέσα στον περιορισμό του διαστατού χώρου και χρόνου να ανιχνεύσουμε τα σχέδια του Θεού, παραμένουμε σε πλήρη αγνωσία. Αυτή η αίσθηση πληροί την καρδιά μου, αναλογιζόμενος το πώς σήμερα βρίσκομαι ενώπιόν σας, Σεβασμιώτατε, λίγο χρόνο πριν δεχθώ από τα τίμια χέρια σας τον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης, καλούμενος να βιώσω αυτό που κάποιοι ονομάζουν προσωπική πεντηκοστή».

Στην δική του ομιλία ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας τόνισε, μεταξύ άλλων, την σημασία του επισκοπικού αξιώματος, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα τάλαντα του νέου επισκόπου, διαβεβαίωσε τον νέο αρχιερέα για την αγάπη και τη στήριξη που θα βρει στο πρόσωπό του. Τόνισε: «καθίστασαι από της σήμερον λύχνος φωτός, «εις τας επάλξεις του πνευματικού αγώνος» ώστε ... να γίνεσαι φως πάσι τοις ορθοδόξοις πιστοίς της δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αλλά και παράδειγμα δια της βιοτής και πολιτείας σου, κυρίως δε δια της πιστής εκπληρώσεως της διακονίας σου, προς όλους τους ανθρώπους».

Μετἀ τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση για όλους τους πιστούς σε αίθουσα κοντά τον Μητροπολιτικό Ναό. Εκεί μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για τη φιλοξενία και εκθείασε τα προσόντα του νέου επισκόπου. Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Βελγίου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Πατρών για τα καλά του λόγια και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι στις 20 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2016, προγραμματίζεται επίσκεψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονος.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η τέταρτη φορά που στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βρυξελλών λαμβάνει χώρα χειροτονία επισκόπου. Το 1974 είχε γίνει η εις επίσκοπον χειροτονία του Απολλωνιάδος κ. Παντελεήμονος (του μετάπειτα Μητροπολίτου Βελγίου), το 1996 η χειροτονία του Ρηγίου κ. Εμμανουήλ (νυν Μητροπολίτου Γαλλίας) και το 2003 η χειροτονία του Σινώπης κ. Αθηναγόρου (νυν Μητροπολίτου Βελγίου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: