e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το Πατριαρχικό Συλλείτουργο από τον Ναό των Αγ. Πέτρου και Παύλου Χανίων επί τη λήξει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου [πλούσια φωτοθήκη]

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew presides over the Orthros and Synodal Divine Liturgy and concelebrates with the Primates of the Local Orthodox Churches at Saints Peter and Paul Church in Chania, Crete 










































































































































Με τη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων στον ιερό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, Χανίων ολοκληρώθηκε και επίσημα σήμερα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.

Κατά την Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Στην συνέχεια στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι οφείλουμε να κατανοήσουμε την Εκκλησία ως "οὐσιαστικῶς συνοδικήν" και να δεχθούμε ότι ολόκληρη η ζωή της Εκκλησίας είναι ζωή «ἐν συνόδῳ», προσθέτοντας ότι οι Συνοδικές Αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου πρέπει να ενταχθούν στην ζωή των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης συμπλήρωσε ότι η συνοδικότητα είναι μια άλλη λέξη που χαρακτηρίζει την ενότητα, την αγιότητα, την καθολικότητα και την αποστολικότητα της Εκκλησίας, παραπέμποντας στην ευχαριστιακή και εσχατολογική ταυτότητα και αυτοσυνειδησία της.

«Ἐάν, ὡς προσφυῶς ἐλέχθη, ὁ 21ος αἰὼν δύναται καὶ ὀφείλει νὰ ἀναδειχθῇ εἰς ‘αἰῶνα τῆς Ὀρθοδοξίας’, ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ἁγιωτάτης ἡμῶν Ἐκκλησίας ἔθεσε, χάριτι τοῦ ἐν Τριάδι προσκυνουμένου Θεοῦ καὶ Κυρίου τῶν Ὅλων, τὸν θεμέλιον λίθον διὰ τὴν πραγμάτωσιν αὐτοῦ τοῦ θεαρέστου ὁράματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: