e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αύριο (10/5) τιμάμε τον Άι Νικόλα τον Περαστό στα Μετόχια Μπανάτου
Κάθε χρόνο, στις 10 Μαΐου, η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμάται ευχαριστιακά-λειτουργικά την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, κατά το μακρό ταξίδι Του απο τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας (1087). 

Εμείς, εδώ στο Μπανάτο, συναζόμαστε ως Ενορία στο γραφικό εκκλησάκι του Άι Νικόλα της Οικογένειας Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, στην περιοχή Καρκαναίικα ή Μετόχια, απέναντι σχεδόν στη γνωστή ταβέρνα "Πλάτανος". Το εκκλησάκι, πνιγμένο στα αμπέλια και στα μύρα του Μαγιού αναμένει τους πιστούς της περιοχής αυτής και άλλους από διάφορα χωριά, ώστε να τους αγκαλιάσει αναστάσιμα, κατά την αυριανή θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία και ύστερα τα καθιερωμένα κεράσματα στο σπίτι της κτητόρισσας Οικογένειας. 

Εσπερίζοντας απόψε, λοιπόν, ευπρεπίσαμε τον χώρο, κάποιες ψυχές προσήλθαν στο Μυστήριο της Εξομολόγησης και αύριο πλέον, όσοι πιστοί προσέλθετε!

Πανηγυρικός Εσπερινός στο χωριό Φιολίτης Ζακύνθου για τον Άι Νικόλα τον Περαστό


Εσπέρας 9ης Μαΐου 2016, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Φιολίτη Ζακύνθου, με την ευκαιρία της εορτής της Παρόδου του Αγίου Νικολάου από τη Ζάκυνθο το 1087, τότε που μετατέθηκε το τίμιο Λείψανό Του από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας. 
          Του Εσπερινού και της μικρής λιτής του αποτμήματος Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου προέστη ο Καθηγούμενος της Μονής Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, παραβρέθηκαν ευάριθμοι ιερείς και διάκονοι, ενώ ομίλησε επίκαιρα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Όλα ήταν κατά τάξιν, με τον μόχθο του ευγενικού και αγαθού Εφημερίου π. Ιωάννη Βλαχιώτη. Ακολούθησαν πλούσια παραδοσιακά κεράσματα στην παρακείμενη αίθουσα του Ναού.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κλαυδιανός


Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Κένυα


Τα ξημερώματα της Δευτέρας 9ης Μαΐου ε.έ. αφίχθη στην Κένυα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος υπό του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. Αθηνοδώρου Παπαευριπιάδη, Εξάρχου του Πατριαρχείου στην Κύπρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει Ποιμαντική Επίσκεψη στη χώρα αυτή και να τελέσει τις ενθρονίσεις των δύο νέων Επισκόπων Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου τις επόμενες ημέρες.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στον διεθνές Αερολιμένα της χώρας‚ ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, οι Επίσκοποι‚ ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μοάτσος, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Κένυα κ. Kadri Abdel-Motelib και πλήθος κληρικών.

Την ίδια ημέρα‚ μετά από ολιγόωρη ανάπαυση‚ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος‚ με την παρουσία των ανωτέρω Αρχιερέων‚ είχε συνάντηση συνεργασίας με τους επικεφαλής των ιεραποστολικών κλιμακίων και ενοριών των Ορθοδόξων περιφερειών της Κένυας, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος και συστηματικότερος προγραμματισμός στην Ιεραποστολή.

Ο Μακαριώτατος έδωσε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές ώστε όλοι συντονισμένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο τομέα αυτό, δεδομένων και των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Επίσης τόνισε ότι οι δύο νέες Επισκοπές στην ευρύτερη περιοχή της Κένυας ανήκουν στο σύνολο της Ορθοδόξου‚ Αποστολικής και Καθολική Εκκλησίας, ενώ ανανέωσε τους πνευματικούς δεσμούς με το σεπτό Κέντρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Πατριαρχική Λειτουργία στον αποκατεστημένο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μενεμένης

Φωτογραφίζει και γράφει ο Γιάννης Γιγουρτσής 
Πατριαρχική Θεία λειτουργία στην Μενεμένη στον ανακαινισμένο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης αλλά και αυτού της Νέας Μενεμένης από την Θεσσαλονίκη. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του προσκυνήματος στην Ιωνία, ο Πατριάρχης ήρθε εδώ. 

Η ελιά -σύμβολο αιώνιο και κοινό- που πέρυσι, σαν σήμερα, φύτεψε μεγάλωσε ήδη αρκετά. 

Μέσα στο ναό εκατοντάδες προσκυνητές απόγονοι των παλιών κατοίκων. Απέξω, στην αυλή, απόγονοι των άλλων προσφύγων, των "ανταλλαγέντων", από την Μακεδονία (από τη Θεσσαλονίκη μου λέει κάποιος και εννοεί την Καβάλα) και από την Κρήτη. "Εμένα ο κύρης μου ήρθε 25 χρόνω από την Κρήτη επαέ, μα δεν κατέχω από που ήτονε" μας λέει ο 86χρονος γαλανομάτης Μεχμέτ μπαμπά που μοιάζει απίστευτα με τον κυρ Νίκο, κουμπάρο του πατέρα μου από την Πόμπια, στη Μεσαρά "Ήρθα για να σασε πω καλωσορίσατε" συνεχίζει. 

Στο μεταξύ το τραπέζι στρώνεται. Τα φαγητά τα ετοίμασε ο Τούρκος Δήμαρχος, ενώ ο Έλληνας έφερε τα όργανα, την χορωδία και το χορευτικό. Το κοινό γλέντι σε λίγο θα αρχίσει. Δεν θα μπορέσω να μείνω, πρέπει να φύγουμε, θα ξαναερθω, όπως υποσχέθηκα στον Μεχμέτ μπαμπά.