e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού UIΤΤ 2017 στην Ουκρανία (Κίεβο, 29-31.3.2017)
Έφθασε χθες, Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στο Κίεβο της Ουκρανίας Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού UΙΤΤ 2017 (29-31 Μαρτίου 2017). Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου αποτελείται από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τον κ. Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος αυτού.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και του Υπουργείου Τουρισμού, φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια, σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, και φέτος για πρώτη φορά στην Έκθεση UΙΤΤ του Κιβου, στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), μαζί με άλλους Έλληνες συνεκθέτες. 

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο διατίθεται επικαιροποιημένο ξενόγλωσσο (ρωσικά, αγγλικά, κλπ.) έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Έκθεση UΙΤΤ 2017, της οποίας τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, η οποία μάλιστα συγκεντρώνει έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον. Ειδικά σε θέματα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων η συμμετοχή του Συν. Γραφείου κρίθηκε απαραίτητη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι Ουκρανοί για τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της χώρας μας, και ιδιαίτερα για μοναστήρια όπως εκείνα της περιοχής των Μετεώρων.

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην Έκθεση έγιναν παρουσία του Αρχιμανδρίτου Σπυρίδωνος Κατραμάδου, από τον Εξοχώτατο κ. Γεώργιο Πουκαμισά, Πρέσβη της Ελλάδος στο Κίεβο, του κ. Πολύκαρπου Ευσταθίου, Διευθυντού του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας και Χωρών ΚΑΚ (όπου ανήκει και η Ουκρανία) και Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού, όπως ο κ. Μπόρις Μουζενίδης κ.ά.

Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραμείνει στην ουκρανική πρωτεύουσα μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Κατά το διάστημα αυτό τα μέλη της θα συναντηθούν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ.κ. Ονούφριο, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με άλλους εκκλησιαστικούς φορείς, καθώς και επαγγελματίες του τουρισμού. 

Εκ του Συνοδικού Γραφείου 

Ημέρα ευλογιών στο Dolisie, Niari, Congo
Αμέσως μετά την επίσκεψη στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλεως Dolisie, την 29η Μαρτίου 2017, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Παντελεήμων πήγε στo ορθόδοξο ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ, όπου υπεδέχθη το αφιχθέν από το Pointe-Noire μισθωμένο αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε πλήθος απαραιτήτων ειδών για το ευαγές καθίδρυμα.

Ένα ψυγείο, μία ηλεκτρική ραπτομηχανή, κρεβάτια, στρώματα, είδη υγιεινής, απορρυπαντικά, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και γραφική ύλη, προερχόμενα από δωρεές Ελλήνων αδελφών που έφτασαν προ ολίγων μηνών στο Κονγκό με κοντέινερ, έδωσαν ιδιαίτερη χαρά στα μικρά παιδιά, ως και τα στελέχη του ορφανοτροφείου.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος επισκέφθηκε τον παρακείμενο κήπο λαχανικών και την αυτοσχέδια ιχθυοκαλλιέργεια που ο Διευθυντής του ιδρύματος, π.Παύλος Diafouka, Εφημέριος της Ενοριακής Κοινότητος Αγ.Ειρήνης Dolisie, μαζί με τους εκλεκτούς του συνεργάτες δημιούργησαν και αναπτύσσουν διαρκώς επ’ ωφελεία των περιθαλπομένων παιδιών.

Εν συνεχεία, μετέβη σε περιοχή εκτός της πόλεως, όπου η Ιερά Επισκοπή κατέχει μεγάλη έκταση γης, προκειμένου να δει την αρχομένη προσπάθεια καλλιέργειας ανανά -πάντοτε υπό την ευθύνη του π.Παύλου- με σκοπό την οικονομική υποστήριξη του ιεραποστολικού έργου μελλοντικώς. Προς τον δραστήριο και σεμνό ιερέα ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας, προσφέροντάς του μία καινούρια ιερατική στολή.

Η χαροποιός αυτή επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση ημίωρης συνέντευξης του Επισκόπου προς την κρατική τηλεόραση “TV Congo” τόσον περί του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της τοπικής εκκλησιαστικής κοινότητος Κονγκό-Μπραζαβίλ, όσον και περί του επισήμως αναγνωρισμένου από το κράτος Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» και της αποστολής του, μετά το πέρας της οποίας ανεχώρησε οδικώς προς την έδρα της Επισκοπής, στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Γέροντα Εφραίμ στο Φανάρι (φωτό + video)

Τελευταία τροποποίηση στις 29 Μαρτίου, 2017 - 11:40 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Φανάρι πέντε ημέρες μετά την πανηγυρική αθώωσή του από το τριμελές Εφετείο Αθηνών.
Αποστολή Κωνσταντινούπολη: BriefingNewsΟι στιγμές ήταν συγκινητικές αφού ο Παναγιώτατος ως πραγματικός πατέρας άνοιξε την αγκαλιά του για τον Γέροντα Εφραίμ και την συνοδεία του, Ιερομόναχο Ευδόκιμο και Μοναχό Αρσένιο μετά από την 9χρονη ταλαιπωρία τους από την υπόθεση που δίχασε την Ελλάδα και ταλαιπώρησε αθώους πολίτες και μοναχούς.
Την Κυριακή το πρωί οι Βατοπαιδινοί Πατέρες έφτασαν στο Φανάρι και εκκλησιάστηκαν με τον Παναγιώτατο στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο.
Αμέσως μετά έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο γραφείο του όπου έμειναν για αρκετή ώρα συζητώντας τα της δικαστικής υποθέσεως, η οποία είχε αίσιο τέλος ενώ ο Γέροντας Εφραίμ ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τις λεπτομέρειες που αφορούσαν την δίκη και την αθωωτική απόφαση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφού δέχθηκε αγιορείτικα δώρα από τους Βατοπαιδινούς Πατέρες, παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά κι ένα εγκόλπιο από τα χέρια του Γέροντα Εφραίμ το οποίο είχε χαραγμένη και την ημερομηνία της αθωώσεώς του, γεγονός που εξέπληξε τον Παναγιώτατο και τον χαροποίησε ιδιαιτέρως.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας μάλιστα προσκάλεσε τους Πατέρες στον κατανυκτικό εσπερινό στον Ιερό Ναό του αγίου Φωκά Μεσοχωρίου στην Πόλη όπου ο ίδιος χοροστάτησε ενώ πλήθος πιστών παραβρέθηκε στον εσπερινό για να πάρει την ευχή του Παναγιώτατου.
Το ίδιο απόγευμα μετά τον κατανυκτικό εσπερινό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Τριπόλεως και Λιβύης ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εύχεται για τον ίδιο και το ποίμνιό του και να τον ευλογεί για να γυρίσει στην Βαβυλώνα του 21ου αιώνα για να αντιμετωπίσει τα θηρία που θα τους κατασπαράξουν. « Ερχόμαστε για να αναβαπτιστούμε» είπε συγκινημένος.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος έδωσε το λόγο στον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε καταρχήν στο τυπικό της Θείας Λειτουργίας στο Φανάρι στην κατάνυξη και την λιτότητά της, γεγονός που όπως είπε «βοήθησε και τους ίδιους να συμμετέχουν».
Στην συνέχεια με αφορμή τη γιορτή του αγίου Ιωάννη της Κλίμακος τόνισε ότι μπορεί να δει κανείς την αξία του ασκητισμού την αξία του μοναχισμού ενώ ωφελούνται και άνθρωποι εκτός μοναχισμού.


Η εορτή του Αγίου Βενεδίκτου στο Αμμάν της Ιορδανίας και τα ονομαστήρια του οικείου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου

15/28 Μαρτίου 2017. These photos are from The feast of St. Vinediktos and the patron saint of His Holiness Metropolitan Vinediktos and he welcomed the people after the Προηγιασμένη in the archdiocese, and the people wishes his holiness more year to become.