e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ιησούς Χριστός: Όνομα για την Αιωνιότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής προ Χριστού Γεννήσεως
24 Δεκεμβρίου 2017
(Ματθ. α΄ 1-25)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Παράδοξη ίσως να φαίνεται σε μερικούς αυτή η παράθεση, από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, των ονομάτων ή γενεαλογικών καταλόγων. Όμως τίποτα στα Ιερά Ευαγγέλια δεν λέγεται και δεν γράφεται, άνευ σκοπού και σημασίας. Η γενεαλογία αυτή αποδεικνύει και καταδεικνύει την ιστορικότητα του θείου προσώπου του Ιησού. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο Ιησούς είναι απόγονος του Αβραάμ και από τον οίκο και την πατριά του Δαυΐδ.

Στον κατάλογο αυτό τον γενεαλογικό παρατίθεται πλήθος ονομάτων κατά σάρκα προγόνων του Ιησού, τόσο δικαίων όσο και αμαρτωλών. Και καταλήγει στον ενάρετο και δίκαιο Ιωσήφ, τον κατά νόμο πατέρα του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο οποίος μαζί με την πανάχραντο σύζυγό του Παρθένο Μαρία είχαν βασιλική καταγωγή από το γένος του προφητάνακτος Δαυΐδ.

Εν συνεχεία ο Ευαγγελιστής διηγείται τις ψυχικές μεταπτώσεις και βασάνους του Ιωσήφ, ο οποίος ως αδύναμος άνθρωπος αμφέβαλε για την αγνότητα της συζύγου του, όταν αντιλήφθηκε την εγκυμοσύνη της, η οποία δεν ήταν έργο δικό του. Όμως, ο Άγγελος Κυρίου, κατ’ εντολήν του Θεού, αποκάλυψε στον Ιωσήφ τη μεγάλη και υπέρτατη αλήθεια, που ο αδύναμος και αφώτιστος ακόμα νους του αδυνατούσε να συλλάβει. Φανέρωσε στον Ιωσήφ ότι το παιδί που θα γεννιόταν ήταν αυτό που προφήτευσαν οι μεγάλοι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και κυρίως ο Ησαΐας, ο οποίος μίλησε για βρέφος «Εμμανουήλ, τεχθέν εκ παρθένου». Αυτό το βρέφος δεν θα ήταν απλά και μόνο ο τελειότερος των ανθρώπων, αλλά ο ίδιος ο Υιός του Θεού, Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου, ο οποίος -κατ’ εντολήν του Θεού- ονομάζεται Ιησούς.

Έτσι, ανακουφίστηκε και αναπαύτηκε η ταραγμένη ψυχή του Ιωσήφ. Κι έτσι, διαμέσου των αιώνων και έως της συντέλειας του κόσμου, θα τον βλέπουν και θα τον νιώθουν, τον Θεάνθρωπο Ιησού, όλοι οι πιστοί Χριστιανοί, όσο κι αν την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια θα τη μάχονται οι εχθροί της πίστης.

Συνέπεια της αλήθειας αυτής είναι η θέωση όσων θα την αποδεχτούν με θέρμη. Το βρέφος «Εμμανουήλ» (μεθ’ ημών ο Θεός) προαναγγέλθηκε από τον Ησαΐα, ανδρώθηκε, συναναστράφηκε με τους ανθρώπους, έκανε και είπε πράγματα σωτήρια και θαυμαστά, έπαθε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς και πάντοτε θα βρίσκεται μαζί μας έως της συντελείας των αιώνων. Το γλυκύτατο όνομα Ιησούς (Θεός-Σωτήρ) ας μας φωτίζει, λοιπόν, και ας μας καθοδηγεί πάντοτε. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: