e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ο Πατριαρχικός Εσπερινός για την εορτή της Μετακομιδής του Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717-2017)


Εσπέρας 23ης Αυγούστου 2017, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου. Στον επίσημο Εσπερινό χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, συμπαραστατούμενος από δεκάδα Μητροπολιτών, με πρώτους τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ και τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, ο οποίος μάλιστα απένειμε στον Πατριάρχη του Γένους και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Διονυσίου, νεοσυσταθέν παράσημο της Ι. Μ. Ζακύνθου. Σχετικές προσφωνήσεις έκανε ο Σεβ. κ. Διονύσιος, ενώ τους σχετικούς παπύρους ανέγνωσε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος.

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]


ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄
κατά την απονομή του Ανωτάτου Παρασήμου του Αγίου Διονυσίου
της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου
στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Α΄
(23 Αυγούστου 2017)

Η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης, η παγκόσμιος πνευματική κορυφή της Ορθοδοξίας, ο άγρυπνος θεματοφύλαξ των υπό των αρχαίων οσίων πατέρων λίαν καλώς τεθεσπισμένων και παραδεδομένων θείων και Ιερών Κανόνων, ο αλάνθαστος οδοδείκτης της πίστεως, η καιομένη λαμπάς της αγάπης, ο καλός λιμήν της ελπίδος, η στάμνος η χρυσή, η το πολύτιμον μάννα έχουσα, ουκ αποστερείτε ημάς της αβραμιαίας υμών πατριαρχικής ευλογίας, αλλά επισκέπτεσθε ασμένως την μητέρα πατρίδα εις καιρούς δυσχερείς και χαλεπούς λίαν, ίνα μεταδίδετε την χαράν και την παρηγορίαν δια της εκλαμπροτάτης πνευματοφόρου υμών παρουσίας και στηρίζητε το πανταχόθεν βαλλόμενον πνευματικόν θεμέλιον και ηθικόν φρόνημα των πολλαπλώς δοκιμαζομένων ορθοδόξων ελλήνων.
Ολβία και τρισολβία η μυροβόλος Ζάκυνθος δια το πολυπόθητον γεγονός της ευκλεούς επισκέψεως υμών εις την νήσον, χαίρει σύμπασα και θάλλει πανευτυχής. Γλυκύς τη όψει και ιλαρός τω προσώπω ο πανηγυρίζων άγιος Διονύσιος, ο ανεπανάληπτος έμπρακτος διδάσκαλος και καθηγητής της Συγγνώμης, κατοπτεύει άνωθεν την έξοχον πατριαρχικήν χοροστασίαν και χαρμοσύνως εκπέμπει δαψιλή την εκ του ανακομισθέντος αφθάρτου σκηνώματος χάριν και ευλογίαν Του εφ’ υμάς.
Ευχαριστήριον δοξολογίαν προς τον πανάγαθον Θεόν αναπέμπουσα, πολλάς τε και θερμάς ευχαριστίας προς την θεοφρούρητον υμών παναγιότητα προσφέρουσα δια την δευτέραν μεγαλοπρεπή επίσκεψιν Υμών εις την νήσον και χοροστασίαν εις την μεγάλην ταύτην εορτήν και πανήγυριν του ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς του εστεφανωμένου Αγίου ημών, η Ιερά Μητρόπολις της Ζακύνθου, συμπλέουσα πάντοτε μετά της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, υπέρ των λίαν καλώς κεκτημένων δικαίων, ιερών και οσίων και των διαχρονικώς αναλλοιώτων αξιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απολαμβάνουσα δε και του προνομίου της προς την τοπικήν εκκλησίαν ιδιαιτέρας ευνοίας της ευγενεστάτης Υμών ψυχής και δραττομένη της μετά του θεοφωτίστου προσώπου Υμών αρραγούς και ειλικρινούς πνευματικής φιλίας και σχέσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ζακύνθου και νυν Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού χρεωστικώς ζητεί, ίνα περιποιήσητε εις ημάς την μεγίστην τιμήν, όπως απονείμωμεν προς την Θεόπνευστον Υμών Προσωπικότητα την υψίστην τιμητικήν διάκρισιν του Ανωτάτου Παρασήμου του Αγίου Διονυσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, αναπέμποντες αμα εκ μέσης καρδίας δέησιν θερμήν και προσευχάς ικετηρίους προς την Αγίαν Τριάδα, ίνα ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο εις τον αιώνα Αρχιερεύς γενόμενος Μέγας και τους ουρανούς διεληλυθώς, δι’ ευχών του πανθαυματουργού ακοιμήτου πρέσβεως του Αγίου Διονυσίου και δια μεσιτείας της Υπερμάχου των Ρωμηών Στρατηγού και Προστάτιδος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, Υπεραγίας Θεοτόκου, χαρίζη Υμίν την άκραν υγείαν, περιβάλλη Υμάς εν τω Θείω Φωτί, ενδυναμοί δια της θείας Χάριτος και στηρίζη τον νουν Υμών, την σκέψιν και την διάνοιαν, τηρή δε και αναδεικνύει Υμάς ισχυρόν και κραταιόν εις το πηδάλιον του Οικουμενικού Θρόνου επί έτη πολλά!

* * *

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄
κατά την απονομή του Ανωτάτου Παρασήμου του Αγίου Διονυσίου
της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου
στον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄
(23 Αυγούστου 2017)

Η αποδεδειγμένως βαθυτάτη υμών αγάπη και ο απεριόριστος σεβασμός εις την ανεπανάληπτον προσωπικότητα του πολιούχου της πόλεως και προστάτου της νήσου των Ζακυνθίων και εν ταυτώ η ακλόνητος υμών προσήλωσις και εδραία εμπιστοσύνη εις την πανθαυματουργόν δύναμιν του παγκοσμίως γνωστού Αγίου της Συγγνώμης επιβεβαιούται και επισφραγίζεται προεχόντως δια της εξόχου υμών παρουσίας και εκλεκτής συμμετοχής κατά την φαιδράν ταύτην εορτήν και πανήγυριν, Μακαριώτατε Προκαθήμενε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομε, καθ’ ότι εις το πρόσωπον υμών εκπροσωπείται επαξίως το ορθόδοξον φρόνημα του ελληνισμού της Κύπρου.
Υμείς έλκεσθε από την χάριν του Ζακυνθίου Αγίου μας, ο οποίος έφερεν και ετίμησεν το όνομα του πρώτου Επισκόπου της πόλεως των Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου, χειροτονηθείς μάλιστα Αρχιερεύς εις το παρεκκλήσιον της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τότε Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Ελευθερίου και προ πάντων παρέδωσεν εις την απανταχού ορθοδοξίαν άφθορον το πολύτιμον και χαριτόβρυτον σκήνωμα Του κατά τον τύπον και το παράδειγμα του εν τη νήσω Κύπρω διαλάμψαντος Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος και Αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, μετά των οποίων προστατεύουν τα δυτικά σύνορα της ελληνικής επικρατείας. Όθεν, λίαν ευγνωμόνως η Εκκλησία της Ζακύνθου απονέμει εις Υμάς την υψίστην ταύτην τιμητικήν διάκρισιν του Ανωτάτου Παρασήμου του Αγίου Διονυσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Και εύχεται βίον υγιή και έτη πολλά, όπως, υπό την σοφήν και συνετήν υμών καθοδήγησιν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου διαποιμαίνεται και κατευθύνεται ασφαλώς εις ευδίους λιμένας πνευματικούς. Παραλλήλως, δεν παύομεν προσευχόμενοι, όπως επιτέλους ιδή φως ολοκληρίας και απολύτου ελευθερίας η φιλτάτη Κύπρος απηλλαγμένη από πάντα ζυγόν και ταλαιπωρίαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: