e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Jönköping της Σουηδίας


         Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάσθηκε με λαμπρότητα το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016, στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Jönköping της Σουηδίας.

         Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη δοξολογία και η σχολική εορτή. Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Εντιμ. Βουλευτής της περιοχής κ. Σωτήριος Δελής και ο Εντιμ. Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ilan De Basso. Πλέον των εκατό ατόμων, μεταξύ των οποίων εικοσιπέντε παιδιά, παρευρέθησαν και συνεόρτασαν.

         Μετά το πέρας της δοξολογίας, μίλησε στα Ελληνικά και Σουηδικά ο εφημέριος της ενορίας, Αιδ. Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας και ακολούθως εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Δελής, όπου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, στον άνισο αγώνα των Ελλήνων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και στον παγκόσμιο θαυμασμό που προκάλεσε αυτός ο άθλος ενός μικρού κράτους. Τόνισε, ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων του έθνους, που του επέτρεψαν τότε να σταθεί στα πόδια του, για την διαχείριση και της σημερινής πρόκλησης που βιώνει η Ελλάδα. Εν κατακλείδι, είπε ότι, ο Ελληνισμός της διασποράς με το βλέμμα στραμμένο στις θυσίες των προγόνων μας και μεταλαμπαδεύοντας την πολύτιμη κληρονομιά στις νέες γενιές,  θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Μητροπολιτικού Κέντρου.

         Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου, ο εκπαιδευτικός κ. Φώτιος Θεοδοσίου παρουσίασε την εορτή που είχε προετοιμαστεί και περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές του σχολείου που ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου και με μια αυθόρμητη παρέλαση των μαθητών στον χώρο της εκδήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος είχε σημαιοστολιστεί με σημαίες και στολιστεί με έργα σχετικά με την ημέρα που είχαν φτιάξει οι μαθητές. Η χαρά και ο ενθουσιασμός των μαθητών επισφραγίσθηκε με την υπόσχεση της προετοιμασίας και του εορτασμού και της άλλης μεγάλης εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

         Στο τέλος της εκδήλωσης, ο π. Νικόλαος διεβίβασε τα θερμά συγχαρητήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα για την άρτια οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων με πρωταγωνιστές τους μαθητές και για την τιμητική παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

         Η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 2016, και υπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων Χριστιανών της πόλεως Jönköping και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί την νεώτερη ενορία από αυτές που ιδρύθηκαν από την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ποιμενάρχης της οποίας είναι ο Μητροπολίτου Κλεόπας.

                                

Το Μουσικο-φωνητικό Σύνολο "Ιόνιο κύμα" στην 2η σύναξη του στ΄ κύκλου "Αληθώς" (30.10.2016, 7 μ.μ.)Το βράδυ της Κυριακής, 30ής Οκτωβρίου 2016, ώρα 7 (με τη αλλαγή βέβαια του ρολογιού), στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου θα πραγματοποιηθεί η 2η εκδήλωση-σύναξη του στ΄ κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς". Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πρώτο μέρος οι Αδελφοί Θεοδόση, ο Μάριος και ο Ανδρέας, θα παρουσιάσουν το έργο που έχουν επιτελέσει επί πλήρη 15ετία, όσον αφορά στη συντήρηση ιερών Εικόνων από Ναούς και Μονές της Ζακύνθου

Στο δεύτερο μέρος, το Μουσικο-φωνητικό Σύνολο "Ιόνιο κύμα" παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση από τον Σολωμό έως τον Ελύτη, ως μικρή συμβολή -θα έλεγε κανείς- στην παρελθούσα επέτειο του ΟΧΙ των Ελλήνων, κατά την 28η Οκτωβρίου 1940. Έτσι, πρόκειται να ακουστούν στίχοι (κατά σειράν) Νικηφόρου Βρεττάκου, Οδυσσέα Ελύτη, Μάνου Ελευθερίου, Λεωνίδα Μαλένη, Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου, μελοποιημένοι από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχήμα "Ιόνιο κύμα" την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Ζακύνθιος συνθέτης Τιμόθεος Αρβανιτάκης, ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και σεμνός άνθρωπος! Στην εν λόγω εκδήλωση του "Αληθώς" θα τον πλαισιώσουν στα μαντολίνα ο Σπύρος Κανδιάνος και ο Σπύρος Γιακουμέλος, στη μάντολα ο Χαράλαμπος Πλατυπόδης, στην κιθάρα ο Ανδρέας Σταμίρης, στο κοντραμπάσο ο Vaghlinak Galoyan, όπως και οι Νικόλαος Μυλωνάς, Διονύσιος Γιακουμέλος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Σταύρος Χριστοδουλόπουλος, Νικόλαος Γκούσκος, Άρης Ξένος και Σπυρίδων Σταμίρης.

Όλους μαζί κι έναν-έναν ξεχωριστά τους ευχαριστούμε από καρδιάς και αναμένουμε να τους απολαύσουμε!

Συνάμα όμως αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι για το μουσικό αυτό μέρος υπήρξαν και οι ακόλουθοι Χορηγοί, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε: Συνετός Ford, Νάρκισσος Ζαχαροπλαστεία, Κωστή Διονυσία Διεκπεραιώσεις, Ενδύματα-υποδήματα Φρου-Φρου, Ευστάθιος Μπετίνης (ΟΔΑΖ)

Ευχές του Πάπα Φραγκίσκου προς Βαρθολομαίον επί τη 25ετία της Πατριαρχίας του

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Εὐγενεῖ φροντίδι τῆς ἐν Ἀγκύρᾳ Νουντσιατούρας τοῦ Βατικανοῦ ἐλήφθη εἰς τά Πατριαρχεῖα τό κάτωθι Μήνυμα τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου:

«Ἁγιώτατον Βαρθολομαῖον
Ἀρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως
Οἰκουμενικόν Πατριάρχην

Ἦτο ἀφορμή μεγάλης χαρᾶς δι᾿ ἐμέ κατά τήν πρόσφατον συνάντησίν μας ἐν Ἀσσίζῃ νά δυνηθῶ νά ἐκφράσω προσωπικῶς εἰς τήν Ἁγιότητά Σας τά συγχαρητήριά μου ἐπί τῇ εἰκοστῇ πέμπτῃ ἐπετείῳ τῆς ἐκλογῆς Σας ὡς Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου. Σᾶς διαβεβαιῶ, ἀγαπητέ ἐν Χριστῷ Ἀδελφέ, περί τῆς πνευματικῆς ἐγγύτητός μου ἐπί τῇ σημαντικῇ ταύτῃ ἐπετείῳ, καθώς ἑνοῦμαι μεθ᾿ Ὑμῶν ἐν δοξολογικῇ προσευχῇ πρός τόν Θεόν Πατέρα, πηγήν πάσης ἀγαθωσύνης, διά τάς δαψιλεῖς εὐλογίας ἅς ἐπεδαψίλευσεν εἰς τήν ζωήν καί τήν διακονίαν Σας καί, δι᾿ Ὑμῶν, εἰς τήν Ἐκκλησίαν.
          Ἐκφράζων τάς καλυτέρας ἐγκαρδίους εὐχάς μου διά τήν ὑγείαν καί τήν πνευματικήν Σας εὐεξίαν, ἐπαναλαμβάνω πρός τήν Ὑμετέραν Παναγιότητα τά αἰσθήματα τῆς σταθερᾶς ἐκτιμήσεως καί φιλίας μου, καί εὐχαρίστως ἀνταλλάσσω μετ᾿ Αὐτῆς τόν ἀδελφικόν ἀσπασμόν ἐν Κυρίῳ.

          19 Ὀκτωβρίου 2016
Πάπας Φραγκῖσκος

* * *


Ἐπί τῇ συμπληρώσει 25 ἐτῶν ἀπό τῆς ἐκλογῆς καί ἀναρρήσεως Αὐτοῦ εἰς τόν Οἰκουμενικόν Θρόνον, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος ἔλαβε πλεῖστα ὅσα συγχαρητήρια μηνύματα ἀπό Μακαριωτάτους Προκαθημένους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, τήν Α. Ἁγιότητα τόν Πάπαν, Ἱεράρχας καί λοιπούς κληρικούς καί πιστά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας, ὡς καί Ἀρχηγούς Κρατῶν καί ἄλλας πολιτικάς προσωπικότητας, εἰς οὕς πάντας ἐξέφρασε τάς εὐχαριστίας καί τήν Πατριαρχικήν εὐαρέσκειαν Αὐτοῦ διά τάς εὐχάς καί προσευχάς των ὑπέρ Αὐτοῦ καί διά τόν σεβασμόν καί τήν ἀφοσίωσίν των εἰς τόν πάνσεπτον Οἰκουμενικόν Θρόνον. 

Επιπλέον στιγμές συγκλονισμού από το άνοιγμα του Παναγίου Τάφου για εργασίες συντήρησης [φωτογραφίες + video]

Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, 26 Οκτωβρίου 2016
Ο πραγματικός Χριστιανός είναι αυτάρκης και αγαπά τους συνανθρώπους του

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής Ε΄ Λουκά 
 30 Οκτωβρίου 2016
(Λουκά ιστ΄ 19-31 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Αλαζόνας και φιλήδονος υπήρξε ο πλούσιος της περικοπής. Τίποτε δεν του έλειπε! Δεν υπολόγιζε τους φτωχούς και αγνοούσε την ανέχειά τους. Καθημερινά διασκέδαζε ντυμένος με πολυτελή ενδύματα, φορώντας βαρύτιμα κοσμήματα, περιβαλλόμενος από σκλάβους αλλά και κόλακες. Οι μουσικές και τα τραγούδια, που ακούγονταν από τα πολυτελή ανάκτορά του, αποτελούσαν πρόκληση για κάθε περίοικο στερούμενο τις ανέσεις αυτές.

Αυτός που τις στερείτο πιο πολύ ήταν ο ρακένδυτος, πληγωμένος και πεινασμένος Λάζαρος, ο οποίος περίμενε στα σκαλοπάτια του πλούσιου να χορτάσει την πείνα του από τα κόκαλα και τα ξεροκόμματα, που οι υπηρέτες έριχναν στους σκύλους.

Ευτυχής λοιπόν ο πλούσιος, δυστυχής ο Λάζαρος, φαινομενικά για τον κόσμο αυτό. Όμως, μετά θάνατον, τα πράγματα άλλαξαν. Οι καταστάσεις και οι συνθήκες ανατράπηκαν. Ο πλούσιος απέθανε και ετάφη, δηλαδή έφυγε από τον κόσμο, χωρίς κανείς να τον πονά πραγματικά. Κι ενώ στην άλλη ζωή ο Λάζαρος βρισκόταν πανευτυχής μέσα στις αγκάλες του Θεού, ο πλούσιος καιγόταν στις αιώνιες φωτιές της πνευματικής κόλασης κι όσο κι αν παρακαλούσε, η θέση του παρέμενε αμετάβλητη. Όχι μόνον αυτό, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να ειδοποιήσει τους ζώντες δικούς του, ώστε ν’ αλλάξουν ζωή δεν είχε.

Παράδειγμα φοβερό η παραβολή αυτή για τον καθένα μας. Πολλές φορές βλέπουμε καθημερινά τον πλούτο να είναι προϊόν αδικιών και καταχρήσεων και να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, οι οποίοι νομίζουν ότι τα χρήματα τούς δίνουν αξία. Η ζωή τους γίνεται αμαρτωλή και ασεβής, είναι αδίστακτοι και αλύγιστοι στον ανθρώπινο πόνο που τους περιβάλλει, αποκτούν εξουσία κι έχουν τον νόμο με το μέρος τους. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι τους ζηλεύουν και επιθυμούν να τους μοιάσουν, χωρίς να συναισθάνονται το σύντομο της ζωής.

Ο πραγματικός Χριστιανός όμως πάντοτε ζει από τον τίμιο κόπο του και ζητάει «τον άρτον τον επιούσιον» από τον Θεό, χωρίς να έλκεται από τα περιττά και τα μάταια. Πρώτα επιδιώκει τη Βασιλεία του Θεού, είναι αυτάρκης και αγαπά τους συνανθρώπους του, αποφεύγοντας την απληστία και την αδικία των πλουσίων.

Αυτό, λοιπόν, το παράδειγμα οφείλουμε να ακολουθήσουμε, για να μην έχουμε την τύχη του ασεβούς πλουσίου. Γένοιτο!