e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Νια Δευτέρα 2017 στη Φανερωμένη Μπανάτου | Τιμητική διάκριση, μετά θάνατον, σε Εκκλησιαστικό Σύμβουλο


[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]




















































Η Αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη της Δευτέρας της Διακαινησίμου (17.4.2017) πραγματοποιήθηκε εν Βανάτω στον Ναό της Φανερωμένης, όπως είναι καθιερωμένο από εκατονταετίας και πλέον. Σημειωτέον ότι παλαιότερα, όταν ακόμη υπήρχε πολυπληθέστερο εκκλησίασμα, γινόταν και λιτανεία της περίπυστης Εικόνας και Καθέδρας της Παναγίας της Φανερωμένης, ανά το Μπανάτο, κάτι το οποίο έχει ατονήσει πλέον. 

Σύμφωνα με την επικρατούσα εν Ζακύνθω παράδοση, κατά την διάρκεια του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ήτοι σε κάθε τελεία του κειμένου, εκρούονταν χαρμόσυνα οι καμπάνες, μεταδίδοντας και δι' αυτού του ιδιαίτερου τρόπου το μήνυμα της αναστάσιμης χαρμονής και του κυριακού μηνύματος. 

Στην απόλυση της θείας Λειτουργίας έγινε, εξάλλου, η ευλόγηση των πασχαλινών αυγών και κουλουριών, τα οποία διανεμήθηκαν από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια προς όλους τους εκκλησιασθέντες, δίνοντας και παίρνοντας εόρτιες ευχές. 

Τέλος, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε την παρευρισκόμενη συνταξιούχο Δασκάλα ευγενεστάτη κ. Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση για την προσφορά ενός καλλιτεχνημένου λαμπρινού Ευαγγελίου στον Ναό, εις μνήμην των γονέων της Αθηνάς και Νικολάου (δείτε το ανωτέρω, στην 7η φωτογραφία). Ευκαιρίας δοθείσης ο Εφημέριος αναφέρθηκε συνοπτικά στη σεμνή, αθόρυβη, μα και τόσο ενεργητική φυσιογνωμία του Νικολάου Αβούρη, ο οποίος υπήρξε επί δεκαετίες Εκκλησιαστικός Σύμβουλος (με χρέη και Νεωκόρου, αμισθί εννοείται) μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο αείμνηστος μπαρμπα-Νικόλας εκδαπάνησε το ζην στην ευπρέπεια και την άψογη παρουσία του ναού της Φανερωμένης, σχεδόν νυχθημερόν. Ο ζήλος του οίκου του Θεού -σύμφωνα και με τη ρήση του ιερού Ψαλμωδού (68, 10)- τον κατέφαγε!

Τούτων δοθέντων ο Εφημέριος επέδωσε χρυσό στεφάνι ως τιμητική διάκριση, μετά θάνατον, στην θυγατέρα του κ. Αβούρη-Κουρτέση, για λογαριασμό του πατέρα της Νικολάου. Η κ. Αβούρη-Κουρτέση, ολοφάνερα έκπληκτη και συγκινημένη για την προσγινομένη τιμή εκ μέρους του σημερινού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στον παλαιό Εκκλησιαστικό Σύμβουλο και Πατέρα της, έλαβε τον λόγο, ομίλησε δι' ολίγων για την ανιδιοτελή πατρική και μητρική αγάπη, ευχαριστώντας επίσης θερμά για την τιμή της μετά θάνατον βραβεύσεως του πατέρα της.

[Στη φωτό: Οι αείμνηστοι Μπανατιώτες Αθηνά και Νικόλας Αβούρης. Ο Νικόλας διετέλεσε επί δεκαετίες Επίτροπος του Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου και σήμερα (17.4.2017) τιμήθηκε, μετά θάνατον, με χρυσό στεφάνι, για την αφοσίωσή του στην Ενορία.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: