e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Έφυγε ως Άγγελος, με τον μανδύα της Αρχιερωσύνης ακηλίδωτο

Πηγή: ιστότοπος Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος 
Λίγες ώρες πριν ο Κύριος καλέσει όλως αιφνιδίως στην μόνιμη πατρίδα μας τον πολύκλαυστο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Γεράσιμο είχα την τιμή και την ευλογία να τον δεχθώ στο Επισκοπείο της Λαμίας, όπου πορευόμενος προς Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου έκανε μια στάση για να με ευχαριστήσει για την εκ νέου, με την εκλογή του, εκφρασθείσα αγάπη μου προς το πρόσωπό του.

Όπως πάντοτε απλοϊκός και ταπεινός μας γέμισε χαρά με την αγάπη του και την ευγενική ψυχή του. Είχαμε επί μιάμιση ώρα μια ωραία πνευματική συζήτηση. Έκδηλη ήταν η αγωνία της ψυχής του και από τη νέα υψηλή Αρχιερατική θέση να μη χάσει τους στόχους της αγιότητος του εαυτού του και του ποιμνίου του. Σε όλη του τη ζωή ο μακαριστός αδελφός Γεράσιμος υπήρξε αναζητητής της αγιότητος. Ανεκάλυπτε τους εναρέτους ανθρώπους στα Μοναστήρια, στις Ενορίες, μέσα στον κόσμο, όπως ακριβώς υπογράμμισε στον χειροτονητήριο λόγο του και εδιδάσκετο από την υπομονή τους, της αγάπη τους, την καθαρότητα της ζωής τους. Πολύ ώρα αφιερώσαμε σ΄ αυτές τις άγιες μορφές, που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια τη ζωή μας και έγραψαν ιστορία. Τον είδα να δακρύζει όταν ανεφέρετο σε διάφορα περιστατικά με τον άγιο Παΐσιο, τον Γέροντα Ιάκωβο και άλλους αφανείς συγχρόνους αγίους της κοινωνίας της Κεφαλονιάς και άλλων μερών. Δύο από τα πολλά χαρίσματά του έβγαιναν στην επιφάνεια. Ο πόθος του για την αγιότητα και η πλούσια αγάπη του για τον πάσχοντα άνθρωπο. Εσκέφθηκα εκείνη την ώρα ότι η παρουσία στην Ιεραρχία θα ήταν πολύ χρήσιμη και διδακτική. Ο Θεός όμως είχε άλλο σχέδιο. Λίγη ώρα μετά την ευχάριστη και ευλογημένη αυτή κοινωνία αγάπης, τον εκάλεσε και τον υφήρπασε εις την άνω Ιερουσαλήμ και τον ενθρόνισε στον θρόνο του Ουρανού.

Στην Ιερά Μονή του Πανοράματος, όπου διανυκτέρευσε με τη συνοδεία του, παρέδωσε στον Κύριο την αγία ψυχή του. Έφυγε με τον μανδύα της Αρχιερωσύνης ακηλίδωτο ως Άγγελος, πριν προλάβουν τα προβλήματα, οι παγίδες, και τα ενεδρεύοντα πάθη του Επισκοπικού αξιώματος, να μειώσουν την δύναμη και καθαρότητα του Παναγίου Πνεύματος.

Πολλοί μετά την κοίμησή του τον ονόμασαν άγιο. Ως άγιο, μιμητή του προστάτου της Κεφαλληνίας και συνωνύμου του αγίου Γερασίμου τον εδέχθησαν οι Κεφαλλήνες, για να τον ενθρονίσουν όχι πια στον Αρχιερατικό θρόνο, αλλά στον θρόνο των καρδιών τους.

Μας επόνεσε πολύ η αγάπη του Θεού, όπως εκφράσθηκε στο πρόσωπο του αγίου αδελφού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου. Ανθρωπίνως μας έθλιψε η εκδημία του, αλλά εκ μέρους του Θεού ήταν έκφραση ιδιαίτερης ευαρέσκειας και τιμής. «Ευάρεστος Θεώ γενόμενος ηγαπήθη και ζων μεταξύ αμαρτωλών μετετέθη· ηρπάγη, μη κακία αλλάξη σύνεσιν αυτού ή δόλος απατήση ψυχήν αυτού» (Σοφία Σολ. δ, 10-11).

Θα μείνει στην ιστορία, ότι η Εκκλησία της Κεφαλληνίας υπεδέχθη και ενεθρόνισε νεκρόν τον νέον Μητροπολίτην της Γεράσιμον Φωκάν.

Ας εύχεται υπέρ του ποιμνίου του και υπέρ πάντων ημών. Αιωνία αυτού η μνήμη.

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος 

Τραγική ειρωνεία: Φθάνουν οι προσκλήσεις για την... Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου


Οι προσκλήσεις για την πολυαναμενόμενη Ενθρόνιση του λαοφίλητου και λαοπρόβλητου νέου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου, στις 2 Ιουλίου 2015, ετοιμάστηκαν, ταχυδρομήθηκαν και ήδη καταφθάνουν στους αποδέκτες τους... Όλα ήταν υπό έλεγχον για την επιστροφή του γλυκύτατου παπα-Γεράσιμου ως Επισκόπου και Μητροπολίτου της γενέτειράς του. Όμως το Αιφνίδιο πρόφθασε και το Πρόδηλο μηδενίστηκε... Ο νέος Μητροπολίτης έφθασε διά άλλης οδού στην Καθέδρα του και στον Μητροπολιτικό Ναό, εφ' ώ ετάχθη... Τι τραγική ειρωνεία...


Φωτοστιγμές από την σημερινή Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου

Μητροπολιτικός Ναός Αργοστολίου, 23 Ιουνίου 2015, λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, τοποτηρητού της Ι. Μ. Κεφαλληνίας 
Φωτογραφίες: Σπύρος Σακαλής | e-kefalonia.net

Συνοπτικό video της άφιξης και "ενθρόνισης" του κεκοιμημένου Γερασίμου στη Μητρόπολή του


Χθες το απόγευμα, 22 Ιουνίου 2015 (και όχι στις 2 Ιουλίου, όπως είχε εξαγγελθεί, υπό τις μη αιφνίδιες εξελίξεις) ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος στην Καθέδρα του. Άπνους όμως και βλέποντας πλέον, όχι την γενέτειρα πατρίδα, αλλά την ουράνια. Εκεί εξελίχτηκαν στιγμές δράματος, σπαραγμού και βαθύτατης θλίψης για την πρόωρη εκδημία του "παπά της καρδιάς" των Κεφαλλήνων, ο οποίος πάντως ήταν παναγαπητός σε όλη την Ορθοδοξία. Από την άφιξή του στη Μητρόπολη του νησιού και τις εκδηλώσεις θρηνητικής λατρείας είναι τα πλάνα που ακολουθούν.


Ο Κεφαλλήν Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χαρτουλιάρης για την απώλεια του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου Κεφαλληνίας

Άφωνους στη κυριολεξία άφησε όλους μας, τους Κεφαλλήνες όπου γης και όχι μόνο η τραγική είδηση δια την αδόκητη και αιφνίδια εκδημία του αδελφικού φίλου και νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου μας κυρού Γερασίμου.

Προτού ζήσουμε την ενθρόνιση του στη Κεφαλονιά μας η οποία θα μας χαροποιούσε ιδιαιτέρως, αφού ο εκλιπών Iεράρχης ήταν γέννημα θρέμμα της πατρίδας μας και λίαν αγαπητός ως άνθρωπος και κληρικός, ενθρονίστηκε στις καρδιές όλων μας.

Πήρε όμως, για μας τους ανθρώπους, πολύ γρήγορα το δρόμο για την Άνω Ιερουσαλήμ στο θρόνο του Θεού, για να συνευφραίνεται μετά των αγίων και να μας στέλνει από εκεί τις ευλογίες του.

Ως Κεφαλονίτης κληρικός διακατέχομαι από βαθύτατη θλίψη, είμαι όπως όλοι μας συγκλονισμένος από το γεγονός, και θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια, τόσο στην οικογένεια του εκλιπόντος, όσο και σε όλους τους συμπατριώτες μας, κλήρο και λαό, που στερηθήκαμε τόσο άδοξα και αιφνίδια την ποιμαντορία ενός μεγάλου Ιεράρχου.

Αιωνία Του η Μνήμη
Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χαρτουλιάρης