e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Να συμμετέχουν όλοι οι επίσκοποι;

Σχολιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΝΤΗΣ 


Οι αιτιάσεις για τη μη συμμετοχή όλων των επισκόπων της Ορθοδοξίας στην επερχόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι κατά κανόνα υποκριτικές και ανιστόρητες.

Υποκριτικές, διότι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από ιεράρχες που στις επαρχίες τους στραγγαλίζουν κάθε μορφή συνοδικότητας και εν γένει εκπροσώπησης του εκκλησιαστικού πληρώματος, λειτουργώντας όχι ως επίσκοποι, παρά σαν δεσπότες. Όταν, μάλιστα, δεδηλωμένοι χουντικοί κληρικοί και θεολόγοι αξιώνουν περισσότερη δημοκρατία, η γελοιότητα δεν κρύβεται.

Ανιστόρητες, διότι απλή ματιά στην ιστορία των επτά Οικουμενικών Συνόδων, αλλά και σε σύνολη τη συνοδική παράδοση της Εκκλησίας, μαρτυρεί πως ουδέποτε ακολουθήθηκαν τέτοιες μαξιμαλιστικές πρακτικές. Το αντίθετο, μάλιστα – και αυτό μετά λόγου γνώσεως. 

Αντί, λοιπόν, να μάχεται κανείς περί όνου σκιάς, θα ήταν καλύτερο να σκεφτεί μοντέλα αντιπροσωπευτικότητας που να εκφράζουν τη βούληση του εκκλησιαστικού πληρώματος στην προοπτική του εικοστού πρώτου αιώνα. Θυμίζω απλώς –και σε πείσμα μιας επισκοπομονιστικής θεολογίας– ότι μέλη της Εκκλησίας δεν είναι μόνο οι επίσκοποι και οι μοναχοί, αλλά και οι έγγαμοι κληρικοί και οι λαϊκοί (και οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των συνειδητών μελών της Εκκλησίας). Κάποτε πρέπει να αρχίσουν σε κάποια επίπεδα να ακούγονται και αυτές οι φωνές, τις οποίες –και πάλι σε πείσμα της ιδεαλιστικής και ιδιοτελούς επισκοπομονιστικής θεολογίας– δεν εκφράζουν πάντα οι επίσκοποι.

Προς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον

Μελέτημα του θεοφ. Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου 
2η Συνεδρία της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016, στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την πρωινή Συνεδρία, μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν αναγνώσθηκαν και επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, συνεχίσθηκε η συζήτηση επί της χθεσινής Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και εξήχθησαν τα συμπεράσματα εκ της διεξαχθείσης συζητήσεως.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη σημερινή Συνεδρία Της μελέτησε διεξοδικά τις προτάσεις της Δ.Ι.Σ., μίαν προς μίαν, και προέβη σε περαιτέρω επεξεργασία και σε προσθήκες. Η τελική απόφαση της Ιεραρχίας θα αποσταλεί στη Διορθόδοξη Γραμματεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και θα υποστηριχθεί από τον Μακαριώτατο κατά τις συνεδριάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Τέλος, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του εκκλησιαστικού αυτού γεγονότος η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να εκδοθεί σχετικό κείμενο, με το οποίο θα ενημερώνεται ο λαός περί του θέματος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Ο Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, Ηγούμενος Τατάρνης, περί "υπερορθοδόξων", "ζηλωτών" και "στειροελλαδιτών"
"Φωνές της Χάλκης | Halki's Voices". Δύο cd's με ακούσματα βαθείας κατανύξεως

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Έφτασε στα χέρια μου προ αρκετού καιρού μια καλαίσθητη κασετίνα με δύο cd's και το σχετικό συνοδευτικό βιβλιαρίδιο, που τιτλοφορείται "Φωνές της Χάλκης | Halki's Voices". Αποτελεί έκδοση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης (2015), με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Η παραγωγή είναι του e-περιοδικού Πεμπτουσία, η δε σύνταξη των κειμένων, τα σχόλια στα ψαλλόμενα μέλη και η επιμέλεια εκδόσεως είναι του Παντελεήμονος Ζαφείρη, Εθνομουσικολόγου και Δοκίμου Μοναχού της περιώνυμης Μονής της Χάλκης. 

Κατατοπιστικά στοιχεία για την έκδοση αναγράφονται συνοπτικώς στο οπισθόφυλλό της: 
          Το ηχητικό μουσικό υλικό και οι μαρτυρίες που παρατίθενται στους ψηφιακούς αυτούς δίσκους, είναι από τους εν ζωή αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής μεταξύ των ετών 1944-1971. Καταγράφεται μία ολόκληρη πορεία μέσα στο χρόνο, η οποία είναι χαραγμένη ακόμα και στη γη και στις ράχες, στους λίθους, στα πεύκα και στους κέδρους του Λόφου της Ελπίδος... Σκοπός αυτής της έρευνας, που βλέπει το φως της δημοσιότητος με τους ψηφιακούς αυτούς δίσκους είναι να καταγραφεί και να αναδειχθεί μία μουσική παράδοση, η οποία παρά τις ιδιαιτερότητές της, έχει ως βάση την Πατριαρχική ψαλτική παράδοση της Μητέρας Εκκλησίας. 
          Στις ιστορικές ηχογραφήσεις εκτός του Ψαλτικού Χορού της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συμμετέχουν οι: Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, Πέργης κ. Ευάγγελος, Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Ελβετίας κυρός Δαμασκηνός, Σταυρουπόλεως κυρός Μάξιμος, Ελβετίας κ. Ιερεμίας, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος, Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Σεραφείμ Φαράσογλου, Γεώργιος Κυρμελής, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Γεώργιος Λαιμόπουλος.

Ακούγοντας μετά προσοχής και πολλής αγαλλιάσεως τα ιερά περιεχόμενα των δίσκων, επιτρέψατέ μου να κάνω ένα λογοπαίγνιο: Ο ημέτερος τίτλος αυτού εδώ του σημειώματος μιλά περί ακουσμάτων βαθείας κατανύξεως. Τώρα δα, ενωτιζόμενος τα ψαλμικά, τον τροποποιώ: Είναι τελικώς ακούσματα βαθείας κατΑΝΟΙΞΕΩΣ!!!. Περί ανοίξεως, λοιπόν, ο λόγος! ΚατΑΝΟΙΞΗ επικρατεί ολοένα εκεί, μεταξύ των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας! Και όσον αφορά στις φωνές της Χάλκης, και στις φωνές του Φαναρίου, και στις εν γένει φωνές της του Κωνσταντίνου ερασμίας Πόλεως! Ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική παρακμή των πραγμάτων, έστω κι αν εξωτερικώς "όλα τά 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά"!... Ανέκαθεν, στο βάθος της στάχτης καραδοκούσε η σπίθα της Ζωής!!!

Μπορεί αυτές οι φωνές και τα καταγεγραμμένα ψάλματα να προέρχονται από το παρελθόν, όμως "τίποτε δεν χάνεται, σαν είναι είναι ωραίο. Και καθετί ωραίο είναι έργο του Θεού" (Ζακ Ντεβάλ). Οι Φωνές έχουν ήδη καταγραφεί στ' ανεξίτηλα δελτάρια της Αιωνιότητας κι επιστρέφουν, υποστηλώνοντας και νοηματοδοτώντας τις φωνές των επιγενομένων, σε μια διαρκή και αδιάλειπτη αλληλουχία της μακρόχρονης Παραδόσεως. 

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, άλλωστε, προλογίζοντας και επευλογώντας την ανά χείρας έκδοση, σημειώνει εμφατικά: "Είναι λίαν παρήγορον το γεγονός ότι εις μίαν εποχήν λήθης της παραδόσεως και εκκοσμικεύσεως του πολιτισμού μας αποδίδεται ο πρέπων σεβασμός εις την καλλίκαρπον μουσικήν παράδοσιν της Μητρός Εκκλησίας και πραγματοποιούνται εκδόσεις αποδεικνύουσαι την καρποφόρον συνέχισιν αυτής εις δόξαν του υπό των αγγελικών δυνάμεων αεννάως υμνουμένου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ψυχικήν ανάπαυσιν και ωφέλειαν των ακροωμένων αυτάς απανταχού της οικουμένης πιστών τέκνων αυτής". 


Η Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος επί τη Συγκλήσει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης, Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης