e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Jönköping της Σουηδίας


         Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάσθηκε με λαμπρότητα το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016, στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Jönköping της Σουηδίας.

         Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη δοξολογία και η σχολική εορτή. Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Εντιμ. Βουλευτής της περιοχής κ. Σωτήριος Δελής και ο Εντιμ. Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ilan De Basso. Πλέον των εκατό ατόμων, μεταξύ των οποίων εικοσιπέντε παιδιά, παρευρέθησαν και συνεόρτασαν.

         Μετά το πέρας της δοξολογίας, μίλησε στα Ελληνικά και Σουηδικά ο εφημέριος της ενορίας, Αιδ. Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας και ακολούθως εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Δελής, όπου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, στον άνισο αγώνα των Ελλήνων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και στον παγκόσμιο θαυμασμό που προκάλεσε αυτός ο άθλος ενός μικρού κράτους. Τόνισε, ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων του έθνους, που του επέτρεψαν τότε να σταθεί στα πόδια του, για την διαχείριση και της σημερινής πρόκλησης που βιώνει η Ελλάδα. Εν κατακλείδι, είπε ότι, ο Ελληνισμός της διασποράς με το βλέμμα στραμμένο στις θυσίες των προγόνων μας και μεταλαμπαδεύοντας την πολύτιμη κληρονομιά στις νέες γενιές,  θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Μητροπολιτικού Κέντρου.

         Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου, ο εκπαιδευτικός κ. Φώτιος Θεοδοσίου παρουσίασε την εορτή που είχε προετοιμαστεί και περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές του σχολείου που ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου και με μια αυθόρμητη παρέλαση των μαθητών στον χώρο της εκδήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος είχε σημαιοστολιστεί με σημαίες και στολιστεί με έργα σχετικά με την ημέρα που είχαν φτιάξει οι μαθητές. Η χαρά και ο ενθουσιασμός των μαθητών επισφραγίσθηκε με την υπόσχεση της προετοιμασίας και του εορτασμού και της άλλης μεγάλης εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

         Στο τέλος της εκδήλωσης, ο π. Νικόλαος διεβίβασε τα θερμά συγχαρητήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα για την άρτια οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων με πρωταγωνιστές τους μαθητές και για την τιμητική παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

         Η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 2016, και υπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων Χριστιανών της πόλεως Jönköping και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί την νεώτερη ενορία από αυτές που ιδρύθηκαν από την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ποιμενάρχης της οποίας είναι ο Μητροπολίτου Κλεόπας.

                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: