e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ιησούς Χριστός υπήρξε και αναμφισβήτητο ιστορικό πρόσωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 
 18 Δεκεμβρίου 2016
(Ματθ α΄ 1-2 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πολλούς ίσως ξενίζει η μακρά παράθεση ονομάτων της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Όμως, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος δεν τα παραθέτει τυχαία και άνευ λόγου. Εδώ αποδεικνύεται περίτρανα η ανθρώπινη φύση και γενεαλογία του Ιησού Χριστού. Γίνεται φανερό ότι ο Χριστός, πέρα από τέλειος Θεός, υπήρξε και τέλειος άνθρωπος, καθώς και αναμφισβήτητο ιστορικό πρόσωπο.

Τονίζει δε ο Ευαγγελιστής ότι ο Ιησούς υπήρξε απόγονος του Δαυίδ και Υιός της Μαρίας. Δεν αναφέρει άνδρα γεννήτορα για τον Ιησού, όπως έκανε για όλα τα προηγούμενα πρόσωπα. Αυτό δηλοί την άσπορο σύλληψη του Ιησού και την αειπαρθενία της Θεοτόκου, η οποία ουδέποτε συνευρέθη σαρκικά με τον κατά κόσμον σύζυγό της Ιωσήφ. Τούτο το υπερφυές γεγονός συνέβη μόνο μια φορά στην ιστορία του κόσμου. Ουδέποτε συνέβη πριν και ουδέποτε στους αιώνας θα ξανασυμβεί.

Ο Ιωσήφ, ως άνθρωπος, κλονίστηκε και τον έζωσαν οι αμφιβολίες, παρατηρώντας την εγκυμοσύνη της Θεοτόκου. Θέλησε να την διαπομπεύσει -βάσει του Μωσαϊκού Νόμου- ως μοιχό. Η ίδια η Θεοτόκος δεν αντέδρασε βλέποντας την αλλαγμένη στάση του συζύγου της, αλλά στήριζε την ελπίδα της στον Θεό.

Και η θεία βοήθεια δεν άργησε να παρουσιαστεί με την επέμβαση του Αγγέλου, ο οποίος φανέρωσε στον Ιωσήφ το θέλημα του Θεού. Ο Ιωσήφ λυτρώθηκε ψυχικά, ένιωσε χαρά μεγάλη κι έκτοτε περιέβαλε με απόλυτη αγάπη, φόβο Θεού και σεβασμό την σύζυγό του και τον Μεσσία Υιό της, το προφητευθέν στην Παλαιά Διαθήκη «τέκνον Εμμανουήλ». Αυτό, που δεν του έδειξαν τα μάτια του σώματος και οι περιορισμένες ικανότητες του νου, το είδε με τα μάτια της ψυχής που βλέπουν πολλά περισσότερα από τα γήινα μάτια.

Ο Θεός πάντα πραγματοποιεί τις υποχρεώσεις του στο ανθρώπινο γένος, όσο και αν αυτό νιώθει εγκαταλελειμμένο και δεν το αντιλαμβάνεται πολλές φορές. Στέλνοντας τον Υιό Του προσέφερε στην ανθρωπότητα λύτρωση από την αμαρτία κι έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα της θέωσης. Το όνομα «Ιησούς», που του εδόθη κατά επιταγή του Αγγέλου, σημαίνει «Θεός-Σωτήρ». Δηλώνει ότι δεν ήταν απλός άνθρωπος, αλλά Θεός και άνθρωπος μαζί, δηλαδή Θεάνθρωπος. 

Από τότε και μέχρι σήμερα και έως τη συντέλεια των αιώνων, ο Θεάνθρωπος Ιησούς θα καλεί όλους τους ανθρώπους στην πίστη και στη μετάνοια. Ας ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμά Του. Γένοιτο!



Δεν υπάρχουν σχόλια: