e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Επίσκεψη-προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου


Στο πλαίσιο της παρουσίας εν Ζακύνθω υψηλών εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων για την 300ετηρίδα του Αγίου Διονυσίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ βρέθηκε σήμερα (22.8.2017), περί το μεσημέρι, ευλαβικός περιηγητής στον Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονό του Dr Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Ο ηγέτης της κατά Κύπρον Εκκλησίας εισήλθε στον Ναό μας κρουομένων των κωδώνων του καμπαναρίου και προσκύνησε ευλαβικά την εφέστια Εικόνα της μεγαλομάτας Παναγίας, της επονομαζομένης "Παναγούλας", προστάτιδος της περιοχής. 

Ο Εφημέριος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αναφέρθηκε δι' ολίγων στο ιστορικό Ναού και Εικόνων: α) Πρώτη ιστορική μαρτυρία περί του Ναού το 1510, β) η τελευταία σημερινή μορφή του, άρχισε να ανεγείρεται το 1972, αντίγραφο εξωτερικά του μη υπάρχοντος σήμερα Ναού του Αγίου Λουκά πόλεως Ζακύνθου και εγκαινιάστηκε το 1980, γ) ο εσωτερικός χρυσοξυλόγλυπτος διάκοσμος είναι έργο της τελευταίας δεκαπενταετίας και δ) η περίπυστη Εικόνα της Παναγούλας, εντός της Καθέδρας Της, φέρει υπογραφή Νικολάου Καλέργη, 1742.

[φωτογραφίες: π. Κυπριανός Κουντούρης και Σπύρος Νέγκας]   


























Δεν υπάρχουν σχόλια: