e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Οπτικοακουστικά από την Ευχαριστιακή Σύναξη για την Αγία Μαρίνα Φαγιά Ζακύνθου [6 videos]

Πρωί 17ης Ιουλίου 2015 στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Μαρίνας, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος χειροτόνησε Διάκονο τον Ιωάννη Ρένεση.


[Βιντεοσκόπηση: ΣΠΥΡΟΣ ΝΕΓΚΑΣ]

Οι Χριστιανοί ως φως του κόσμου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Αγ. Πατέρων 19ης Ιουλίου 2015
(Ματθ. ε’ 14-19)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Το φως είναι ό,τι πολυτιμότερο και ποθητό μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Χωρίς αυτό όλα θα ήταν βυθισμένα στο απόλυτο σκοτάδι. Η νέκρωση θα είχε καλύψει όλη τη γη. Το φως του Ήλιου και των αστεριών αναζωογονεί και δίνει πρόοδο και ζωή στα πάντα. Αφού, λοιπόν, το υλικό φως είναι τόσο πολύτιμο, πόσο μάλλον το πνευματικό φως! Το υπέρτατο, αιώνιο, πνευματικό, γλυκύτατο φως, που είναι ο ίδιος ο Χριστός!
Ο ίδιος είπε: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου», «το φως το αληθινόν». Το φως του Χριστού διέλυσε τα σκοτάδια της ασέβειας, της αμαρτίας και των δεισιδαιμονιών, πολέμησε την πλάνη και την βαριά σκιά του θανάτου. Όμως, το πιο σπουδαίο είναι ότι ο Κύριός μας, το φως αυτό το υπέρτατο, δεν το κρατάει εγωιστικά για τον εαυτό Του. Το διοχετεύει ακατάπαυστα στους ανθρώπους, για να τους σώσει και να τους οδηγήσει στην ουράνια Βασιλεία. Ονομάζει και τους Χριστιανούς «Φως του κόσμου», οι οποίοι θα φωτίσουν με την σειρά τους και άλλους συνανθρώπους τους, βγάζοντάς τους από την πλάνη.
Οι Χριστιανοί οφείλουν να είναι πόλη πάνω σε λόφο υψηλό, φανερή στα μάτια όλων, και λυχνάρι ξεσκέπαστο που εκχέει την ζωογόνα λάμψη του παντού! Πολλοί θα τους θαυμάσουν γι’ αυτό, μα και πολλοί θα τους πολεμήσουν, θα τους περιφρονήσουν και θα τους φθονήσουν. Και η ακτινοβολία αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε παχιά και μεγάλα λόγια, αλλά και σε έργα αλληλεγγύης και αγάπης.
Ο κάθε πιστός οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα καθημερινά. Δεν επιτρέπεται στον αληθινό Χριστιανό να διαλέγει ποιες εντολές του Χριστού θα εφαρμόσει και ποιες όχι. Ο θείος Νόμος είναι ενιαίος και αδιαίρετος και όλον οφείλει να τον τηρεί ο άνθρωπος, για να εισέλθει στην βασιλεία των ουρανών. Τον τηρητή του Νόμου του Θεού ο ίδιος ο Θεός θα τον αναγνωρίσει, κι αν ακόμη οι άνθρωποι δεν τον παραδεχθούν. Το βραβείο του θα είναι αιώνιο και η θέση του πιο πάνω κι απ’ τους Αγγέλους.
Αυτό το βραβείο έλαβαν όλοι οι Δίκαιοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, των οποίων οφείλουμε να γίνουμε πιστοί μιμητές. Και οι Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, «οι ορθοτομούντες τον λόγον της αληθείας» σε καιρούς χαλεπούς, γεμάτους αιρέσεις και ταραχές, μας δείχνουν τον φωτεινό δρόμο με το παράδειγμά τους. Ας τους ακολουθήσουμε! Γένοιτο!

Η λαμπρή λιτανεία της Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη

Για το Νυχθημερόν, Σπύρος Παπαγεωργίου
Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πανηγυριστών, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο προάστιο της Εκάλης.

Απόψε τελέσθηκε Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία η λιτάνευση της Ιεράς εικόνος. Των αποψινών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έχει διατελέσει εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίας Μαρίνας Εκάλης.

Συγχοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Κύριλλος με την παρουσία δεκάδων ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, καθώς και άλλων Μητροπόλεων.

Με την επιστροφή της πομπής στο Ναού, o Ζακύνθιος προϊστάμενος του Ναού, π. Νικόλαος Μωραϊτης, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην Πανήγυρη της ενορίας, όλες αυτές τις ημέρες, καθώς επίσης τους ιερείς που συμμετείχαν, την Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς που συνόδευσε στην λιτανεία, το Σώμα Εφέδρων Αξιωματικών που περιέφερε την εικόνα, τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Θωμάκο και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και όλους όσους εκοπίασαν για την πανήγυρη. Ευχήθηκε "του χρόνου να είναι καλύτερες οι συνθήκες, ώστε να εορτάζουμε σε καλύτερη ψυχική κατάσταση".