e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Οι αρνητές του Μεγάλου Δείπνου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά (Προπατόρων) 
 11 Δεκεμβρίου 2016
(Λουκά ιδ΄ 16-24 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ο αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός -ο καλός οικοδεσπότης της παραβολής- καλεί όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις, στην ουράνια βασιλεία του, η οποία παρομοιάζεται εδώ με πλούσιο τραπέζι.

Ποια είναι όμως η ανταπόκριση και η απάντηση των προσκεκλημένων, οι οποίοι αξιώθηκαν αυτής της μέγιστης τιμής; Άλλος αγόρασε αγρό και πήγαινε να τον δει, άλλος νυμφεύτηκε και ήθελε να μείνει με τη σύζυγό του, άλλος ήθελε να δοκιμάσει το ζεύγος των βοδιών που αγόρασε.

Πολλές είναι οι προφάσεις που βρίσκουμε κι εμείς για να αρνηθούμε τον Χριστό και το μήνυμα του Ευαγγελίου του. Κι εμείς προφασιζόμαστε έλλειψη χρόνου, φόρτο εργασίας, κούραση, οικογενειακές στεναχώριες, οικονομικά προβλήματα και ποικίλες άλλες υποχρεώσεις, για να μην κάνουμε το καθήκον μας ως χριστιανοί. Όχι μόνο δεν μεταβαίνουμε στους ναούς και δεν μετέχουμε των ιερών μυστηρίων, αλλά παραμελούμε και αρνούμαστε κάθε βοήθεια και αγάπη στους συνανθρώπους μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το ατομικό και μόνο συμφέρον μας, πολλές φορές μάλιστα κάνουμε και αδικίες για να το επιτύχουμε.

Ο Θεός δεν μας ζητά να εγκαταλείψουμε την ζωή μας και τον εαυτό μας, όπως δεν ζήτησε από τους προσκεκλημένους της παραβολής να εγκαταλείψουν τα χωράφια, τα ζώα, τις γυναίκες και τα άλλα υπάρχοντα και ασχολίες τους.

Θα μπορούσαν για μια νύχτα να αφήσουν τις υποχρεώσεις τους και να ανταποκριθούν στη μέγιστη τιμή που τους έγινε, παρευρισκόμενοι στο μεγάλο Δείπνο. Όμως αυτοί δεν το θέλησαν και κατέστησαν αυτομάτως τους εαυτούς τους άξιους της αιώνιας απώλειας.

Πολλοί λίγοι, δυστυχώς, είναι σε θέση να αναλογιστούν τι χάνουν, όταν επιλέγουν να αρνηθούν την ουράνια βασιλεία. Στη Βασιλεία του Θεού δεν υπάρχουν ασθένεια, θάνατος, γηρατειά, ζέστη, πόνος, αβεβαιότητα, στενοχώρια ή βιοτική μέριμνα. Όλοι απολαμβάνουν την υπέρτατη χαρά και μακαριότητα γινόμενοι κατά χάριν θεοί και μέτοχοι του θείου φωτός. Γίνονται «κληρονόμοι Θεού και συγκληρονόμοι Χριστού», κατά τον Απόστολο Παύλο. Γεύονται την απέραντη Σοφία, την Χαρά, την Αθανασία, τη Δικαιοσύνη, τη Δύναμη, την Αγιότητα, την Αγαθότητα και την πραγματική Ελευθερία.

Όλα αυτά ας ευχηθούμε να τα αξιωθούμε και να τα απολαύσουμε άπαντες κι ας μην μιμηθούμε τους ασεβείς αρνητές της παραβολής. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: