e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την Ομογένεια και την Μεγάλη Σύνοδο

 ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το εγκώμιο της Ομογένειας έπλεξε με συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην ετήσια Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης.
Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα είδε, άκουσε και βίωσε κατά την Κληρικολαϊκή και τόνισε τον δυναμισμό, την οργάνωση της Μητρόπολης υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου.
Είπε ότι «θαύμασα τα επιτεύγματα των ομογενών μας» και τόνισε «εδώ οι Ελληνες φτιάχνουν άλλους γαλαξίες, όχι μόνο με την έννοια του πολιτισμού, αλλά με την έννοια ότι προοδεύουν». Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος είναι εκ των νεοτέρων και πλέον λογίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ευρυμάθεια και ευρύτητα πνεύματος, όπως διαπιστώνεται και από τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.».
Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη Ιερά και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία θα συγκληθεί τον ερχόμενο μήνα στην Κρήτη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τη συμμετοχή όλων των ανά των κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών».
Μιλώντας για τις εμπειρίες και εντυπώσεις του από την Κληρικολαϊκή της Νέας Ιερσέης, είπε ότι «η δραστηριότητα του Σεβασμιοτάτου Αγίου Νέας Ιερσέης είναι εκπληκτική, εργάζεται νυχθημερόν για το ποίμνιό του». Πρόσθεσε πως «τον θαύμασα, έχει έναν δυναμισμό ανεξάντλητο, είναι ακούραστος, διότι ο Μητροπολίτης δίνει τον τόνο του ποιμαντικού έργου».
Τόνισε πως «θα επαναλάβω αυτό που είπα και στην Κληρικολαϊκή προχτές, ότι το Γένος μας μόνο στην κοινότητα ευδοκιμεί και προοδεύει. Είναι στο γονιδίωμα των Ελλήνων να δρουν κοινοτικά κι αυτό το βρίσκεις μόνο στη Διασπορά».
Στην ερώτηση τι τον άγγιξε περισσότερο εδώ στην Ομογένεια, είπε: «η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, η οργάνωση και ο εθελοντισμός. Μου έκανε εντύπωση η ενεργή συμμετοχή στα κοινά και που νοιάζονται οι άνθρωποι για την κοινότητά τους και τις κοινότητες των άλλων» και συμπλήρωσε «κι αυτός ο εθελοντισμός είναι το κάτι άλλο».
Οταν τον ρωτήσαμε «τι πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής, τι είμαστε εμείς για σας;», απάντησε: «οστούν εκ των οστέων ημών» και τόνισε πως «είναι εκπληκτικό διότι εδώ η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης δίνει μεγάλη βαρύτητα στο εκπαιδευτικό θέμα και στην ελληνικότητα δηλαδή στην καλλιέργεια της συνειδήσεως το να είσαι Ελληνοαμερικανός».
Στην ερώτηση πώς είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αγωνιά για τη Μεγάλη Σύνοδο, είπε, «πολύ καλά είναι» και συμπλήρωσε «για τη Σύνοδο υπάρχουν κάποιες μικρές δυσκολίες όπως γνωρίζετε. Είναι το θέμα της Αντιοχείας και το θέμα της ομοφωνίας προβληματίζει λίγο, αλλά νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά. Τα πιο πολλά κείμενα έχουν συμφωνηθεί». Τόνισε πως «το πιο σημαντικό σ’ όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι μαθαίνουμε να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι να έχουμε το Συνοδικό πνεύμα και να μιλούμε ο ένας προς τον άλλον, δηλαδή να κάνουμε διάλογο πράγμα που έλειπε». Υπογράμμισε πως «χωρίς διάλογο καταντά ένα επαρχιακό γκέτο, οι τοπικές Εκκλησίες κλεισμένες στους εαυτούς τους».
«Ποια είναι η σπουδαιότητα αυτής της Συνόδου για το Λαϊκό Σώμα της Εκκλησίας πάνω και πέρα από τους επισκόπους και θεολόγους, τι σημαίνει αυτή η Σύνοδος;», τον ρωτήσαμε. Είπε πως «σημαίνει ότι για πρώτη φορά η Ορθοδοξία συνέρχεται και θα μιλήσει με μία ενιαία φωνή ώστε να είναι η απαρχή και άλλων ενιαίων φωνών για το μέλλον για προβλήματα με τα οποία αυτή τη στιγμή η Σύνοδος δεν μπορεί να απασχοληθεί. Το θέμα ότι θα είναι ενωμένη η Ορθοδοξία και δεν θα δώσουμε έστω και με το ανακοινωθέν μία προφητική μαρτυρία είναι μείζον θέμα. Θα είμαστε ενωμένοι κι όχι περιθωριοποιημένοι».
Στην ερώτηση αν νομίζει ότι μελλοντικά η Σύνοδος θα μπορούσε να ασχοληθεί με θέματα που άπτονται της ζωής και της αγωνίας του σημερινού ανθρώπου του 21ου αιώνα, είπε: «ναι βεβαίως, μάλιστα προτάθηκε από ορισμένους Μακαριοτάτους Προκαθημένους να συνέρχονται κάθε επτά χρόνια. Επειδή ζούμε σε Αποκαλυπτικούς χρόνους θα πρέπει μελλοντικά να τεθεί και το μεγάλο θέμα της βιοηθικής, δηλαδή πόσο σέβεσαι τη φύση και κατά πόσο μπορείς να επέμβεις στο ανθρώπινο πρόσωπο. Οπως ξέρετε, η λογική του Διαφωτισμού και της έρευνας που πηγάζει από το πνεύμα του Διαφωτισμού είναι άνευ ορίων έρευνα».
Πρόσθεσε πως «ζούμε σ’ ένα μεταμοντέρνο κόσμο, σ’ ένα παγκόσμιο πολιτισμό δεν μπορεί η Ορθοδοξία να είναι εκτός.Σήμερα δεν υπάρχουν σύνορα με την έννοια των κλειστών εθνών, κρατών, Εκκλησιών, τώρα όλα είναι σ’ έναν διάλογο ούτως άλλως μετά το διαδίκτυο». Πρόσθεσε ακόμα, ότι «και το διαδίκτυο είναι ένα επικίνδυνο πράγμα κι αυτό πρέπει να συζητηθεί διότι αποδομεί την εκκλησιαστική κοινότητα. Οταν κάποιος έχει βήμα και εκφράζει τη φωνή και τη συνείδηση της Εκκλησίας ως άτομο, εκεί αποδομείται το γεγονός της Εκκλησίας διότι όπως ξέρετε η Εκκλησία εκφραζόταν πάντοτε συνοδικώς».
Για κάποιες φονταμενταλιστικές φοβικές φωνές που ακούγονται για τη Σύνοδο, είπε: «έχουν μία τάση ζηλωτική, θέλουν μία Ορθοδοξία ιδεολόγημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Συνήθισαν να ζουν σ’ ένα ιδεολογικό υπόβαθρο ζηλωτικό με έναν υπερσυντηρισμό, κλεισμένοι στον εαυτό τους αυτοθαυμαζόμενοι, χωρίς διάλογο με τον άλλο».

Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος είναι ο Μητροπολίτης της πατρίδας του Αγίου Νεκταρίου όπου δεν διασώζεται τίποτε το εκκλησιαστικό από απόψεως ναών και Επισκοπείου. Είπε ότι «προσπαθούμε μέσα στο 2017 πρώτα ο Θεός προσπαθούμε με τον δήμαρχο να ανεγείρουμε την οικία του Αγίου Νεκταρίου όπως ακριβώς ήταν προτού κατεδαφιστεί το 1976. Θα βάλουμε μέσα αντικείμενα και θα το κάνουμε σαν μουσείο και να το αναδείξουμε ως προσκυνηματικό κέντρο».
Στην ερώτηση «πώς σας δέχονται εκεί οι ντόπιοι;» τόνισε πως «ο δήμαρχος είναι εξαίρετος, είναι ένας άνθρωπος ανοικτών οριζόντων και επιθυμεί να προβάλλει την πατρίδα του. Είναι ανταλλάξιμοι εκεί οι άνθρωποι, από την Κοζάνη». Ο Σεβασμιότατος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους ομογενείς να την επισκεφθούμε το Νοέμβριο. Είπε χαρακτηριστικά «θα χαρούμε πολύ να έλθετε για προσκύνημα».
Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος Βγενόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1993 στον Ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, από τον τότε Γέροντα Χαλκηδόνος (νυν Νικομηδείας) κ. Ιωακείμ. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1986-1989), της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου (1991-1995), ενώ επί πέντε έτη πραγματοποίησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1997-2002), στο οποίο και υπέβαλε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Το Πρωτείο στην Εκκλησία από την Πρώτη στην Δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδο: Μία Ορθόδοξη Προσέγγιση». Η σημαντική μελέτη, η οποία έχει αποσπάσει ευμενείς κριτικές διεθνώς και συζητείται ευρέως, δημοσιεύτηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Northern Illinois University Press. Συμμετείχε σε διεθνή θεολογικά συνέδρια και πραγματοποίησε διαλέξεις στο εξωτερικό. Μητροπολίτης Σηλυβρίας εκλέχτηκε το 2014.

Δύο νέες χειροτονίες Κληρικών στο Patamira Mulanje του Malawi

20 May 2016 Patamira Mulanje - Malawi | Parish of Saint Anna


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν τα μέλη της Ενορίας Αγίας Άννης στο Παταμίρα στην περιοχή Μουλάνζι του Μαλάουι, στον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη, ο οποίος λειτούργησε σήμερα εκεί. 

Κατά την Θεία Λειτουργία χειροτόνησε δυο νέους εγγάμους κληρικούς. Τον κ. Βενέδικτο Katawala, 41 ετών, πατέρα τεσσάρων παιδιών σε Διάκονο και τον π. Ιωακείμ Stima σε Πρεσβύτερο.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε η chief (αρχηγός) της περιοχής, η οποία, απευθυνόμενη προς τον οικείο Μητροπολίτη, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της για την ευλογία της παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή της που αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έναν ανεκτίμητο θησαυρό.

Μετά την Θεία Λειτουργία οι ενορίτες εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία του Επισκόπου τους, τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.

Holy and Great Council: 10 things you need to know [video]


A popular, catechetical program on Byzantine Liturgy and Theology, hosted by Dr. Sr. Vassa Larin, liturgiologist and Russian Orthodox nun in Vienna, Austria. This episode is on The Holy and Great Council of the Orthodox Church, coming up in June 2016.


Geron Archbishop Demetrios of America: Four of the many reasons why Holy and Great Council is truly a gift from God

His Eminence Geron Archbishop Demetrios of America shares four of the many reasons why the forthcoming Holy and Great Council, meeting in Crete in late June 2016, is truly a gift from God.