e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Φωτοστιγμές από την Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου στο Malawi

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016, 3 μ.μ., στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στην πόλη Blantyre του Μαλάουι. Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β' εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους λαού.


Το Σάββατο 12η Μαρτίου ε.έ., τελέσθηκε κατά το καθιερωμένο έθος στην δεύτερη μητροπολιτική επαρχία του κράτους του Μαλάουι και στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Μπλαντάιρ, η Τελετή Ενθρόνισης του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννου.
Την τελετής της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωάννου προεξήρχε ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος απεύθυνε μήνυμα εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου προς τον νεοενθρονιζόμενο Μητροπολίτη.
Αμέσως μετά διαβάστηκε, το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα, τον Ευλαβή Κλήρο και τον περιούσιο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι.
Στην Τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Μαλάουι Εξοχ. Βουλευτής κ. Rashid Gaffar, ο Εντιμ. Δήμαρχος της πόλης της Μπλαντάιρ κ. Noel Chalamanda με την συνοδεία του, οι Εντιμ. Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην χώρα κύριοι Ερμής Καβουρίδης και Μιχαήλ Μιχαήλ και οι Αρχηγοί της περιοχής, οι οποίοι άπαντες απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό, και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Αρχιερατικής περιφέρειας του Μαλάουι ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π. Νικόδημος.
Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, συγκινημένος εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του, εκφράζοντας στην αρχή την δια βίου ευγνωμοσύνη του στον Προκαθήμενο του Θρόνου του Ευαγγελιστή Μάρκου, Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που τον περιβάλλουν, ενώ απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα τόνισε ότι: «Η Αρχιεπισκοπή του Μαλάουι είναι κατεξοχήν ιεραποστολική. Εργάστηκαν άοκνα γι’ αυτήν την επαρχία τόσο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ.κ.Θεόδωρος όσο και οι προκάτοχοί μου Αρχιερείς Σεβασμιώτατοι Ζιμπάμπουε και Μαλάουι κ.Γεώργιος Βλαδιμήρου, ο οποίος με την δική του συγκατάθεση παραχώρησε τμήμα τής επαρχίας του Μαλάουι στην νεοσύστατη Μητρόπολη Ζάμπιας και ο Σεβασμιώτατος πρώην Ζάμπιας κ. Ιωακείμ Κοντοβάς, ο οποίος συνέχισε εντατικά την διακονία του προκατόχου του. Κι εγώ στην διαδοχή των εν λόγω άξιων αρχιερέων καλούμαι να εργασθώ άοκνα για την συνέχιση του σπουδαιότατου έργου τους».

Ο κ. Ιωάννης, συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι με την βοήθεια του Θεού ελπίζει ότι θα δημιουργήσει στο Μαλάουι μια γεωργική Σχολή, η οποία θα εκπαιδεύει νέους και νέες της χώρας στην καλλιέργεια της γης, για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου τους. Τόνισε χαρακτηριστικά: «…Σας εξομολογούμαι την προσπάθεια που έχω κατά νου να πραγματοποιήσω, φυσικά με την βοήθεια και την συμπαράστασή σας, για την δημιουργία μιας αγροτο-γεωργικής σχολής, η οποία θα εκπαιδεύει νέους και νέες από διαφορετικές αγροτικές περιοχές του Μαλάουι και θα τους προσφέρει την μέγιστη δυνατή εκπαίδευση στην συστηματική και βιωματική καλλιέργεια της γης. Σκοπός της εν λόγω προσπάθειας θα είναι η βοήθεια προς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να αποκτήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα με το σώμα, το νου και την καρδιά, ώστε όταν επιτρέψουν στους τόπους τους να είναι σε ηγετική θέση να μεταλαμπαδεύσουν και να δημιουργήσουν κι άλλες γεωργικές εστίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: