e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Ο Λιβανέζος θεολόγος Roni Bou Saba ερμηνεύει την απουσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
Με αφορμή την απουσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που πραγματοποιείται στην Κρήτη, συνομιλούμε στο διαδικτυακό κανάλι intv.gr με τον Λιβανέζο θεολόγο, φιλόλογο και μεταφραστή Roni Bou Saba. 
Ποια η συμμετοχή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Προσυνοδικές Διασκέψεις; Γιατί απουσιάζει τελικά η Αντιόχεια, ενώ είχε δηλώσει την συμμετοχή της; Ποια η αλήθεια γύρω από το θέμα της δικαιοδοσίας του Κατάρ; Ποιες νέες μητροπόλεις δημιουργεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Ευρώπη; Ποια τα πραγματικά προβλήματα του Πατριαρχείου λόγω του πολέμου και της μαζικής φυγής των Χριστιανών; 
Ο Αντιοχειανός θεολόγος Roni Bou Saba εξηγεί και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σ’ αυτά και σε άλλα ακόμη ερωτήματα του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου. 
Δείτε την συνέντευξη ΕΔΩ.

Πρόσωπα της 2ης ημέρας συνεδριάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι Χανίων, 21 Ιουνίου 2016 
Φωτο-αποτυπώσεις: Χρήστος Μπόνης


Η 2η ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με τον φακό του Dimitrios Panagos


Press Briefing: Tuesday, June 21, 2016 - Holy and Great Council [video]
Προφανώς ξέχασαν ότι το είχαν υπογράψει κι εγκρίνει...

Παρουσιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος 

Το κείμενο «Η αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο» σε Ρωσσική μετάφραση και με τις υπογραφές ΟΛΩΝ των Ορθοδόξων Εκκλησιών (Ιανουάριος 2016). Είναι το κείμενο το οποίο αργότερα χρησιμοποίησαν οι τέσσερις Εκκλησίες που δεν μετέχουν της Μεγάλης Συνόδου για να εγείρουν ενστάσεις.... Προφανώς ξέχασαν ότι το είχαν υπογράψει κι εγκρίνει...

This is the Russian translation of the document being discussed today (and also yesterday) at the Holy and Great Council: 'The Mission of the Orthodox Church in the Contemporary World.' Note the signatures of the Primates from January 2016 of the boycotting churches who were objecting to portions of this document. It speaks for itself.

(photos from Natallia Vasilevich)


Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος για τους απόντες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: "Αφήστε τους άλλους τέσσερις να ψάχνονται..." [συνέντευξη]
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος παραχώρησε (μεσημέρι 21ης Ιουνίου 2016, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου) 7λεπτη συνέντευξη στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, για το ηλεκτρονικό περιοδικό Νυχθημερόν (www.nyxthimeron.com), όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην εν Κρήτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. 

Ο πεπειραμένος Ιεράρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύγκληση της Συνόδου και την ήδη διαπιστούμενη εν Αγίω Πνεύματι συναντίληψη των παρισταμένων Δέκα Πατέρων, ενώ για τους τέσσερις Απόντες είπε χαρακτηριστικά: "Αφήστε τους αλλους τέσσερις να ψάχνονται...", αρνούμενος να τους κατονομάσει, όπως και τις αιτίες της απουσίας τους. Θύμισε όμως, με νόημα, ότι από το 1872 ήδη, η Ορθοδοξία έχει καταδικάσει εν Συνόδω τον Εθνοφυλετισμό. Υπεραμύνθηκε πάντως της πρωτοχριστιανικής παραδοχής: "Η γνώμη των πλειόνων κρατείτω"

Ως προς τι θα πρότεινε ο ίδιος, εάν συμμετείχε στη Σύνοδο, είπε ότι χρειάζεται να εκφρασθεί και εφαρμοσθεί η Αγάπη προς κάθε αναξιοπαθούντα των καιρών μας, επαναλαμβάνοντας χωρία από την Παραβολή της Μελλούσης Κρίσεως.


Δηλώσεις του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ στην ΕΡΤ1 (20.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Δηλώσεις του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ΄ στην ΕΡΤ1 (20.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στην ΕΡΤ1 (20.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη ΣύνοδοΔηλώσεις του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στην ΕΡΤ1 (20.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη ΣύνοδοΔηλώσεις του Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου στην ΕΡΤ1 (20.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο