e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Χαιρετισμός Μητροπολίτου Δωδώνης εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου στην 2η Διεθνή Συνάντηση για τη Συντήρηση και την Καταγραφή Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης [Ζάκυνθος, 14.12.2016]




Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε στο νησί της Ζακύνθου την 2η Διεθνή Συνάντηση για τη Συντήρηση και την Καταγραφή Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω από αυτήν την θέση την προσωπική χαρά μου, ότι ο ίδιος ο Παναγιώτατος Προεστός της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίος ανέθεσε στην ταπεινότητά μου να τον εκπροσωπήσω εδώ και να Σας μεταφέρω την αγάπη, τη συναντίληψη και τις ευλογίες του για επιτυχία στις εργασίες της Συνάντησης. 

Γνωρίζετε, ασφαλώς, αγαπητοί Σύνεδροι, ότι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες, όπου γης, για την προστασία και ανάδειξη κάθε μορφής περιβάλλοντος, είτε αυτό είναι το φυσικό, είτε το πολιτιστικό. Άλλωστε, η περιβάλλουσα τον άνθρωπο Κτίση του Θεού αποτελεί τον τόπο ανάπτυξης κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας, ο δε πολιτισμός είναι ανάλογος και αντίστοιχος του σεβασμού των ανθρωπίνων κοινωνιών προς το φυσικό περιβάλλον.

Συχνά-πυκνά τα έργα τέχνης του ανθρώπου αποτυπώνουν στιγμές και πτυχές του περιβάλλοντός του, σχετιζόμενες άρρηκτα με την ευδιάθετη ή κακοδιάθετη ροπή του προς αυτό. Παρενθετικώς, θυμίζω ότι, εξαιτίας των περιβαλλοντικών ανησυχιών και πρωτοποριακών δράσεων του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει χαρακτηρισθεί από τον Αλ Γκορ «Πράσινος Πατριάρχης» και ως θιασιώτης και υποστηρικτής του πολιτισμικού περιβάλλοντός μας έχει επιδοθεί -μαζί με τους εν Φαναρίω πολύτιμους συνεργάτες του- σε αναστατικό έργο πολυάριθμων Ναών και Μονών εν τη Πόλει του Κωνσταντίνου, τα Πριγκηπόνησα, την Προύσα, την Αδριανούπολη, την Σμύρνη, την Έφεσο και όπου αλλού είναι κατορθωτό, γνωστών όντων των προβλημάτων της περιρρέουσας σκληρής πραγματικότητας του τόπου και της ιστορίας.

Τούτων όλων δοθέντων, οι επιστημονικές ανακοινώσεις που θα ακουσθούν εδώ, ασφαλώς θα ενδιαφέρουν την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Πρώτο των Ορθοδόξων, με την πεποίθηση ότι η διάσωση και η συντήρηση του κάθε έργου τέχνης (ιδιαίτερα του εκκλησιαστικού) το παρατείνει στον αιώνα, του παρέχει νέο κύκλο ζωής, έχοντας νωρίτερα κάμει σεβαστή την ιστορική φόρτιση της πρότερης φάσεως ζωής του. 

Λοιπόν, αγαπητοί, ευελπιστούμε να καταστούμε σοφότεροι με την ολοκλήρωση των επιστημονικών ανακοινώσεων. Μέχρι τότε, καλή δύναμη!












Δεν υπάρχουν σχόλια: