e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ο δίσκος του Σταυρού, διακοσμημένος με βιολέτες, εν Βανάτω Ζακύνθου
Με αρωματικές βιολέτες από τις αυλές και τους κήπους του Μπανάτου, που προσέφεραν ευχαρίστως οι πιστές νοικοκυρές, διακοσμήθηκε υπέροχα ο δίσκος του Ναού της Φανερωμένης (το παραδοσιακό "βατσέλι"), στο μέσο του οποίου ετέθη ο Τίμιος Σταυρός, για την αυριανή Κυριακή και Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως. Καλές Ενορίτισσες και παιδιά βοήθησαν στο εθιμικό αυτό στόλισμα και το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό, όπως αποδίδεται στις ανωτέρω φωτοστιγμές! 

Παράλληλα, ένα άλλο συνεργείο Ενοριτισσών εργάστηκε φιλότιμα και φιλόπονα για την ετοιμασία των "ματζέτων" με τις βιολέτες (εννοούμε τα ματσάκια με πρασινάδα λεβάντας ή αγριολεβάντας και βιολέτες), τα οποία -κατά την ισχύουσα παράδοση- θα διανεμηθούν στους εκκλησιασθησόμενους αύριο το πρωί. 

Με το καλό, λοιπόν, και του χρόνου με υγεία και κάθε ευλογία, να ξαναπροσκυνήσουμε -τηρώντας τα έθιμά μας- τον Σταυρό του Κυρίου!

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ

Γράφει ο Ματθαίος Πάγκαλος 


Μια σπουδαία μορφή της Ελληνικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ πλέον δεν είναι μαζί μας, ώστε να κηρύττει το λόγο του Χριστού. Το απόγευμα του Σαββάτου στις 6.15 μ.μ. στο κρεβάτι της ΜΕΘ, αναχώρησε εις τους Ουρανούς, μετά από δυο μέρες που βρέθηκε στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Δυστυχώς το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί. Έτσι τόσο στην περιοχή της Καλαμπάκας η θλίψη είναι μεγάλη, αφού ο σεβάσμιος Ιεράρχης άφησε πίσω σπουδαία έργα, τόσο στην Μητρόπολη Σταγών, όσο και στα Άγια Μετέωρα.

Πλέον αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο για την ημέρα της Εξόδιου Ακολουθίας του, αλλά και για τον Τοποτηρητή της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.

Το βιογραφικό του Μητροπολίτη Σεραφείμ

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ (κατά κόσμον Βύρων) εγεννήθη το 1932 εις Φανάριον Καρδίτσης. Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν σχολήν Αθηνών, λαβών το πτυχίον του το 1955. Εχειροτονήθη διάκονος το 1965 και πρεσβύτερος το 1966.

Υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ της Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ως υποδιευθυντής και καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου.

Τη 31/5/1970 εχειροτονήθη Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών και την 10ην Σεπτεμβρίου του έτους 1991 με απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοποθετήθη Μητροπολίτης της νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 18ης Μαρτίου 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐκκλησιάσθη ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τοῦ Σαββάτου, 18ης Μαρτίου, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, καθ᾿ ἥν ἐτελέσθη τό ἀνά πενταετίαν Μνημόσυνον πέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀειμνήστων Ἀρχόντων Πρωτοψαλτῶν, Λαμπαδαρίων καί Δομεστίκων τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, τῶν θεαρέστως ἀνά τούς αἰῶνας κοσμησάντων τά Πατριαρχικά Ἀναλόγια, καί τῶν λοιπῶν Ὀφφικιαλίων καί μή Ἱεροψαλτῶν τῶν διακονησάντων ἐν τοῖς . Ναοῖς τῆς Πόλεως.

Τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Ἀνδρέας. 

Ἐπηκολούθησεν ἐπιμνημόσυνος δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, καθ᾿ ἥν ὡμίλησεν Πατριάρχης περί τῆς προσφορᾶς τῶν ἀειμνήστων Ἱεροψαλτῶν καί ἀπηύθυνε πατρικάς παραινέσεις καί συμβουλάς πρός τούς Μουσικολ. ὑπηρετοῦντας τά ἱ. Ἀναλόγια.
* * *
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σασίμων κ. Γεννάδιον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ταταούλων, μετά τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Δοσιθέου Ἀναγνωστοπούλου, ερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱ. Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας τῆς Κοινότητος Προπόδων Ταταούλων, καί τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ Ἱ. Ναοῦ.

Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εὐδόκιμον Καρακουλάκην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νέας Ἰωνίας καί Φιλαδελφείας.

Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ναθαναήλ Φελεσάκην, ἐξ Ἰταλίας.

Τόν Εὐλαβ. Διάκονον κ. Βασίλειον Κολοκυθᾶν, τήν Ἐλλογ. κ. Ἐλευθερίαν Τσακανίκα, Καθηγήτριαν ἐν τῷ Ἐθνικῷ Μετσοβείῳ Πολυτεχνείῳ, καί τούς Ἐντιμ. κυρίους Τιμολέοντα Κουϊμτζόγλου καί Γεώργιον Παυλόπουλον, Ἀρχιτέκτονας. 

Τήν Ἐλλογ. κ. Δήμητρα Κούκουρα, Καθηγήτριαν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Τούς Ἐντιμ. κυρίους Στέφανον Κοτσέρ καί Dario De Santis, καί τάς Εὐγεν. κυρίας Ἀγγελικήν Δούρη, Κρινιώ Βεριοπούλου καί Βασιλικήν Ἀβτζῆ, ἐντεῦθεν. 

Τήν Ἐλλογ. κ. Ἑλένην Ζησοπούλου, Δικηγόρον, ἐξ Ἀθηνῶν. 

Τήν Εὐγεν. κ. Natallia Vasilevich, ἐκ Γερμανίας.  

Η θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως 2017 στην Προύσα

Τελέσθηκε σήμερα Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, η Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως, στην εκκλησία Fransiz Kilisesi από τον Αρχιμανδρίτη π. Χαράλαμπο στην Προύσα. 


Αρχιερατική Λειτουργία στον Ορθόδοξο Καθεδρικό του Αμμάν της Ιορδανίας για την υποδοχή αντιγράφου Εικόνας της Ιεροσολυμίτισσας


Τhese photo are from the mass on Saturday (5/18 Μαρτίου 2017) because the copy of the icon of Jerusalem of virgin Mary came from the monastry of virgin mary in Deben - Jordan to The entry of Jesus into the temple church in Swefyeh Ας καθαρίσουμε την ψυχή μας από τα νεκρά έργα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) 
 19 Μαρτίου 2017
(Μαρκ. η΄ 34- θ΄ 1 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Το δυσκολότερο πράγμα για κάθε άνθρωπο είναι να απαρνηθεί τον εαυτό του και να θυσιαστεί, ώστε να γίνει άξιος της σωτηρίας και της αθανασίας κι έτσι να καταστεί πολίτης του ουρανού. Ο Κύριος, στην ευαγγελική αυτή περικοπή, ζητάει να Τον μιμηθούμε. Όπως αυτός, όντας Θεός ο ίδιος και Υιός του Θεού, έλαβε «μορφήν δούλου», δηλαδή προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση για να σώσει τον πεπτωκότα και σκοτισμένο άνθρωπο, το ίδιο ζητάει και εμείς -τηρουμένων βέβαια των αναλογιών- να κάνουμε για τους συνανθρώπους μας.

Οφείλουμε να απαρνηθούμε τον παλαιό άνθρωπο μαζί με τις κακίες και τα πάθη του. Να δεχθούμε ακόμη και τον μαρτυρικό θάνατο για την αγάπη του Χριστού και την πίστη μας. Να μην μας πτοήσει καθόλου ο εξευτελισμός, η ειρωνεία και η κατακραυγή του κόσμου.

Οι άνθρωποι χρειάζεται να κάμουν την ψυχή τους δοχείο ειρήνης, ελπίδας και χαράς, ώστε κάθε δοκιμασία να τους φανεί μηδαμινή και ανάξια λόγου. Ο καθένας οφείλει να γνωρίζει ότι όλη η εξουσία της γης και όλοι οι θησαυροί του κόσμου δεν αξίζουν ενώπιον της αθάνατης ψυχής του. Αν ο άνθρωπος χάσει την αθάνατη ψυχή του, αν απομακρυνθεί από τον Θεό, αν περιφρονήσει το «κατ’ εικόνα», αν αρνηθεί την επίτευξη του «καθ’ ομοίωσιν» τότε τον περιμένει το ατέλειωτο πνευματικό σκοτάδι και η δυστυχία. Τα υλικά αγαθά ας μην τον παρασύρουν, ώστε να τα θεοποιεί και να τα απολυτοποιεί, δίνοντάς τους κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του.

Αν δει κανείς τη μοίρα των μεγάλων φιλοσόφων, ηγεμόνων ισχυρών και πάμπλουτων ανθρώπων ανά τους αιώνες, βλέπει ότι από την λάμψη όλων αυτών τίποτε δεν έμεινε. Οι υποσχέσεις τους υπήρξαν κούφιες, τα έργα τους έπεσαν στο κενό! Όσοι όμως στην καρδιά τους έχουν τον Χριστό και είναι γεμάτοι αγάπη, ταπείνωση, πραότητα, υπομονή, φιλανθρωπία και ανεξικακία, αυτοί θα γίνουν πολίτες ή μέτοχοι της Βασιλείας του Θεού.

Όλα αυτά τα έχασε οριστικά ο πλούσιος νέος της παραβολής, που προτίμησε τα φθαρτά και πρόσκαιρα πλούτη του απ’ το να ακολουθήσει τον Ιησού, λαμβάνοντας τον στέφανο της Αγιότητας. Αρνούμενος να συμμετάσχει στον Σταυρό του Κυρίου, ουσιαστικά έχασε την Ανάσταση. Ο Χριστός εδώ το λέει καθαρά: «όποιος συσταυρωθεί μαζί μου, αυτός και θα συναναστηθεί».

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι την αθάνατη και ανεκτίμητη ψυχή μας, ας καθαρίσουμε την ψυχή μας από τα νεκρά έργα. Σ’ αυτήν τη δύσκολη αλλά χαρούμενη και ελπιδοφόρα πορεία να έχουμε βοηθό τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο οποίος έχυσε το τίμιο αίμα Του στο Σταυρό, δίνοντάς το λύτρο πολύτιμο για την σωτηρία της αμαρτωλής ψυχής μας. Και ο Τίμιος Σταυρός ας είναι το αιώνιο και φωτεινό σύμβολο, που θα μας εμπνέει και θα μας οδηγεί. Γένοιτο!