e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Αντιπροσωπεία Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Αγίους Τόπους


Εκπρόσωποι από 15 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιούν επίσημη 4ήμερη επίσκεψη στους Αγίους Τόπους, από 8 έως και 12 Μαρτίου 2015, υπό την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η επίσκεψη υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ταξιδιωτικού Γραφείου AEROGRAMMI TRAVEL, με έδρα την Θεσσαλονίκη, και την υποστήριξη της AEGEAN AIRLINES.
            Της Αντιπροσωπείας ηγείται ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συμμετέχουν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, οι κ.κ. Βασίλης Τζέρπος και Χρήστος Πετρέας, Μέλη του Συνοδικού Γραφείου, καθώς και κληρικοί-εκπρόσωποι της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Διδυμοτείχου, Εδέσσης,  Ιωαννίνων, Καρπενησίου και Λευκάδος.
            Η Αντιπροσωπεία ξεκίνησε την προσκυνηματική της περιήγηση  στην Αγία Γη με επίσημη επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγινε δεκτή από τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.
            Κατά την δίωρη παραμονή της Αντιπροσωπείας στο Πατριαρχείο ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία και την μοναδικότητα των προσκυνημάτων της Αγίας Γης για όλο τον χριστιανικό κόσμο, την ευθύνη της Αγιοταφικής Αδελφότητος για την διαφύλαξη, συντήρηση και προβολή αυτών, ενώ περιέγραψε και τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας των Ιερών Προσκυνημάτων και τους προβληματισμούς εξ αφορμής και των κατά καιρούς αναφυομένων θεμάτων.
            Ο Σεβ. Πρόεδρος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την υποδοχή και φιλοξενία και μετέφερε την αδελφική αγάπη και την στήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τον σεβασμό του Ελληνικού λαού προς την Αγιοταφική Αδελφότητα και το επιτελούμενο από αυτήν έργο. Η επίσημη συνάντηση περαιώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών ενθυμίων και δώρων.
            Η Αντιπροσωπεία ακολούθως επισκέφθηκε και προσκύνησε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, καθώς και στα υπόλοιπα Ιερά Προσκυνήματα της Ιεράς Πόλεως των Ιεροσολύμων.

Η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτου Μαραθώνος κ. Μελίτωνος
Με σεμνό τρόπο -λόγω Μεγάλης Τεσσαρακοστής- τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων, στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος. Στην ενορία που υπηρέτησε ως εφημέριος έως της εκλογής του εις Επίσκοπον, τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ο εορταζόμενος, Σεβ. Μητροπολίτης Μαραθώνος Μελίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος αλλά και Ιερείς οι οποίοι συνδέονται πνευματικά μαζί του.

Στην προσλαλιά του ο Σεβ. κ. Μελίτων αναφέρθηκε στο μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, οι οποίοι ήσαν επίλεκτοι αξιωματικοί, κι όμως έζησαν με ανιδιοτέλεια και ενίσχυαν τους συνανθρώπους τους, δείχνοντας έτσι σε εμάς, τον δρόμο για την Επουράνιο Βασιλεία. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό που μας χάρισε τέτοια μεγάλα δείγματα πίστεως. Όσο μεγάλα και να είναι τα βάρη, οι δυσκολίες και τα μαρτύρια στη ζωή μας, όταν υπάρχει μέσα πίστη, όλα ξεπερνιούνται. Η ζωή μας δεν είναι μόνο για την καλοπέραση. Αλλά έχει αξία όταν περνά μέσα από τις δοκιμασίες, τις δυσκολίες και το μαρτύριο της καθημερινότητας».

Λίγο πριν την απόλυση, διαβάστηκε το κόλλυβο προς τιμήν των Αγίων Τεσσαράκοντα, ενώ ο Μητροπολίτης δέχθηκε τις ευχές από τους πιστούς της ενορίας του Αγ. Γεωργίου, που τόσο αγαπά και διατηρεί άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς μαζί τους.

Η Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην πόλη της Ζακύνθου

Πρωί Δευτέρας, 9ης Μαρτίου 2015, στον Ναό Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄