e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Στιγμές από τη λιτάνευση των Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ στο Βαθύ της Ιθάκης


Το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου 2015, εψάλη η Παράκληση των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Βαθέως Ιθάκης και κατόπιν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Λειψάνων του Αγ. Ραφαήλ με τη συνοδεία του Λιμενικού Σώματος, της Φιλαρμονικής και των μελών του χορευτικού συλλόγου «Χαρίλαος Τσιγώνιας». Τον θείο Λόγο κήρυξε στην κεντρική πλατεία της πόλεως ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργιάδης, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Καμαρούλας Αγρινίου. Ο π. Καλλίνικος αναφέρθηκε στην δοκιμασία που περνά το ελληνικό έθνος και στην σημασία της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων για την διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τις νέες γενιές.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δελλαπόρτας 


Φωτοθήκη από τον εορτασμό της Μετακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ στο Περαχώρι της Ιθάκης (4-5.7.2015)

Φωτογραφίες από τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία: Γιώργος Δελλαπόρτας. Της πανηγύρεως προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, συμπαραστατούμενος από τον Κλήρο της Ιθάκης και φιλοξενούμενους Κληρικούς. ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ἧχος Αʹ. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῆς Ἰθάκης τόν γόνον καί τῆς Λέσβου τό καύχημα,
ὁσιομαρτύρων τήν δόξαν, Ραφαήλ εὐφημήσωμεν·
ἀρτίως γάρ ἡμῖν φανερωθείς,
ἰάματα πηγάζει τοῖς πιστοῖς
καί κατʹ ὄναρ καί καθʹ ἥπαρ ὑπερφυῶς
ὀπτάνεται τοῖς κράζουσι·
Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν·
δόξα τῷ σέ θαυμαστώσαντι·
δόξα τῷ ἐκπληροῦντι διά σοῦ,
ἡμῶν τά αἰτήματα.


Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική ευταξία εορτάσθηκε και φέτος η ιερά πανήγυρις της μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Ραφαήλ του Ιθακησίου, στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα και γενέτειρα του Αγίου, στο Περαχώρι Ιθάκης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου και ώρα 7:30 εψάλη  Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου. Το θείο λόγο κήρυξε ο ίδιος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον παραδειγματικό βίο και το μαρτύριο του εορταζομένου Αγίου Ραφαήλ και των συν αυτώ Νικολάου και Ειρήνης.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 5 Ιουλίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεοφίλου, των κληρικών της νήσου και λοιπών προσκεκλημένων κληρικών από τις Ι. Μητροπόλεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Πειραιώς και Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγιώργος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 

Πριν το «Δι' ευχών» και σε συγκινησιακό κλίμα, ο Μητροπολίτης τίμησε τον Προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος Ιερού Προσκυνηματικού Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο της νήσου Ιθάκης Πρεσβύτερο Χριστόδουλο Τριλίβα με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, αναφερόμενος στο ενοριακό έργο που ο π. Χριστόδουλος όλα αυτά τα χρόνια επιτελεί και δεν παρέλειψε να τον επαινέσει για την άριστη και άψογη διοργάνωση της ετήσιας πανηγύρεως του Ι. Ναού.

Η εορτή των Αγίων Αποστόλων στην Μπουκόμπα της Βόρειας Τανζανίας

 Σημερινή αποκλειστική ανταπόκριση από Μπουκόμπα: Δ. Κ. 
Καθώς η γιορτή των Αγίων Αποστόλων (30/6) έπεσε φέτος σε εργάσιμη μέρα, ο πανηγυρικός εορτασμός στην εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων της πόλης Μπουκόμπα στην Βόρεια Τανζανία μεταφέρθηκε για σήμερα, Κυριακή (5/7/2015), προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Μουάνζας κ. Ιερωνύμου. Μετά την Θεία Λειτουργία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο πρόσφερε γεύμα, με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.