e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η μεγαλύτερη απόδειξη και το μεγαλύτερο θαύμα της θείας δύναμης είναι η ίδια η ζωή

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής του ΘΩΜΑ 
 23 Απριλίου 2017
(Ιωαν. κ΄ 19- 31 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Χριστός Ανέστη! Πολλές φορές η θλίψη και η απελπισία κυριαρχούν στην ψυχή μας και δηλητηριάζουν τις ζωές μας. Η ολιγοπιστία μάς οδηγεί στην απόγνωση και η ανασφάλεια μάς βασανίζει οδυνηρά. Τέτοιο παράδειγμα ανθρώπου υπήρξε και ο Απόστολος Θωμάς. Παρ’ ότι πιστός μαθητής του Κυρίου και ακόλουθός Του, είχε κι αυτός τις ανθρώπινες αδυναμίες του. Και μία απ’ αυτές ήταν η απελπισία, η οποία προέρχεται από την ολιγοπιστία.

Ένιωθε βαθιά θλίψη και απόγνωση, διότι έβλεπε ότι τίποτε από αυτά που περίμενε δεν επαληθεύτηκε. Ο Κύριος δεν απαλλάχθηκε από τους εξευτελισμούς, τα φριχτά μαρτύρια και τον οδυνηρό θάνατο, όπως θα ήταν αναμενόμενο από κάποιον που ήταν Υιός Θεού. Έτσι, βλέποντας τον Ιησού νεκρό, δεν μπορούσε να πιστέψει και να συνειδητοποιήσει ότι αναστήθηκε. Γι’ αυτό θεώρησε ψεύδη όλες τις πληροφορίες περί της Αναστάσεώς Του, ακόμη κι αν αυτές προέρχονταν από τους αδελφούς και συμμαθητές του.

Ο Θωμάς δεν ήταν κατά βάθος άπιστος. Ήταν απλώς δύσπιστος. Βρισκόταν κάτω από την επιρροή και τυραννία του ανθρώπινου ορθολογισμού και τίποτε δεν μπορούσε να πιστέψει, αν αυτό δεν ήταν ορατό και χειροπιαστό. Όμως, η προαίρεσή του ήταν αγαθή. Έτσι συνήλθε γρήγορα και ομολόγησε το λάθος του, μετανοώντας βαθιά και ουσιαστικά για την ολιγοπιστία του. Έτσι, φώναξε από μακριά, χωρίς καν να αγγίξει τον Κύριο: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου»! Αυτό έδειξε περίτρανα τον ενθουσιασμό του και την βαθιά πίστη του. Η μετέπειτα πορεία της ζωής του, που επισφραγίστηκε με τον στέφανο του μαρτυρίου, το έδειξε περίτρανα.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι να μιμηθούμε το παράδειγμα του Αγίου Αποστόλου Θωμά όχι ως προς την δυσπιστία του, αλλά ως προς την μετέπειτα εν Χριστώ ζωή του. Γνωρίζουμε βέβαια καλά ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες και αμφιβολίες. Αυτό είναι θεμιτό και αναπόφευκτο, ο δε Θεός που μας δημιούργησε το γνωρίζει καλά. Οφείλουμε όμως να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες αυτές και ο Θεός να επιβραβεύσει την προσπάθειά μας. Πάντοτε χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι οι πιο ευτυχείς είναι αυτοί που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στο θείο θέλημα και δεν απαιτούν για όλα αποδείξεις. Εξάλλου, η μεγαλύτερη απόδειξη και το μεγαλύτερο θαύμα της θείας δύναμης είναι η ίδια η ζωή. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: