e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2016 στη Μόσχα



































Της Θείας Λειτουργίας με τη δοξολογία επί τῇ Κυριακῇ της Ορθοδοξίας προεξήρχε, στις 20 Μαρτίου 2016, την Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σωτήρος Χριστού Μόσχας, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Αυθημερόν πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις επί τῇ τεσσαρακονταετῇ ἐπετείῳ της εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίας του Πατριάρχου Κυρίλλου, η οποία εορτάσθηκε  την Καθαρά Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος της επαρχίας Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ίστρας Αρσένιος κα. Επίσης παρέστησαν συλλειτουργούντες εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Φιλιππουππόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος (Ορθόδοξος Εκκλησία Σερβίας), ο Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Ορθόδοξος Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος (ἡ ἐν Αμερικῇ Ορθόδοξος Εκκλησία).

Ακόμα παρέστησαν ο πληρεξούσιος απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεγκλώφ κα.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν Πρέσβεις της Ελληνικής Δημοκρατίας η κα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, της Κυπριακής Δημοκρατίας  ο κ. Γεώργιος Κασουλίδης, της Σερβικής Δημοκρατίας ο κ. Σλαβένκο Τέρζιτς, της Δημοκρατίας της Κούβας ο κ. Αιμίλιο Λοσάντα Γκαρθία κα.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Κύριλλος προέβη στην σε Πρεσβύτερο χειροτονία του Ιεροδιακόνου Συμεών Μαζάγιε, καθηγητού της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και κληρικού του παρεκκλησίου της Αγίας Σκέπης της Παναγίας της ίδιας Ακαδημίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Μπογκορόντσκ Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως επί των ιδρυμάτων εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά τη λήξη της Μυσταγωγίας ο Μητροπολίτης Ιουβενάλιος ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας επί τῇ τεσσαρακονταετῇ ἐπετείῳ της εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίας του κ. Κυρίλλου.

Ακολούθησε αντιφώνηση του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και αμέσως μετά ετελέσθη επίσημη δοξολογία εξ αφορμής του εορταζόμενου γεγονότος της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: