e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Προσκύνημα στην ιστορική Μονή -σήμερα Ενορία- του Αγίου Νικολάου των Σπετσών

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Το οικοδομικό αυτό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, του κοσμαγάπητου αγίου της γης και του πελάου, κείται νωχελικά δίπλα στη γοητευτική θάλασσα των Σπετσών και ξεχωρίζει από μακριά για το ψηλό, πυργοειδές, λυγερόκορμο, εξαίρετα κεντημένο καμπαναριό, οικοδομημένο από μάρμαρο της νήσου Τήνου, το 1805. Στο εσωτερικό και το εξωτερικό της μάνδρας της Μονής δεσπόζουν οι βοτσαλωτές αυλές, με διάφορες αξιοπρόσεκτες παραστάσεις, ο δε επιβλητικός ναός διακρίνεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το οποίο από τη μέση και πάνω "βγαίνει" προς τα έξω, ως μια νοητή σκέπη προς τους εκκλησιαζόμενους. 

Η μονή -η οποία σήμερα λειτουργεί ως μια από τις τέσσερις Ενορίες του νησιού- έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθότι στους χώρους της έκαναν καίρια συνάντηση οι Καπεταναίοι, οι Κληρικοί και οι Πρόκριτοι του νησιού και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στον επαναστατικό αγώνα του 1821. 

Εφημέριος σήμερα είναι ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης, ένας ευπροσήγορος, φιλοπρόοδος και φιλόξενος κληρικός-ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Προσωπικά τον ευγνωμονούμε, ότι, αν και δεν ήταν παρών στο νησί κατά την επίσκεψή μας, έκανε τα πάντα για να καλυτερεύσει την διαμονή μας, αξίζει δε να σημειωθεί ότι, κατά την επίσκεψή μας στον ναό του, μας έκανε τηλεφωνική ξενάγηση, ώστε να μας ευχαριστήσει!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Διεθνές Συνέδριο «Τέλος της ζωής στον καρκίνο: Η ανατριχίλα των συνόρων» (Χάλκη, 18-20.6.2015)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος παρέστη στο Διεθνές Συνέδριο «Τέλος της ζωής στον καρκίνο: Η ανατριχίλα των συνόρων», το οποίο λαμβάνει χώρα από τις 18 έως στις 21 Ιουνίου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τελεί υπό τις ευλογίες του Παναγιωτάτου. Στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος (Εκκλησία της Ελλάδος) και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Οικ. Πατριαρχείο) καθώς και κληρικοί τόσο από την Ελλάδα, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πανεπιστημιακοί ιατροί καθηγητές από όλο το κόσμο, ιατροί και επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, καθώς και πλήθος κόσμου. International congress "End of life in cancer: The shiver of borders" Under the aegis of His All Holiness the Ecumenical Patriarch, Bartholomew. From 18 to 21 June at Theological School of Halki.


Κυκλοφορήθηκε το 9ο τεύχος του περιοδικού "Ψυχής Δρόμοι"


ΨΥΧΗΣ ΔΡΟΜΟΙ
Εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες
συναντώνται με την πίστη

Τεύχος 9ο – Μάϊος 2015


Περιεχόμενα 9ου τεύχους

Λεωφόροι:
-Fraser Watts, Ψυχολογικές και θρησκευτικές προοπτικές του συναισθήματος
- Craig Nessan, Μια θεολογία των οικογενειακών συστημάτων
-André Samson, H συμβολή της πνευματικότητας στη διαδικασία ψυχοκοινωνικής ένταξης ομοφυλοφίλων που έχουν προσβληθή από τον ιό HIV
-π. Stephen Headley, «Ἡ ἐλευθερία ποὺ χαρίζεται στὸ βλέμμα»: από τις ομιλίες του μητροπολίτη Αντωνίου Μπλούμ
-Ettore Perella, Ψυχανάλυση, θεωρία της επιστήμης και Γρηγόριος Παλαμάς

Μονοπάτια:
-Shelley Jackson, Παιδιά, πνευματικότητα, και συμβουλευτική

Πεζόδρομοι:
-Ψυχανάλυση και πίστη. Συζήτηση με την Macha Chmakoff και τον David Larre

Ξέφωτα:
-Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware, Ίαση στην ενορία και στον κόσμο
-Albert Jordy Raboteau, Αφρο-Αμερικανική Ορθοδοξία

Αυλές:
-Σύλβια-Σεβαστής, Διδάσκοντας τα παιδιά μας να προσεύχονται
-π. Steven Tsichlis, Παιδιά με ειδικές ανάγκες και η ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια

Σταυροδρόμια:
-Ειδήσεις, χρονικά, δραστηριότητες

Γέφυρες:
-Περίπτωση 22: Υπαρξιακά ερωτήματα ενός παιδιού (Ελένη Καραγιάννη- π. Συμεών Βενετσάνος)
-Περίπτωση 23: Περίεργοι χώροι και περίεργα ενοχλήματα (Στέλιος Στυλιανίδης- π. Χριστόδουλος Μπίθας)
-Περίπτωση 24: Ήττα χωρίς μάχη (Αννέτα Τσελέντη- π. Αθανάσιος Γκίκας)

Πλατείες:
-π. Stephen Muse, Όταν οι καρδιές φλέγονται. Ορθόδοξη προσέγγιση στον διά-Λογο της Ποιμαντικής Συμβουλευτικής (Κυριακος Βλασόπουλος)
-π. Thomas Hopko, Christian Faith and Same-Sex Attraction: Eastern Orthodox Reflections (π. John Breck, Philip Henry, Διονύσης Σκλήρης)


Το Ψυχής Δρόμοι, είναι μία εξαμηνιαία έκδοση, ένα νέο περιοδικό με στόχο την ανάπτυξη της σχέσης και τον διάλογο των Ψυχολογικών Eπιστημών με την Θεολογία και την Θρησκευτικότητα.
Σκοπός του περιοδικού είναι η προώθηση της σκέψης και της έρευνας, ο διάλογος των ανθρώπων που υπηρετούν τους δύο χώρους και η αμοιβαία ευαισθητοποίησή τους, η εκπαίδευση σε ευαισθησίες και δεξιότητες. Με επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και ξένων ερευνητών θα επιχειρήσει να φανερώσει το ευρύ πεδίο συνάντησης των δύο αυτών χώρων, να προωθήσει τη συνεργασία τους και την αλληλεπίδρασή τους. Μέσα από τα θέματά του, επιδιώκεται η άντληση και από πρόσφατο στοχασμό και από σημαντικά έργα του παρελθόντος τα οποία είχαν παραμείνει άγνωστα στον τόπο μας. Φιλοξενούνται οι προβληματισμοί τόσο των ορθόδοξων θεολόγων και κλινικών, όσο και των άλλων χριστιανών που προηγήθηκαν κατά πολύ ως προς τη συνάντησή τους με τις ψυχολογικές επιστήμες.

Διευθυντής Σύνταξης: π. Βασίλειος Θερμός
ISSN: 1792-9571 | Τιμή: 10,00 €