e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πολιτική, οικονομία, θρησκεία, τέχνη: Συμβολή στον διάλογο Ελλάδας-Γερμανίας | Τιμητική εκδήλωση για τον π. Απόστολο Μαλαμούση στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2016 θα λάβει χώρα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συνέδριο το οποίο θα επιχειρήσει μια συγκριτική προσέγγιση των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Πρόκειται για από κοινού διοργάνωση της Ακαδημίας του Βόλου με την ιστορική Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας, μια από τις σημαντικότερες του γερμανόφωνου χώρου. Εντάσσεται στο πλαίσιο επίσκεψης στελεχών και φίλων της Καθολικής Ακαδημίας στο Βόλο και γνωριμίας τους με την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Το συνέδριο δεν έχει στενά θεολογική θεματική. Προτίθεται να αγγίξει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, τα οποία αναφέρονται τόσο στην ιστορία και την πολιτισμική σχέση Γερμανών –και ιδιαιτέρως Βαυαρών– και Ελλήνων, όσο και σε νευραλγικά κοινά προβλήματα του σήμερα. Η προσέγγιση, φυσικά, δεν δύναται να είναι εξαντλητική, όμως φιλοδοξείται η ψηλάφηση καίριων ζητημάτων και η δια του ειλικρινούς διαλόγου σύσφιξη των σχέσεων των Ακαδημιών και η συμβολή στο έργο της αλληλοκατανόησης και της καταλλαγής μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων. Διακεκριμένοι ομιλητές θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ενώ προγραμματίζεται πολύς χρόνος για διεξοδική συζήτηση.
     Το συνέδριο θα κορυφωθεί με εκδήλωση προς τιμήν του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολου Μαλαμούση, για την πολυετή κοινωνική προσφορά του και τη στήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Γερμανία. Ο π. Απόστολος κατάγεται από το Μούρεσι του Πηλίου, όπου γεννήθηκε το 1947, ενώ στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας διακονεί για περισσότερο από 40 χρόνια (από το 1972), καταθέτοντας μια γνήσια και οικουμενικά ανοικτή μαρτυρία Ορθοδοξίας με επίκεντρο τη βαυαρική πρωτεύουσα.
    Ο π. Απόστολος έγινε ευρύτερα γνωστός, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, λόγω της συνεπούς στράτευσής του υπέρ της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης, και του αγώνα του εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας. Συμμετέχει εκ μέρους της Ορθόδοξης Μητρόπολης στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας που έχει ιδρύσει η γερμανική Καγκελαρία. Σημαντική θεωρείται επίσης η συμβολή του στην κατοχύρωση, το 1999, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ιστορικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως «Σαλβατορκίρχε», στο κέντρο του Μονάχου• στην καθιέρωση το 2000 της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Μάριεν Πλατς στο κέντρο του Μονάχου• στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στα νερά του ποταμού Ιζάρ που διασχίζει την πόλη, καθώς και στην θέσπιση το 2005 της ελληνοβαυαρικής Ημέρας Πολιτισμού.

Πρόγραμμα
Τρίτη 27.09
9.45-10.00 Χαιρετισμοί
10.00-11.00 Η προσφυγική κρίση και οι προκλήσεις της για τις Εκκλησίες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες
Πρελάτος Bernhard Piendl, διευθυντής της Caritas Βαυαρίας
Αιδ. Μελέτης Μελετιάδης, πάστορας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου
11.00-11.30 Διάλειμμα
11.30-13.00 Συζήτηση
13.00 Γεύμα
15.00-16.00 Στερεότυπα ένθεν κακείθεν
Κουτσουρέλης Κώστας, συγγραφέας, διευθυντής της επιθεώρησης Νέο Πλανόδιον
Bernhard Remmers, διευθυντής της σχολής δημοσιογράφων της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας
16.00-16.30 Διάλειμμα
16.30-18.00 Συζήτηση
18.00 Δείπνο
19.30-21.00 Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της (στρογγυλή τράπεζα)
Καθηγητής Franz-Christoph Zeitler, πρώην Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας
Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας της Ελλάδος
Συντονίζουν: Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Florian Schuller, Διευθυντής της Καθολικής Ακαδημίας της Βαυαρίας

Τετάρτη 28.09
10.00-11.00 Ελλάδα και Βαυαρία: Διάλογος στην Τέχνη
Καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθηγητής Thomas Raff, Πανεπιστήμιο Αugsburg
11.00-11.30 Διάλειμμα
11.30-13.00 Συζήτηση
13.00 Γεύμα

15.00-16.00 Θρησκεία και Εκκλησία σε Ελλάδα και Βαυαρία
Καθηγητής Michael Ebertz, Καθολική Σχολή Freiburg
Καθηγητής Βασίλειος Μακρίδης, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου της Ερφούρτης
16.00-16.30 Διάλειμμα
16.30-18.00 Συζήτηση
18.00 Εκδήλωση προς τιμήν του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολου Μαλαμούση, ο οποίος θα βραβευθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο με τον Χρυσό Σταυρό της Μητροπόλεως Δημητριάδος. Τον έπαινο του τιμώμενου κληρικού θα εκφωνήσει ο καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης (Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Μονάχου).
20.00 Ελληνική βραδιά (δείπνο και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα)

Χορηγοί επικοινωνίας : ΕΡΑ Βόλου, Ραδιοφωνικός Σταθμός Ορθόδοξη Μαρτυρία 104 FΜ, Ελληνική Γνώμη (Ομογενειακή εφημερίδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: