e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Κυριακής Γ΄ Ματθαίου
10 Ιουλίου 2016
(Ματθ. στ΄ 22-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πολλές φορές ο άνθρωπος, ενώ έχει δεδομένα τα δώρα του Θεού, τα περιφρονεί, τα απαξιώνει και στρέφεται στο σκοτάδι των παθών, λατρεύοντας το συμφέρον και την ύλη, που τελικά θα τον οδηγήσουν στην απώλεια.

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, εύστοχα, δίνεται ένας παραλληλισμός: Όπως είναι το μάτι για το σώμα, το ίδιο είναι και ο νους για την ψυχή. Εάν το μάτι είναι φωτεινό, όλο το σώμα κινείται άνετα και γίνεται και το ίδιο φωτεινό. Δεν σκοντάφτει στα εμπόδια, ούτε πέφτει από τους γκρεμούς. Αντίθετα, εάν το μάτι είναι σκοτισμένο, τότε και το σώμα είναι σκοτεινό, επιρρεπές σε κάθε σκόνταμμα, κίνδυνο και τραυματισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον νου του ανθρώπου, δηλαδή τον πνευματικό οφθαλμό. Ο φωτεινός καθοδηγεί στο αγαθό την ψυχή, ο σκοτεινός την κατευθύνει προς την απώλεια.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους, τον Θεό και τον Μαμμωνά, το πνεύμα και την ύλη. Ο αλληθωρισμός προς τον κόσμο και τις αμαρτωλές τέρψεις του, προς την υπέρτατη κοσμικότητα και υλοφροσύνη, οδηγεί στην καταστροφή. Βέβαια, ουδέποτε ο Κύριος Ιησούς περιφρόνησε την τίμια εργασία. Αντιθέτως, ευλογεί την εργασία που αποσκοπεί στη συνετή και αξιοπρεπή συντήρησή μας, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό και εφαλτήριο για άκρατο πλουτισμό και εκμετάλλευση των Άλλων. 

Πρώτα χρειάζεται να ζητάμε την Δικαιοσύνη του Θεού, την Ουράνια Βασιλεία Του και για όλα τα άλλα θα μεριμνήσει ο Παντοδύναμος Θεός να μας δοθούν, όσα βέβαια κρίνει σωστά και απαραίτητα για εμάς.

Ο άνθρωπος που έχει σκοτισμένα τα μάτια της ψυχής, οδηγείται στην πώρωση και την απώλεια. Ακούει την Αλήθεια, αλλά δεν την προσέχει. Έχει μπροστά του το Καλό και το Φως, αλλά δεν θέλει να το βλέπει. Δεν ανέχεται τον δίκαιο συνάνθρωπό του, αλλά τον ζηλεύει, τον μισεί και τον καταδιώκει. Πολεμάει την διδασκαλία του Ευαγγελίου και κυριεύεται από αντιχριστιανική μανία, διότι το Ευαγγέλιο αποτελεί τον καθρέπτη, μες από τον οποίον ατενίζει έντρομος την ηθική ασκήμια του. Η τύφλωσή του αυτή δεν οφείλεται στον Θεό. Ο ίδιος την επιδίωξε, τυφλώνοντας τον εαυτό του. Αυτός έβρισε και εγκατέλειψε τον Θεό. 

Όλοι, λοιπόν, οφείλουμε να μην υποδουλωνόμαστε στις υλικές μέριμνες, αλλά, έχοντας ως παράδειγμα τα πλάσματα της φύσης, να προσδοκούμε από τον Θεό την ικανοποίησή τους. Και πάντοτε χρειάζεται να περιπατούμε ως «τέκνα φωτός», για να γίνουμε έτσι Υιοί Θεού «κατά χάριν». Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: