e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Λίγες σκέψεις περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

του π. Νικοδήμου Κεφαλληνού 


Βρισκόμαστε προ των πυλών ενός ιστορικού γεγονότος και -θέλω να ελπίζω- όχι μοναδικού για τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων και, χάρις στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, βιώσαμε σε πραγματικό χρόνο και καταιγιστικά τις αντιδράσεις και τις προεργασίες που τελικά οδηγούν στη σύγκλιση της Αγίας Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Είναι απαραίτητο νομίζω από αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε και να παρακολουθήσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα την εξέλιξη αυτού του γεγονότος. Δεν χρειάζονται πλέον οι φωνές και οι εκτιμήσεις από κανέναν μας αν πέτυχε ή απέτυχε, αν είναι Πανορθόδοξη ή όχι, αν είναι έργο αιρετικών ή όχι και άλλα τινά. Τώρα έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σιωπήσουμε και να προσευχηθούμε. 

Είναι η ώρα ο Θεός, το Παράκλητο Πνεύμα να φωτίσουν όλους του συμμετέχοντες, ώστε η σκέψη και οι αποφάσεις τους να πορευτούν στο σωστό δρόμο και να είναι οι κατάλληλες και οι πρέπουσες για να συνεχίσει το σκάφος της Εκκλησίας να πλέει στην πορεία που οδηγεί τελικά στην Σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους. Η ιστορική συνέχιση και η αποτίμηση των γεγονότων θα καταδείξει τα αποτελέσματα και την πορεία όλων όσων βιώνουμε, ας μην είμαστε βιαστικοί να κρίνουμε. 

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές ας αφήσουμε τον ιερό υμνωδό να μιλήσει: «Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας• φιλάνθρωπε, δόξα σοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: