e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κυριακή Ε΄ Λουκά 2015 και των Αγίων Αναργύρων εν Βανάτω


Πρωί 1ης Νοεμβρίου 2015 στον Ναό της Παναγούλας. Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη έγινε Αγιασμός επί τω νέω μηνί, ο δε Εφημέριος ομίλησε επίκαιρα για την τοξικότητα του πλούτου στη ζωή του Χριστιανού και πώς οι τιμώμενοι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι εξ Ασίας υπερέβησαν αυτό τον κίνδυνο και επέδειξαν σε κάθε έκφανση του βίου τους την ουδέποτε εκπίπτουσα Αγάπη του Θεού!
Φωτογραφίες: Διονύσης Νικ. Κοντονής

Αντεπίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας Justin Welby

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

[Η φωτό προέρχεται από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας στο Φανάρι, τον Ιανουάριο του  2014]
Σήμερον, Κυριακήν, 1ην Νοεμβρίου (2015), ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος μετέβη εἰς τό ἐκλογικόν τμῆμα τῆς περιοχῆς Φαναρίου καί ἔκαμε χρῆσιν τῆς ψήφου Αὐτοῦ κατά τάς διεξαγομένας βουλευτικάς ἐκλογάς ἐν τῇ Χώρᾳ, ἐν συνεχείᾳ δέ ἀνεχώρησεν εἰς Λονδῖνον ἐπί τῷ τέλει ὅπως πραγματοποιήσῃ ἐπίσημον ἐπίσκεψιν πρός τήν Α. Χάριν τόν Ἀρχιεπίσκοπον Καντουαρίας καί Πριμᾶτον πάσης Ἀγγλίας Σεβ. κ. Justin Welby, ἀνταποδίδων τήν πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἐπίσκεψιν τῆς Α. Χάριτος κατ᾿ Ἰανουάριον τοῦ παρελθόντος ἔτους 2014.

Ὁ Πατριάρχης συνοδεύεται ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Δευτερεύοντος κ. Θεοδώρου καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Πέτρου Μπαζγκάρλο, ἐκ τῶν Γραμματέων τῶν Πατριαρχείων, ἐν Λονδίνῳ δέ ἀναμένουσιν ὡς συνοδοί Αὐτοῦ ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας κ. Γρηγόριος, ὁ Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος καί ὁ Ἱερολ. Ἀρχιδιάκονος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννης Χρυσαυγῆς.

Ηλιόλουστες εικόνες από το "Πρωτοκύριακο" στην Κέρκυρα [φωτογραφίες + video]


Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2015 στην Κέρκυρα | αποκλειστική ανταπόκριση
Λιτανεύτηκε σήμερα -κατά την κορφιάτικη τάξη- το σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος ανά την πόλη της Κέρκυρας, σε ανάμνηση του θαύματος του 1673, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από την πανούκλα. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, η επιδημία καταπαύτηκε τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Επί τρεις νύκτες οι κάτοικοι έβλεπαν επάνω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τη μορφή του Προστάτη τους με το σταυρό στο χέρι να καταδιώκει το θανατικό. Από την ίδια χρονιά καθιερώθηκε αυτή η Λιτανεία του Αγίου κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, καθιερώθηκε μάλιστα να ονομάζεται "Πρωτοκύριακο". 


Αρχιεπισκοπική Λειτουργία στην φιλλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου της Στοκχόλμης

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015, εορτάζοντας του Αγίους Φωτιστές της Καρελίας. Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας. 
          Το απόγευμα της Παρασκευής, 30ής Οκτωβρίου, ο κ. Κλεόπας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του κ. Λέοντος και της συνοδείας του, η οποία αποτελείτο από τους: Πρωτοπρεσβύτερο Raimo Kiiskinen, Αρχιδιάκονο Γεώργιο Härkönen, Μοναχό Nazarij Tuomela, Γραμματέα Γάιο Appelberg και 6μελή βυζαντινή Χορωδία εκ Φιλλανδίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας λειτούργησε στον Καθεδρικό της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας
Το πρωΐ της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Λέοντος και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας ανέφερε τα εξής: "Στη Φιλλανδία είμαστε μία τοπική Εκκλησία, η οποία λειτουργεί υπό την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και κάνουμε τα πάντα ώστε η εκκλησία μας να είναι το σπίτι για όλους τους Ορθοδόξους. ..... Πιστεύουμε σταθερά, ότι η πολυπολιτισμικότητα και το πολυεθνικό στοιχείο είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της πίστης μας - το χαρακτηριστικό το οποίο κάποτε κληρονομήσαμε απο την πολυεθνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Με αυτές τις λέξεις θέλω να Σας στηρίξω για το θάρρος Σας Σεβασμιώτατε Αρχιερέα, πάνω στο έργο οικοδόμησης της πολυπολιτισμικής τοπικής Εκκλησίας. Μπορείτε να είστε σίγουρος, ότι ως Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σας παρέχω υποστήριξη διά των προσευχών της Ορθόδοξης αδελφής Εκκλησίας της Φιλλανδίας."

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα για το ότι λειτούργησε στις δύο ως άνω ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, ευχαρίστησε την συνοδεία του Αρχιεπισκόπου και την βυζαντινή χορωδία από την Φιλλανδία, προσέφερε δε στον Αρχιεπίσκοπο την μελέτη του ιδίου, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Χριστόφορο Τριπουλά, στην αγγλική "Εγχειρίδιο ποιμαντικής αλληλογραφίας".

Στην ομιλία του ο κ. Κλεόπας είπε ότι, η επίσκεψη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας είναι ιστορικής σημασίας διότι για πρώτη ετέλεσε ο ίδιος την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα δεπαπέντε χρόνια της θητείας του ως Αρχιεπίσκοπος, οι δε ύμνοι εψάλησαν σε έξι γλώσσες: ελληνικά, φιλλανδικά, καρελικά, σλαβονικά, σουηδικά και αγγλικά, γεγονός που πιστοποιεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του ευαγγελικού μηνύματος και της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τον κόσμον άπαντα, για το οποίο είμαστε και οι δύο περήφανοι που το υπηρετούμε.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών του Καθεδρικού Ναού προσέφερε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Λέοντος και της συνοδείας του.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία κ. Ανδρέας Κακούρης και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία κ. Δέσποινα Κουκουλοπούλου.

Φωτογραφίες κ.κ. Νικολάου Κίτσιου και Γεωργίου Βασιλείου.​