e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Μήνυμα ενότητας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Real.gr


Μηνύματα ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών έστειλαν απόψε από τα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στους παριστάμενους στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκονται στην πόλη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας την οποία χαρακτήρισε κιβωτό της χριστιανικής παράδοσης επισημαίνοντας ότι, «ως εκ τούτου η αρχομένη Αγία και Μεγάλη σύνοδος μας έχει μεγάλη σημασία διότι προσφέρει τη δυνατότητα εκφράσεως της φωνής της Ορθοδοξίας με ένα μήνυμα ισχυρής πίστεως, θυσίας, ελπίδος και ειρηνικής καταλαγής προς τον αλλησπαρασόμενο κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Ορθόδοξες εκκλησίες αλλά και στην σημασία της Μεγάλης και Αγίας λέγοντας ότι, « πιστεύομε και ευχόμεθα όπως η αρχομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συμβάλει καθοριστικώς εις την ενότητα ταύτην και εις την παγκόσμιον προβολήν του μηνύματος της Ορθοδοξίας η οποία δεν αποτελεί πολιτικον μόρφωμα, η φιλοσοφική δοξασία αλλά, την αποκαλυφθείσαν σωτήριον αλήθεια της ζωής της επιγείου και της αιωνίου».

Ο κ Βαρθολομαίος κλείνοντας την αντιφώνιση ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση για την συμβολή της στην πραγματοποίηση της Αγίας Συνόδου ευχήθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κυβέρνησης υγεία και δύναμη ώστε όπως είπε, «να συμβάλλουν με ενότητα και ομόνοια στην αντιμετώπιση της παρούσης παροδικής κρίσεως για να συνεχίσει ο δημιουργικός αυτός λαός την ειρηνική συνύπαρξή του». Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μίλησε με θερμά λόγια για το ρόλο της Ορθόδοξης εκκλησίας επισημαίνοντας ότι, « κοσμικοί και εκκλησία αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία ένα κοινό αδελφικό πόλο που στηρίζεται στις μεγάλες αξίες της εκκλησίας».

Αναφερόμενος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είπε ότι « πιστεύουμε αυτή η μεγάλη συνάντηση της Ορθοδοξίας να δώσει ελπίδα να γιατρέψει καημούς και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να δουν με ελπίδα την Ορθόδοξη εκκλησία να κατανοήσουν το νόημα της».

Ο κ Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη εκκλησία και πολιτεία να εργαστούν για την διάδοση των πανανθρώπινων αξιών και χαρακτήρισε την εκκλησία «μέγιστο συνομιλητή για την πνευματικότητα και την πνευματική αναζήτηση αλλά και μεγάλο στήριγμα για το κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελούμε όλοι μας».

Στην προσφώνηση του ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: