e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Ο Σωτήρας Χριστός «πραΰς και σώζων» οδεύει προς το φριχτό μαρτύριο ηθελημένα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής των Βαΐων 
 9 Απριλίου 2017
(Ιωαν. ιβ΄ 1- 18 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Με μεγάλο σκεπτικισμό και θλίψη αντιμετώπισε ο Θεάνθρωπος Ιησούς τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του πλήθους, που τον υποδέχτηκε στον δρόμο για τα Ιεροσόλυμα. Οι άνθρωποι αυτοί έστρωσαν πολύτιμα ενδύματα και τάπητες στους δρόμους καθώς και κλάδους φοινίκων.

Μεγαλειώδης και ενθουσιώδης υποδοχή, που όμως ήταν επιφανειακή, διότι δεν θεμελιωνόταν σε βαθιά και εδραιωμένη πίστη. Οι ίδιοι, που τώρα Τον υποδέχονταν με βασιλικές τιμές, αργότερα θα ανέκραζαν: «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν» και θα ζητούσαν το αίμα Του, με εχθρότητα και μανία.

Σε αντίθεση με αυτούς, οι δύο αδελφές του Λαζάρου, η Μάρθα και η Μαρία, έδωσαν ένα ανεκτίμητο παράδειγμα στις γυναίκες όλων των αιώνων. Διακατέχοντο από ανυπόκριτη ευλάβεια και βαθιά πίστη, και αυτό το έδειχναν διακονώντας πρόθυμα και σεμνά τον Σωτήρα Ιησού Χριστό.

Η πίστη των γυναικών αυτών δεν ερχόταν σε σύγκρουση με την εργατικότητα και την οικιακή μέριμνά τους. Αντιθέτως, η Χριστιανή γυναίκα οφείλει να είναι νοικοκυρά και «φιλότεκνος». Να μεριμνά για την εν Χριστώ ανατροφή των παιδιών της, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Και πάντοτε όλα αυτά να τα πράττει με υπομονή, αγάπη και καλοσύνη. Πρέπει να διακατέχεται από σύνεση και η αγάπη της να μην είναι τυφλή, αλλά φωτισμένη από τον λόγο του Ευαγγελίου και το Άγιο Πνεύμα. Ο γλυκός λόγος και η συγκατάβαση, η υπομονή και η στήριξη στους δοκιμαζόμενους, πρέπει να την χαρακτηρίζουν.

Ας μιμηθούμε, λοιπόν, το παράδειγμα της Μάρθας και της Μαρίας, οι οποίες αποτελώντας υψηλά πρότυπα Χριστιανών γυναικών, αναλώθηκαν στην διακονία του οίκου τους αλλά και του Κυρίου μας και ας αποφύγουμε το παράδειγμα του ενθουσιώδους και ρηχού πλήθους, το οποίο είναι έτοιμο να απορρίψει και να μισήσει αυτό που πριν λίγο εκθείαζε και ζητωκραύγαζε.

Ο Σωτήρας Χριστός, που «πραΰς και σώζων» οδεύει προς το φριχτό μαρτύριο ηθελημένα, ας είναι το αιώνιο πρότυπό μας και ο φωτεινός φάρος που θα φωτίζει τα βήματά μας. Κι ας γίνουμε κι εμείς πραείς πιστοί και αγαθοί, τόσο προς τον Δημιουργό Θεό αλλά όσο και προς τους συνανθρώπους μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: