e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Μικρό σχόλιο εν όψει της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας

του Γιώργου Βλαντή 


Όλοι ανεξαιρέτως οι σκοταδιστές της Ορθοδοξίας έχουν συσπειρωθεί εναντίον της επερχόμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Τα πλέον κραυγαλέα παραληρήματα χρήζουν όχι θεολογικής αντίκρουσης, αλλά ψυχιατρικής αντιμετώπισης, είναι πλέον προφανές. Τι να αντιτάξει κανείς στον οχετό τον ύβρεων, στην περί την ιστορία ασχετοσύνη και σε έναν εκκλησιολογικό αναλφαβητισμό αδιανόητο σε άλλες εποχές; (Κάποτε θα πρέπει να εξιστορηθεί με ειλικρίνεια και το δράμα της συστηματικής θεολογίας στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο.) 

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως από τις εξάρσεις του θυμικού των παραφρόνων παρουσιάζει μια υποκρυπτόμενη αίρεση, ενδημική στο φονταμενταλισμό: ο φόβος μπροστά στο Πνεύμα, η άρνηση της διάστασής του ως creator Spiritus, η παγανιστική εμμονή σε έναν κύκλο αυτάρεσκης, ναρκισσιστικής επανάληψης, ο τρόμος πως κάτι θα αλλάξει τη μωρία της βολής μας. Προβλέψιμοι αυτοματισμοί διακρίνουν τα ρομπότ· το Σώμα του Χριστού είτε αυξάνεται, αναπτύσσεται, είτε δεν είναι Σώμα. Αυτή την αύξηση, αυτό το Novum του Πνεύματος τρέμουν οι ανά την οικουμένη κήρυκες του μίσους και του σκότους. Πολεμούν τη Σύνοδο μήπως και κάτι κλονίσει τα είδωλα των βεβαιοτήτων τους, μήπως και φυσήξει η λυτρωτική βιαία πνοή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάθομαι κι εγώ κι αναρωτιέμαι. Όλοι οι αντιτιθέμενοι και ιδιαίτερως οι Αρχιερείς πιστεύουν στο Συνοδικό Σύστημα της Εκκλησίας μας, αποδέχονται ότι είναι παρόν το Πανάγιο Πνεύμα ή αυτό έγινε μόνο μία φορά, στην εκλογή τους!