e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ενημερωτική εκδήλωση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων για τους Κληρικούς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος


Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, με τις ευλογίες και την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκδήλωση για όλους τους Kληρικούς που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ταξιδιωτικό Οργανισμό «Mideast Travel», με σκοπό την ενημέρωση για τις κοινές δράσεις τους σε θέματα Προκυνηματικού Τουρισμού.

Ο Ταξιδιωτικός Οργανισμός «Mideast Travel» αποτελεί ένα από τα συνεργαζόμενα με το Συνοδικό Γραφείο τουριστικά γραφεία, έχοντας μάλιστα στηρίξει υλικά σε πλείστες των περιπτώσεων τις δράσεις του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου, παρευρέθησαν εκτός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο οποίος και προλόγισε την εκδήλωση, οι κ.κ. Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης και Βασίλειος Τζέρπος, Μέλη, και λοιποί συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου, η ιδιοκτήτρια του «Mideast Travel» κ. Κατερίνα Μούσμπεχ και συνεργάτες της, καθώς και κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι της Ιεράς Συνόδου.

Αμέσως μετά την εκδήλωση προσεφέρθησαν από τον εν λόγω Τουριστικό Οργανισμό αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ στη συνέχεια παρετέθη και νηστίστιμο κέρασμα-μπουφές, επίσης προσφορά του «Mideast Travel», την ευθύνη του οποίου είχε ο γνωστός και διακεκριμένος Έλληνας chef κ. Ηλίας Μαμαλάκης.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου

Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας

Κέρκυρα, πρωί Τρίτης, 15ης Δεκεμβρίου 2015
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Κέρκυρα η Μνήμη του Αγίου Ελευθερίου, όπου σήμερα το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό στην πόλη του νησιού, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος εξήρε το αγωνιστικό πνεύμα που διακατείχε τον Άγιο Ελευθέριο, την θερμή πίστη και τη γνήσια αγάπη του για τον Κύριό μας, όπου δεν δίστασε να ομολογήσει ενώπιον του Ρωμαίου Αυτοκράτορα ότι μόνος αληθινός Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός.

Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης τόνισε πως ο Άγιος Ελευθέριος αυτή την παρρησία την αντλούσε από τον Παράκλητο. Αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση για την έλευση του Παναγίου Πνεύματος και στη δική μας τη ζωή, η παραίτηση από το ίδιον θέλημα, το οποίο μας κρατά δούλους του εγωισμού μας και όλων των παθών, που απορρέουν από εκείνον. Έχουμε φθάσει στη σημερινή τραγική κατάσταση εξαιτίας ακριβώς της ειδωλοποίησης του εαυτού μας και της μανιώδους απόκτησης υλικών αγαθών, αφού έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι από το κενό που υπάρχει στην καρδιά μας, με τον εξοβελισμό του Χριστού από εκείνην, θα αναπληρωθεί αυτό το πνευματικό κενό με ψεύτικες υλικές χαρές. Ο Άκτιστος όμως Θεός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντικατασταθεί από οτιδήποτε κτιστό. Η διάκριση αυτή υπήρχε και θα υπάρχει εις το διηνεκές, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν το θάρρος και το ζήλο του Αγίου Ελευθερίου για τον Κύριό μας και να ομολογούν χωρίς ντροπή Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα εκ νεκρών.

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ζακύνθω στο χωριό Kenyana της Βόρειας Τανζανίας {2ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε η Δ. Κ. 
Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη της 31ης Αυγούστου 2014, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, στον Ναό του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, Προστάτου Ζακύνθου, στο χωριό Kenyana της Βόρειας Τανζανίας, οι Ορθόδοξοι πιστοί, μικροί και μεγάλοι, δέχτηκαν αγάπη και δώρα από τον Πνευματικό Πατέρα τους, ενώ εκείνοι ανταπέδωσαν τραγούδια, ευθυμία, χορούς! Όλα αυτά, στο μέσο μιας μικρής φυτείας καφέ, όπου έχει οικοδομηθεί ο ταπεινός αυτός Ναός του Αγίου Διονυσίου!