e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας


Το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τα μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου,η Επιτροπή συναντήθηκε στην Βασιλεύουσα και συνεδρίασε στην αίθουσα του Μικτού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι μεταξύ 10 με 14 Φεβρουαρίου 2016 υπό τον Συντονιστή της Επιτροπής Πρωτ. Σταύρο Κοφινά. Παρευρέθησαν και συμμετείχαν τα παρακάτω μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. 

1) Αρχιμ. Χρυσόστομος Τύμπας, Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας 
2) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Αρετάκης, Ι. Μ. Κισάμου και Σελίνου 
3) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Παναγιώτης Σαλμάς, Ι.Μ. Αγ. Φρανκίσκου 
4) Οικον. Πρωτοπρεσβ. Παναγιώτης Μπιστολαρίδης, Ι.Μ. Ντιτρόιτ, Χειρουργός MichiganUniversity, Saginaw, MI, ΗΠΑ. 
5) Εντιμολ. κ. Ηλίας Θώδης, Ιατρός, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρουπόλεως, Νεφρολόγος, Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως 
6) Εντιμολ. Κομνηνός Κουλτινιός, Ιατρός, Ω.Ρ.Α., Ι.Μ Κώου και Νισύρου 
7) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Μπασιούδης, Ι.Μ Γερμανίας 
8) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Αναστάσιος Σαλαπάτας - Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
9) Αιδ. Παύλος Perletti, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ι.Μ. Βελγίου, 
10)Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής 

Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν με προσευχή ενώ ο Συντονιστής, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη για την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους και συμμετοχή στο εν λόγω Δίκτυο, έκανε μία ιστορική αναφορά στην προετοιμασία, ίδρυση και έως τώρα δραστηριότητες του Δικτύου. 

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συζητήθηκαν και μελετήθηκαν τα παρακάτω θέματα: 
• Η έκδοση του τόμου «Θεραπείαν προσάγοντες» και η διάδοσή του. 
• Οι τρόποι επικοινωνίας με τους συνέδρους οι οποίοι παρακολούθησαν τα έως τώρα οργανωθέντα τρία Συνέδρια. 
• Τρόποι δια των οποίων μπορεί να γίνει ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των κληρικών για θέματα ποιμαντικής της υγείας. 
• Οικονομική επισκόπηση του Δικτύου και των τριών Συνεδρίων. 

Συζητήθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια διήμερη συνάντηση των εκπροσώπων του Πατριαρχικού Δικτύου και του Ποντιφικού Συμβουλίου των Απασχολουμένων στην Ποιμαντική Φροντίδα Υγείας ώστε να αναβαθμιστεί η ήδη υπάρχουσα σχέση μέσα από έναν διάλογο για τις δυσκολίες που ο κάθε φορέας αντιμετωπίζει στην ποιμαντική μέριμνα που παρέχει. Προτεινόμενος χώρος συνάντησης: η Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. 

Επίσης, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και προσανατολισμοί της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει που είναι: συνεχής αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων, ψυχολογικά προβλήματα, άνοια, συναφή οικονομικά προβλήματα που καθορίζουν την πορεία του ασθενή και χρόνιες παθήσεις. 

Αποφασίσθηκαν τα παρακάτω: 
1. Η οργάνωση κατά τόπους συναντήσεων μεταξύ κληρικών και επαγγελματιών υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κα.) με σκοπό την έκφραση υποστήριξης προς το έργο τους. 
2. Κατά τόπους συλλογή ηλεκτρονικών διευθύνσεων επαγγελματιών υγείας και δημιουργία βάσης δεδομένων προς καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. 
3. Η σύγκλιση τέταρτου Συνεδρίου κατά τον Οκτώβριο του 2017. Περαιτέρω συνεζητήθη εκτενώς το γενικό θέμα του Συνεδρίου καθώς και οι επιμέρους ενότητες και κατόπιν μακράς διαλογικής συζητήσεως διαφόρων υποβληθέντων προτάσεων η Επιτροπή κατέληξε το γενικό θέμα του Συνεδρίου να είναι «Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται» - ανακαλύπτοντας την ελπίδα στις δυσχέρειες της ζωής». 

Επιμέρους θέματα: 
• Μοναξιά και ελπίδα 
• Απόγνωση και κατάθλιψη 
• Εξομολόγηση ατόμων με ψυχικά νοσήματα 
• Επικοινωνία με τυφλούς και κωφαλάλους 
• Αντιμετώπιση ατόμων στο περιθώρια της ζωής 
• Χρόνιες παθήσεις 
• Δυσχέρειες και προκλήσεις εργαζόμενης μητέρας 
• Πνευματική διάσταση και βιωσιμότητα εν μέσω κοινωνικών προκλήσεων 
• Απογοήτευση, διαχείριση προβλημάτων και διέξοδοι των θεραπόντων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: