e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί την Εκκλησία «εις πάσαν την αλήθειαν»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Πεντηκοστής
4 Ιουνίου 2017
(Ιωαν. ζ΄ 37- 52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Η κοσμοϊστορική ημέρα της Πεντηκοστής έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη θεμελίωση αλλά και στην επίγεια πορεία της Εκκλησίας. Σε αντιδιαστολή με τις θρησκευτικές γιορτές των Ιουδαίων, που περιείχαν ιερατικές σπονδές συμβολικού καθαρά χαρακτήρα και μακρινό συμβολισμό των πλουσίων και ζωογόνων δωρεών του Αγίου Πνεύματος, τώρα ο συμβολισμός αυτός επαληθεύεται και πραγματοποιείται.

Την ημέρα αυτή κατήλθε το άγιο Πνεύμα με τη μορφή πύρινων γλωσσών και φώτισε τους απλοϊκούς και αγράμματους μαθητές, ώστε να γίνουν φλογεροί κήρυκες και άφοβοι μάρτυρες του Ευαγγελίου στα πέρατα της οικουμένης. Και από τότε μένει πάντοτε και καθοδηγεί την Εκκλησία «εις πάσαν την αλήθειαν». Έτσι, φωτίζονται, ανακαινίζονται και ενδυναμώνονται οι πιστοί, εγκαταλείποντας την θλίψη της μέριμνας του βίου. Γεμίζουν με καρτερία και αγωνιστική δύναμη, ενάντια σε κάθε αδικία, διωγμό, περιπέτεια, παραγκωνισμό, ηθική και σωματική ασθένεια. Έτσι, το φυσικό κακό μεταβάλλεται θαυματουργικά σε ηθικό καλό.

Η δωρεά του Αγίου Πνεύματος δεν είναι μόνο μια ικανοποίηση του πόθου της γνώσης, μια απλή παραδοχή κάποιων αληθειών, αλλά είναι η ικανότητα μετάδοσης της γνώσης αυτής και στους άλλους αδελφούς και συνανθρώπους, ώστε να έχουν και αυτοί την ευκαιρία της Σωτηρίας, δια του Αγίου Πνεύματος, το οποίο χορηγεί την πνευματική τροφή και το πνευματικό ύδωρ. Με τις δωρεές του ουδείς θα πεινάσει ή θα διψάσει πλέον πνευματικά, αλλά αντίθετα όλη η οικουμένη θα κατακλυστεί από «ποταμούς ύδατος ζώντος».

Οι ασεβείς Φαρισαίοι προσπάθησαν το μέγα γεγονός της Πεντηκοστής να το θεωρήσουν ομαδική παράκρουση και παραλογισμό. Και προέβαλαν το ασεβές αιτιολογικό ότι κανείς ισχυρός και σοφός της εποχής τους δεν πίστεψε στο νόμο του Θεού. Το κριτήριο όμως ποτέ δεν είναι το τι πιστεύουν και το τι πράττουν οι σοφοί και ισχυροί -πολλές φορές ασεβείς και πεπλανημένοι- όλων των εποχών, ώστε να αποδοθεί μικρή ή μεγάλη αξία σε κάτι. Η αληθινή και σωτήριος Διδασκαλία του Χριστού έχει αξία από μόνη της και αυτήν την αξία την καθορίζει το υψηλό πνευματικό και σωτηριώδες περιεχόμενό της και οι αιώνιες και ακατάλυτες αρχές που θεμελιώνει και διακηρύττει. 

Πολλοί σοφοί και ισχυροί, από παλιά έως και σήμερα υπήρξαν και φάνηκαν ανίσχυροι να πολεμήσουν την Αλήθεια του Ευαγγελίου και γι’ αυτό ντροπιάστηκαν και ηττήθηκαν. Άλλοι μεγάλοι σοφοί και ισχυροί όμως πίστευαν και κήρυτταν τις αλήθειες της πίστεως. Αυτούς ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: