e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

19 φωτο-κλικ σε πρόσωπα της αναμονής των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στο Ηράκλειο

Απόγευμα Ψυχοσαββάτου, 18ης Ιουνίου 2016, με τον ομιλητικό φακό του Sean Hawkey 


π. Ιωάννης Χρυσαυγής: «Οι διάδοχοι των Αποστόλων συναντιούνται για να διακηρύξουν την ενότητα» [video]

© Πεμπτουσία και Orthodox Christian Network  Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Πεμπτουσία και το OCN, μιλάει για την εκκλησιολογική σημασία της συγκρότησης της Συνόδου στην εποχή μας.

Prayer and hospitality at the Metropolis of Kissamos and Selino, Crete

basilica.ro 
Published by Iulian Dumitrascu 18.06.2016 


The participation in the Divine Liturgy of the delegations of the Orthodox Churches in the Holy and Great Council in Crete, at the metropolitan cathedral Annunciation of the Theotokos in Kissamos, followed on the eve of the Pentecost by the commemoration of the departed ones, especially those who worked for the preparation of the Holy and Great Council, was a solemn moment of intense Orthodox brotherly communion. At the same time, we enjoy the hospitality that His Eminence Metropolitan Amphilochios of Kissamos and Selino is showing towards us at the headquarters of the “Tsatsaronakeion” Foundation of the Metropolis of Kissamos. This metropolis is known especially through the participation of bishop Eukissos at the Council of Sardica in 343. Later on, bishop Nicetas attended the Council in Trullan (692) while bishop Leon participated in the Seventh Ecumenical Council of Nicaea in 787.

The Orthodox faith has been preserved in this region during foreign occupations, the Venetian and the Ottoman ones. This eparchy became metropolis in 1962. Since 2005 it is headed by His Eminence Metropolitan Amphilochios, who has in his jurisdiction 80 parishes, 8 monasteries and 64 priests.

Kissamos town is also known as the Kastelli Kissamos or simply Kastelli, named after the Venetian castle built here.

We are honoured and joyful that we are in Crete, an island famous for its rich history since antiquity and for its inhabitants’ spirituality. In particular we feel these days the heavenly blessing of Saint Paul the Apostle and his disciple bishop Titus of Crete, as well as the heavenly blessing of the Cretan saints who sanctified this land over the centuries with their prayers and sometimes the blood of their martyrdom. We give thanks to God for these blessings and express our gratitude to His Eminence Metropolitan Amphilochios and his collaborators for their brotherly love and hospitality that they showed to us.

We pray that the Holy Spirit, Who gathers in the ecclesial communion people of all nations who believe in Jesus Christ, may give to His Eminence and all the clergy and lay people whom he pastorally care for joy and holy peace, help in all good deeds and many happy years to come!

 † DANIEL
Patriarch of Romania
Το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού π. Ιγνατίου Peckstadt
Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού π. Ιγνατίου Peckstadt τελέσθηκε το Ψυχοσάββατο 18 Ιουνίου 2016 στην Ενορία του Αποστόλου Ανδρέα Γάνδης, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου και συλλειτουργούντων ιερέων της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου, καθώς και των π. Θεοφίλου Παντοκρατορινού, ο οποίος είναι και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, και του π. Γρηγορίου Ξενοφωντινού, του και Επιστάτου της Ι. Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, τελέσθηκε το καθιερωμένο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ιγνατίου Πέκσταντ και κατά σάρκα πατρός του Μητροπολίτου Βελγίου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου ευχαρίστησε τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Τρωάδος κ. Πέτρον, βοηθόν τῆς Ιεράς Μητροπόλεως, και όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήρθαν για να συμπροσευχηθούν για την ανάπαυση όλων των ψυχών (Ψυχοσάββατο) και ιδιαιτέρως του μακαριστού π. Ιγνατίου. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους δύο φιλοξενούμενους αγιορείτες ιερομονάχους, οι οποίοι ήρθαν από το Άγιον Όρος.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού. 

Λόγος με ιδιαίτερα μηνύματα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Ηράκλειο

neakriti.gr 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/06/2016, 17:48 | Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2016, 22:36


Αναβίβασε το χαρακτήρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την αντιφώνισή του στον δήμαρχο Ηρακλείου στον προαύλιο χώρο του Αγίου Τίτου το απόγευμα του Σαββάτου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος διόλου τυχαία μετά την απόλυτη σιωπή των τεσσάρων απόντων Εκκλησιών στη νέα πρόσκληση που τους απηύθυναν οι δέκα παρούσες σημείωσε με νόημα ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποκτά χαρακτήρα Οικουμενικής, ενώ λίγο αργότερα ευχόμενος για τις επιτυχίες των εργασιών της τόνισε με έμφαση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί το Πνευματικό Κέντρο όλης της Ορθοδοξίας.Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης υποδέχεται στο Ηράκλειο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκε πλήθος πιστών, που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς οι καμπάνες του ναού χτυπούσαν χαρμόσυνα για πολλή ώρα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ τελευταίος έφτασε στο ναό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.
Νωρίτερα, το ένα μετά το άλλο έφταναν τα βαν με τις αποστολές. Στο ναό βρέθηκαν ήδη όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Στην 25ης Αυγούστου βρέθηκαν τουρίστες αλλά και πιστοί που ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά το ιστορικό γεγονός. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

"Γεγονός μεγίστης σημασίας και ιστορικότητας" χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ηρακλείου την Πανορθόδοξο Σύνοδο και συνέχισε λέγοντας ότι μέσω αυτού του γεγονότος "θα αναδειχθούν αξίες της διευρυμένης αποστολής της Εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο".

Η άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου

Στην αντιφώνισή του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τους Κρητικούς που αγκάλιασαν το γεγονός αυτό και στάθηκε, όπως στέκεται πάντα, στο πλευρό του Πατριαρχείου. Τόνισε ότι ο λαός συναισθάνεται την δόξα αλλά και την τιμή του να πραγματοποιείται αυτό το ιστορικό γεγονός στην Κρήτη με τα βλέμματα όλου του Ορθόδοξου κόσμου αλλά και γενικότερα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένα στο νησί μας.

Θερμής υποδοχής έτυχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Φανερά συγκινημένος στο Ηράκλειο

Συνέχισε αναφερόμενος στους διωγμούς των Χριστιανών αλλά και άλλων μειονοτήτων, "όπως ακριβώς τα περιγράφει προ 2.000 ετών ο Απόστολος Ματθαίος" και προσκαλεί όλους να συναισθανθούν "την σώζουσαν αλήθειαν". Η Σύνοδος θα δώσει την καλή μαρτυρία και στα προβλήματα της εσωτερικής ζωής της Ορθοδοξίας και να μεταδώσει τα μηνύματα της ενότητας και του Αοράτου Θεού σε όλον τον αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο τονίζοντας ότι "όπου είναι δύο ή τρεις συνημμένοι στο Όνομά Του θα είναι και ο Χριστός παρών".

"Το μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας εν Χριστώ είναι το μόνο που ικανοποιεί τις πονεμένες καρδιές των ανθρώπων και σ' αυτό θα επικεντρωθούμε" είπε συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τις τοπικές Αρχές για την προετοιμασία της Συνόδου.

"Λαμπροφορεί σήμερα το Ηράκλειο και αγάλλεται η Κρήτη. Χαίρει και σκιρτά ο κλήρος, ο φιλευσεβής λαός, οι μονές αφού η σύγκληση της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί ύψιστο γεγονός που θα σηματοδοτεί την ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης. Ευχαριστούμε το Θεό για όσα επεφύλαξε στο νησί της Κρήτης. Καλώς ήρθατε στο ποτισμένο με αίμα νησί μας. Ο Άγιος Απόστολος Τίτος σας υποδέχεται" ανέφερε στο λόγο φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

"Η καρδία της Εκκλησίας της Κρήτης ευφραινομένη και ευγνωμούσα πάλλεται απόψε ενταύθα και για μία ακόμα φορά διατρανώνει τα αισθήματα σεβασμού και τιμής προς τη Μητέρα Εκκλησία. Έχει ως πυξίδα την επιστολή προς Τίτον" συνέχισε ο Σεβασμιότατος.

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Εκκλησία της Κρήτης με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και στην αναγνώριση από το ελληνικό κράτος με νόμους της ιδιαίτερης αυτής σχέσης. Συνέχισε αναφερόμενος στους σπουδαίους αγιογράφους όπως τον Θεοφάνη τον Κρη καθώς και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων και στις δύσκολες στιγμές που έζησε το νησί. Καταλήγοντας καλοσώρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο "νησί του Αγίου Αποστόλου Τίτου".

Δείπνο προς τιμήν των Προκαθημένων

Αμέσως μετά το τέλος του Εσπερινού της Πεντηκοστής οι Προκαθημένοι των 10 Ορθοδόξων Εκκλησιών με τη συνοδεία τους κατευθύνθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο του Ηρακλείου όπου παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν τους. Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης οι Αρχές της πόλης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τις στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της πόλης. Στην είσοδο του ξενοδοχείου σχηματίζονταν μικρά πηγαδάκια όπου οι Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία ενός χαλαρού ασπασμού και συζήτησης μεταξύ τους.

Στο Ηράκλειο ο Βασίλης Λεβέντης

Στο Ηράκλειο έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου κ. Βασίλης Λεβέντης προκειμένου να δώσει το παρών και να τιμήσει με την παρουσία του την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Ο κ. Λεβέντης βρέθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν των Προκαθήμενων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και παρευρίσκονταν οι Αρχές της πόλης.

Ιστορικό

Η οργανωτική επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου κάλεσε τους πιστούς να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις και τις Λειτουργίες της Πεντηκοστής. Για το λόγο αυτό είχαν εγκατασταθεί γιγαντοοθόνες έξω από τον Άγιο Τίτο και τον Άγιο Μηνά για να μεταδίδουν ζωντανά τα όσα εκτυλίσσονταν μέσα στους ναούς.

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στις συγκυρίες, στο προσφυγικό και στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιο και έκανε αναφορά στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι να αγκαλιάζει και να ανακουφίζει τους ανθρώπους και να μιλήσει για τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν ιστορικά και στο βάθος των αιώνων την Εκκλησία της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επί ποδός βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Τίτου κοπέλες με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες που κρατούσαν εδέσματα και λουλούδια και τα προσέφεραν στους Προκαθήμενους κατά την τελετή υποδοχής τους. Εν τω μεταξύ, το Ηράκλειο θυμίζει "νεκρή" πόλη αφού τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια από άκρη σε άκρη όλης της πόλης.  Πάρα ταύτα το κλίμα ήταν λαμπρό και εορταστικό.

Το μεσημέρι κατέλυσαν οι αντιπροσωπείες στα ξενοδοχεία. Στη διάρκεια της νύχτας η άφιξη κι άλλων μελών ορθόδοξων εκκλησιών για να λάβουν μέρος στην Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μηνά την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΡΗΤΗ TV.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Οι ανθρώπινες στιγμές του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αλικαρνασσό

neakriti.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/06/2016, 17:14 | Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2016, 21:03

Παρά το επίσημο, ιδιαιτέρως βαρύ και γεμάτο υποχρεώσεις πρόγραμμα των προκαθημένων της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Θεόδωρος Αλεξανδρείας, βρήκαν  περίπου 30 λεπτά χρόνο και μακριά από τα αδιάκριτα  μάτια όλων με ελάχιστη αστυνομική συνοδεία, επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου (κατά κόσμον Νικολάου Χορευτάκη) στη Ν. Αλικαρνασσό. Εκεί τους περίμενε η οικογένεια του Αλεξανδρείας, με την μητέρα του Κλεοπάτρα και τους δύο Προκαθήμενους της Ορθοδοξίας να εκτυλίσσονται συγκινητικές στιγμές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη μητέρα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου σε μια άκρως συγκινητική φωτογραφία


Παρόντα και όλα τα μέλη της οικογένειας  της αδερφής του Πατριάρχη και του συζύγου  της, της Ρούλας και του Γιώργου Μαχλά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας της μητέρας του Αλεξανδρείας, που συνομίλησε μαζί του και παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, ευχήθηκε τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και στον γιό της Πατριάρχη Αλεξανδρείας να είναι γεροί και ενωμένοι για το καλό της Ορθοδοξίας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα.

Οι δύο Προκαθήμενοι και ιδίως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είχαν την ευκαιρία, έστω και για λίγη ώρα να γευτούν γνήσια  Κρητική φιλοξενία και μάλιστα σε ένα σπίτι, δηλαδή σε οικογενειακό περιβάλλον ανόθευτα,  στο προσφυγικό προάστιο της Ν.Αλικαρνασσού, σε μία επίσκεψη όλο συμβολισμούς και  για την μνήμη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, τις «αλησμόνητες πατρίδες» για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη - Γιώργος Σαχίνης

Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί, χειραγωγεί και κατευθύνει την Εκκλησία ώς τη συντέλεια των αιώνων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
19 Ιουνίου 2016
(Ιω. ζ΄ 37-52, η΄ 12)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μεγάλη και κοσμοϊστορική είναι η εορτή της Πεντηκοστής, η κατά κοινή ομολογία γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα για την πνευματική ανέλιξη ενός εκάστου!

Σύμφωνα με τα πιστεύματά μας, οι παλαιοδιαθηκικοί Προφήτες και Πατριάρχες κατείχαν μόνο λίγα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, επειδή ακόμη δεν είχε συμβεί η λυτρωτική θυσία του Χριστού. Την ημέρα όμως της Πεντηκοστής, η προαιώνια θεία υπόσχεση πραγματοποιήθηκε. Κατήλθε το Πνεύμα το Άγιο, το οποίο συγκροτεί, χειραγωγεί και κατευθύνει την Εκκλησία έως την συντέλεια των αιώνων.

Το Άγιο Πνεύμα βιώνεται από τον κάθε πιστό ξεχωριστά και από όλους τους πιστούς μαζί. Μιλάει με ανεπανάληπτο τρόπο, αλλά πραγματικό και ουσιαστικό, στην ανθρώπινη ψυχή. Εμπνέει εσωτερική δύναμη και κουράγιο για την αντιμετώπιση των θλίψεων, των αδικιών, των περιπετειών. Γλυκαίνει την οδύνη, μετατρέπει το κακό σε καλό, διαπαιδαγωγεί άριστα προς μια γνήσια εν Χριστώ πνευματική πρόοδο. Έκπληκτοι οι άνθρωποι άκουσαν τον Κύριο να μιλάει γι’ αυτό και να το προαναγγέλλει καθαρά και όχι συμβολικά, όπως μέχρι τότε αναφερόταν στην Παλαιά Διαθήκη.

Το Άγιο Πνεύμα φωτίζει τον άνθρωπο καταρχήν διανοητικά, αλλά δεν είναι μια απλή ικανοποίηση της Γνώσης. Γίνεται στην καρδιά “πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον”, δηλαδή πηγή πάντοτε δροσερή και ανεξάντλητη. Αυτό μετέτρεψε τους απλοϊκούς ψαράδες και χωρικούς της Παλαιστίνης σε μέγιστους Αποστόλους, οι οποίοι κήρυξαν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της γης. Τους έκανε να κατατροπώσουν τους ασεβείς σοφούς, να αψηφήσουν τους ισχυρούς και αλαζόνες, που πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Το Άγιο Πνεύμα μάς δείχνει ότι η μεγάλη ανθρώπινη επιστήμη οδηγεί στον Θεό. Ας μην παγιδευόμαστε, λοιπόν, από τις επιφανειακές και πλαστές αντιθέσεις, που ορισμένοι συστηματικά και με δόλο καλλιεργούν κι ας αγωνιζόμαστε για την αληθινή σοφία, την οποία μόνον η πίστη στο Θεό παρέχει σε όσους την επιθυμήσουν και την ζητήσουν. Γένοιτο!

Οι Συνοδικοί Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας στο Ηράκλειο. Υποδοχή, Δοξολογία και Εσπερινός της Πεντηκοστής [απευθείας μετάδοση ΕΡΤ2 + φωτογραφίες]


The Primates of the Autocephalous Orthodox Churches attend a reception hosted by the Mayor of Heraklion, a Doxology, and the Vespers of Pentecost at the Church of St. Titus in Heraklion, Crete. 
[Η απευθείας μετάδοση ολοκληρώθηκε. Ακολούθως μπορείτε να δείτε σχετικές φωτογραφίες: © John Mindala]