e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Διά του Ιησού και μόνον, η σωτηρία των ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
20ής Δεκεμβρίου 2015
(Ματθ. Α΄ 1-25)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πλήθος προφητών της Παλαιάς Διαθήκης είχε προαναγγείλει την έλευση του Μεσσία Χριστού. Ανάμεσά τους ο προφήτης Ησαΐας, ο οποίος μίλησε για την γέννηση του βρέφους Εμμανουήλ εκ της Παρθένου Μαρίας.
Όμως, οι άνθρωποι τότε δεν μπορούσαν να συλλάβουν το βαθύτερο νόημα των προφητειών αυτών. Δεν μπορούσε να συλλάβει το μυαλό τους πώς θα μπορούσε ο απρόσιτος Θεός να κατοικήσει μαζί τους, να είναι παρών ανάμεσά τους, όχι τμηματικά αλλά ολόκληρος και ότι η παρουσία του θα ήταν πηγή δωρεών, λύτρωσης, χαρίτων και όλα αυτά θα προσφέρονταν στον κάθε άνθρωπο χωριστά και όχι απροσώπως και γενικώς στο ανθρώπινο γένος. Οι άνθρωποι θα γίνονταν συμπολίτες των Αγγέλων, οικείοι του Θεού. Ακόμη και μετά την Λυτρωτική θυσία και Ανάστασή Του ο Κύριος θα ήταν μαζί τους και θα κατοικούσε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, «ἐγώ μεθ’ ὑμῶν εἰμί πάσας τάς ἡμέρας» λέει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Αυτό, εξάλλου, σημαίνει και η λέξη «Εμμανουήλ».
Όμως πέρα από το όνομα αυτό πλήθος είναι τα ονόματα του Θεού, ο οποίος, σύμφωνα με τους μεγάλους Πατέρες, είναι και ανώνυμος και πολυώνυμος. Ένα από τα ονόματα του Σωτήρα είναι το «Ιησούς», το οποίο του δόθηκε από τον δίκαιο Ιωσήφ. Όμως αυτό δεν το έδωσε ο Ιωσήφ από δική του πρωτοβουλία αλλά κατ’ απαίτηση του Θεού, ο οποίος παρουσιάστηκε στον ύπνο του και του διέλυσε τους κακούς λογισμούς που τον είχαν κατακλύσει, επειδή αμφισβήτησε την ηθική της Παρθένου Μαρίας, της συζύγου του. Εκεί του είπε Άγγελος Κυρίου ότι θα γεννηθεί ο Σωτήρας του κόσμου και πρέπει να ονομαστεί Ιησούς.
Η λέξη Ιησούς σημαίνει «Θεός-Σωτήρ». Αυτό σήμαινε ότι δεν θα ήταν ένας κοινός άνθρωπος αλλά θεάνθρωπος, δηλαδή τέλειος θεός και τέλειος άνθρωπος. Ύψιστος σκοπός της έλευσής Του είναι η σωτηρία των ανθρώπων όλων των αιώνων έως την συντέλεια. «Αὐτός γάρ σώσει τόν λαόν αὐτοῦ», λέει ο Άγγελος στον Ιωσήφ.
Ο Κύριός μας δια μέσου των αιώνων καλεί όλους τους «κοπιώντας» και «πεφορτισμένους» να τους ξεκουράσει. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Απόστολο Πέτρο, είναι δια του Ιησού και μόνον δι’ αυτού. Ας φροντίσουμε όλοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: