e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Τιμάμε αύριο στην Ενορία μας την Αγία Παρασκευή


Αύριο στην  Ενορία μας, μάλιστα δε στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τιμάμε εκτάκτως την πανσέβαστη μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. 

Ήδη μια ευσεβής οικογένεια θα εκκλησιάσει το νέο εικόνισμα της Αγίας, που ιστόρησε πρόσφατα για το σπίτι της (βλ. ανωτέρω φωτό) και γύρω από την τίμια μορφή Της θα εξελιχθεί η κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξή μας. 

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας θα γίνει Αρτοκλασία, θα ευλογηθούν κόλλυβα και ο Εφημέριος θα ομιλήσει για τον μαρτυρικό βίο της Αθληφόρου. Όσοι πιστοί, προσέλθετε στη σεμνή εορτή μας!!!

Ο Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής Μέσω Βολιμών Ζακύνθου
Δειλινό Σαββάτου 25ης Ιουλίου 2015, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ζακύνθου π. Παύλος Κολοκοτσάς με Αντιδημάρχους του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος προσκυνητών από όλο το νησί. Κατά την δέηση, μετά την Λιτανεία, σύντομη προσλαλιά έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας αναφερόμενος στο πώς η αξία των Αγίων Μαρτύρων -εν προκειμένω της Αγίας Παρασκευής- ουδέποτε εκπίπτει. Έψαλε, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, η Χορωδία του κ. Παναγιώτη Μαρίνου.
Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας


Ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του Κερίου Ζακύνθου

Εσπέρας 25ης Ιουλίου 2015 
Φωτο-ανταπόκριση: Πέτρος Παράσχης


Πατριαρχική Λειτουργία στο Σχοινούδι Ίμβρου εις μνήμην των τραγωδιών 1950 και 1955


Τό Σάββατον, 25ην Ἰουλίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, εἰς τήν γενέτειράν Του νῆσον Ἴμβρον, συλλειτουργήσας μετά τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου καί Μύρων κ. Χρυσοστόμου ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίας Μαρίνης Σχοινουδίου, ἐτέλεσε μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν θυμάτων τῶν τραγικῶν θαλασσίων δυστυχημάτων τά ὁποῖα συνέβησαν εἰς τήν περιοχήν τοῦ Πύργου τῆς νήσου, ἐπί τῇ συμπληρώσει ἐφέτος 65 καί 60 ἐτῶν ἀντιστοίχως ἀπό τοῦ Ἰουλίου 1950 καί 1955. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε σήμερα δύο μεγάλες τραγωδίες της Ίμβρου

Παραμονή της Αγίας Άννας, 24-7-1950, πνίγηκαν 16 νέοι και νέες κοντά στον Σκυλόκρεμνο. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 26-7-1955, στα ίδια νερά, στον Αγ. Γιώργη στη Λάκκα, πνίγηκαν 9 άνθρωποι. Δύο ναυάγια, μέσα σε λίγα χρόνια, στέρησαν τη ζωή σε τόσους νέους ανθρώπους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος ήρθε και ο ξεριζωμός από την ιμβριακή γη. 

Αυτές τις μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στην Ίμβρο. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο τιμά τη μνήμη των χαμένων. Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πατριάρχης, με επιστολή του, γνωστοποίησε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων την επιθυμία του να τελέσει μνημόσυνο στην Αγ. Μαρίνα Σχοινουδίου, στις 25-7-2015 για τις ψυχές των πνιγέντων στα νερά του Πύργου. Σ’ αυτά τα νερά, στην όμορφη θάλασσα του Αιγαίου ρίχνει λουλούδια της ιμβριακής γης, αφού πρώτα τελεί τρισάγιο στην Αγία Άννα.