e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Εγκαίνια του πρώτου ορθόδοξου ναού στο βόρειο Κονγκό με χειροτονία Πρεσβυτέρου


Με κατάνυξη και πνευματική ευφορία ετελέσθησαν την Κυριακή 5η Φεβρουαρίου 2017 τα ιερά εγκαίνια του νεοδμήτου Ιερού Ενοριακού Ναού Τιμίου Προδρόμου - Αγίου Νικολάου πόλεως Impfondo του βορείου Κονγκό, από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα.

Ο εγκαινιασθείς Ναός, που θεμελιώθηκε από τον Θεοφιλέστατο την 21η Νοεμβρίου 2013, είναι ο πρώτος ορθόδοξος Ναός που κτίζεται στον βορρά της χώρας για να εξυπηρετήσει την εν γένει Λειτουργική και πνευματική ζωή και πρόοδο της ορθοδόξου ενοριακής κοινότητος της παραμεθορίου πόλεως Impfondο, η οποία περιλαμβάνει τη φυλή των Μπαντού και την περιλάλητη φυλή των Πυγμαίων - εκ των αρχαιοτέρων φυλών του ανθρωπίνου γένους - και να αποτελέσει το εφαλτήριο της περαιτέρω αναπτύξεως της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά τα ιερά εγκαίνια τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του εγγάμου διακόνου π. Τιμοθέου Ndzebe. Στην προσφώνησή του ο Επίσκοπος ανεφέρθη στην σημασία και την τεράστια ευθύνη της διακονίας του ιερού Θυσιαστηρίου και των πιστών εν πνεύματι ταπεινώσεως, αγάπης και συνέσεως. Ακόμη, επεσήμανε την σπουδαιότητα του γεγονότος της εγκαθιδρύσεως της πρώτης ορθοδόξου Ενορίας στο βόρειο τμήμα της ευγενούς χώρας του Κονγκό-Μπραζαβίλ. 

Απευθυνόμενος στον επίσης πρώτο Εφημέριο του Ναού, π.Τιμόθεο, έδωσε πατρικές συμβουλές και προτροπές, μεταφέρων και την αγάπη του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’, με την ευλογία του Οποίου ετελέσθησαν τα ιερά εγκαίνια και η χειροτονία. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας και του ιδίου προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός», δαπάναις του οποίου ανηγέρθη ο Ιερός Ναός, ενώ ευχαρίστησε τον κ.Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας Likouala, τον Βουλευτή της περιφερείας Likouala κ. Jean-Marie Batheas, τον Δήμαρχο πόλεως Impfondo κ. Clotaire Maniobo, την Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Likouala κ. Ephrasie Dolama, τον κ. Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διευθύνσεως και τους εκπροσώπους άλλων χριστιανικών δογμάτων για την τιμητική τους παρουσία.  

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη του Επισκόπου με τον Εφημέριο και τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής Τιμίου Προδόμου - Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή των Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Μαξίμου Oumba, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Οικον. π. Σεργίου Mabelemo (οι οποίοι συνοδεύουν τον Θεοφιλέστατο από την άφιξή του στο Impfondo, την 1η Φεβρουαρίου) για τη νέα ποιμαντική πορεία της Ενορίας.

Την επομένη, 6η Φεβρουαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασθέντα Ναό, μετά το πέρας της οποίας υπέγραψε τα ιερά αντιμήνσια και ανεχώρησε αεροπορικώς προς Pointe Noire, διά της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: