e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ευπρεπίζοντας με βιολέτες τον δίσκο της Σταυροπροσκύνησης

Πριν το δειλινό του Σαββάτου, 14 Μαρτίου 2015, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου 
Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας János Áder στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Τήν πρωΐαν τοῦ Σαββάτου, 14ης Μαρτίου, ὁ Ἐξοχ. κ. János Áder, Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας τῆς Οὑγγαρίας, προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Gábor Kiss, Πρέσβεως τῆς Χώρας ἐν Ἀγκύρᾳ, Ἐντιμ. κ. Balázs Hendrich, Γεν. Προξένου ἐν τῇ Πόλει, καί ἄλλων ὑψηλοβάθμων συνεργατῶν αὐτοῦ.

Τόν κ. Πρόεδρον, εἰς ὅν ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι τιμαί, ὑπεδέχθη ἐν τῇ εἰσόδῳ τοῦ Πατριαρχικοῦ Οἴκου ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, καί ἐν συνεχείᾳ ἐγένετο δεκτός οὗτος μετά πάσης τιμῆς καί ἐγκαρδιότητος ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ.  

Κατά τήν συνομιλίαν ὁ Παναγιώτατος ἐπλαισιώνετο ὑπό τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί Τριτεύοντος κ. Νήφωνος. Ἡ συνάντησις μεταξύ τῶν δύο ἀνδρῶν διήρκεσε μίαν ὥραν, καθ᾿ ἥν ἐγένετο συζήτησις περί τῶν σχέσεων μεταξύ τοῦ κράτους τῆς Οὑγγαρίας καί τῶν ἐν τῇ χώρᾳ εὑρισκομένων ὀρθοδόξων πιστῶν, ὡς καί περί τῶν διεθνῶν προσπαθειῶν διά τήν προστασίαν τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, θέμα μέ τό ὁποῖον ὁ κ. Πρόεδρος ἀσχολεῖται ἀπό ἐτῶν.

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης προσέφερεν εἰς τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην ἱεράν εἰκόνα τῆς Ὁσίας Ξένης, Πριγκηπίσσης ἐξ Οὑγγαρίας, γενομένης δέ Αὐτοκρατείρας τοῦ Βυζαντίου, ὁ δέ κ. Πρόεδρος προσέφερεν εἰς τόν Πατριάρχην πασχαλινόν ὠόν ἐκ πορσελάνης καί ἐν συνεχείᾳ συνώδευσεν αὐτόν ἔως τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ ἔνθα προσκυνήσας ἐξεναγήθη ἐν αὐτῷ. 

            Σημειωτέον, ὅτι κατά τό παρελθόν ἔτος ὁ Πρόεδρος Áder εἶχε δεχθῆ λίαν τιμητικῶς τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην ὅτε Οὗτος ἐπεσκέφθη τήν Βουδαπέστην διά νά ὑπογράψῃ μετά τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Οὑγγαρίας ἐπίσημον διμερῆ Συμφωνίαν διά τήν θέσιν τῆς Ὀρθοδοξίας καί ἰδιαιτέρως τῆς Ἐξαρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐν τῇ χώρᾳ ταύτῃ.

[Φωτογραφίες: Ν. Μαγγίνας]

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 35η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για την ΣταυροπροσκύνησηΣταυρικός ο δρόμος της άρνησης του εαυτού μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ΄ Νηστειών 15ης Μαρτίου 2015 
(ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)
(Μαρκ. η΄ 34 - θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Η άρνηση του εαυτού μας είναι ο μεγαλύτερος άθλος, που θα μπορούσε να επιτύχει κάθε αληθινός Χριστιανός στη ζωή του. «Πρέπει να απαρνηθείς τον εαυτό σου, για να τον κερδίσεις», λέει ο Ιησούς. Περίεργα και αντιφατικά φαίνονται αυτά τα λόγια. Όμως δεν είναι! Αν εμβαθύνουμε στα λόγια αυτά, τα οποία εντάσσονται στο όλο πνεύμα του Ευαγγελίου, θα δούμε ότι έχουν λογική και αρμονία! Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτό του. Τον παλαιό άνθρωπο, τον εμφορούμενο από πάθη, μίση, αντιζηλίες, φιλοδοξίες, ανηθικότητες, αδικίες, ασέβεια και όλα τα άλλα έργα του πονηρού. Πρέπει να καταπολεμηθεί η ροπή προς το κακό, που φωλιάζει στην ψυχή μας. 

Δύσκολος και σταυρικός φαίνεται αυτός ο δρόμος, πολλές φορές και ακατόρθωτος. Όμως τίποτε δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο όταν έχουμε βοηθό, σύμμαχο και οδηγό τον παντοδύναμο Θεό. Μήπως τάχα είναι εύκολος και ανώδυνος ο δρόμος που παίρνουμε, για να φτάσουμε στην αμαρτία και το κακό; Πολλές φορές η υποδούλωση στο κακό μάς δίνει εξευτελισμούς, πικρία, γελοιοποίηση και -όχι σπάνια- θάνατο. Οι δοκιμασίες όμως που υφίσταται ο γνήσιος Χριστιανός είναι μεν πολλές φορές επώδυνες, αλλά οδηγούν οπωσδήποτε στην Ουράνια Βασιλεία, η οποία είναι ο αληθινός προορισμός και η ευτυχία του ανθρώπου. Ο αληθινός πιστός ήδη σε αυτήν εδώ την γη προαπολαμβάνει την θεία μακαριότητα. Και μαζί με τον απόστολο Παύλο: «χαίρει ἐν τοῖς παθήμασί του». Έτσι οι δοκιμασίες, τις οποίες υφίσταται, του φαίνονται φορτίο ασήμαντο και η θλίψη, που δοκιμάζει καθημερινά, γίνεται πηγή χαράς. Ποτέ δεν αρνείται τον Χριστό, παρά τις ειρωνείες, τους χλευασμούς και τις διώξεις που υφίσταται από ασεβείς ανθρώπους. Δεν φοβάται τους διώκτες του, αντίθετα πολλές φορές νιώθει οίκτο γι’ αυτούς, χωρίς να βαραίνει με μίσος την ψυχή του. Τα πλούτη και οι τιμές δεν τον δελεάζουν, διότι τίποτε δεν θα ωφελήσει τον άνθρωπο εάν κερδίσει όλον τον κόσμο και χάσει την ψυχή του. Όλο το σύμπαν και οι θησαυροί του δεν θα μπορέσουν ποτέ να ισοσταθμίσουν την απώλεια μιας ανθρώπινης ψυχής. Ούτε μπορούν να οδηγήσουν την ψυχή του ανθρώπου στην Βασιλεία των Ουρανών. Τα υλικά αγαθά -που όλοι μας κυνηγάμε καθημερινά- έχουν σχετική και ασήμαντη μόνο αξία. Όμως πολλές φορές εγκληματούμε και πράττουμε το άδικο για να τα αποκτήσουμε. 

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι να πράττουμε το ευάρεστο και το δίκαιο ενώπιον του Θεού και των συνανθρώπων μας και ο Σταυρός του Κυρίου μας, που σήμερα προσκυνάμε, ας είναι το ιερό σύμβολο, που θα μας εμπνέει πάντοτε. Γένοιτο!