e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Επίσκεψη του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ στον Μητροπολίτη Σουηδίας
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας συναντήθηκε την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δρ. Γεώργιο Πατούλη, ο οποίος επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα.
Τον Δρ. Πατούλη συνόδευε ο κ. Γεώργιος Κοντορίνης Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Solna και Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης. Στην συνάντηση παρέστη ο Έλληνας πρέσβυς στη Σουηδία Εξοχ. κ. Δημήτριος Τουλούπας και η κ. Κυριακή Παπαδοπούλου-Samuelsen, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου.
Ο Σεβασμιώτατος, αφού καλωσόρισε τον Δρ. Πατούλη, του μετέφερε τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και τον ξενάγησε στους χώρους του ναού, όπου και τον ενημέρωσε για την ιστορία του ναού και τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκ βάθρων ανακαίνιση και συντήρησή του.
Μετά την ξενάγηση, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Δρ. Πατούλης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που διατηρεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο έργο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας το οποίο, όπως ανέφερε, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξήρε την δυναμική της ομογένειας, αλλά και την ανάγκη για την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και κατά συνέπεια του πολιτισμικού φορτίου που αυτή φέρει, καθώς και την κεφαλαιώδη προσφορά της Εκκλησίας προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στις δράσεις του Δήμου Αμαρουσίου, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία, η οποία πραγματώνεται με την συνδιοργάνωση πολιτιστικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την από κοινού σύμπραξη στην μεγάλη προσπάθεια για συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού για τις ευπαθείς ομάδες.
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη δραστηριότητα της Ι. Μητροπόλεως και την αδήριτη ανάγκη να υπηρετηθεί η ομογένεια σε αγαστή σύμπραξη όλων των καθ' ύλην αρμοδίων φορέων, όπως η Ελληνική Πρεσβεία, τα Ελληνικά Σχολεία, οι Ελληνικοί Σύλλογοι και οι λοιποί επίσημοι φορείς. Η αγωνία αυτή μεταφράζεται σε συχνές επισκέψεις στα Ελληνικά σχολεία και το κάλεσμα με εκδηλώσεις των παιδιών και της νεολαίας στην ζωή της Εκκλησίας. Τόνισε ότι το άνοιγμα προς την νεολαία υποστηρίζει το όραμα για το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας.
     Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.
     Με το πέρας αυτής παρατέθηκε από τον Ποιμενάρχη γεύμα προς τιμήν του Δρ. Πατούλη και των παρισταμένων σε εστιατόριο της Στοκχόλμης.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των αρχείων του Δημάρχου Δρ. Γ. Πατούλη και της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Πανέτοιμη η σταμπωτή οδόστρωση του καντουνιού των Ταξιαρχών στο Μπανάτο
Ολοκληρώθηκε το έργο εξωραϊσμού, με τη μέθοδο της σταμπωτής οδόστρωσης, του καντουνιού, που περνά εμπρός από το νεόδμητο Ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Μπανάτου. Το έργο επιθύμησε να πραγματοποιηθεί εξ ιδίων του ο Πρωτοψάλτης Μπανάτου και Μέγας Ευεργέτης της Ενορίας μας μακαριστός Παναγιώτης Στραβοπόδης, ο και κτήτορας του εν λόγω Παρεκκλησίου. Την καρδιακή και σφοδρή επιθυμία του εξέφρασε λίγο καιρό πριν την εκδημία του στον Εφημέριό μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος θερμά τον ευχαρίστησε, διερμηνεύντας τα αισθήματα ευγνωμοσύνης σύνολης της Ενορίας, δεδομένου ότι έτσι θα συμπληρωνόταν και ολοκληρωνόταν αξιοπρεπώς ο περιβάλλων χώρος του ναΐσκου των Ταξιαρχών. 

Εν τω μεταξύ επισυνέβη η κοίμηση του Δωρεοδότη και το έργο προσφέρθηκε εις μνήμην του από τον άξιο γιο του κ. Δημήτριο Στραβοπόδη, έγκριτο εκπαιδευτικό και ευϋπόληπτο στέλεχος της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιστατήθηκε άψογα από τον καθ' ύλην αρμόδιο Πρόεδρο του Μπανάτου και Μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη, ο οποίος με πολλή χαρά αποδέχτηκε το έργο, καθώς έτσι ευπρεπίζεται πλέον η μέχρι τώρα απομονωμένη, διαρκώς χορταριασμένη και απόκεντρη αυτή περιοχή, παρότι βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της κωμόπολης. 

Συγχαίρουμε όλους, Πρόεδρο και Δωρεοδότες, για την καλή συνεργασία!!! Εύγε!!!