e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Εξομολόγηση-επανεκκίνηση

Υπάρχει, άραγε, η δυνατότητα να αλλάξουμε πορεία, να ξεφύγουμε από την κατάσταση και το αδιέξοδο στα οποία έχουμε βρεθεί; Η πίστη μας στον Χριστό αυτό ακριβώς μας βεβαιώνει! Υπάρχει πάντα ελπίδα! Δεν ταιριάζει η απελπισία στον χριστιανό!
Αναγνωρίζοντας την πτώση μας, το λάθος μας, έγινε ήδη το μισό βήμα για να σηκωθούμε. Απλά απομένει να κάνουμε και το υπόλοιπο μισό βήμα για να προχωρήσουμε πάλι μπροστά. Να κάνουμε μια επανεκκίνηση στην ζωή μας.
Η επανεκκίνηση γίνεται πρώτα με την αναγνώριση του λάθους μας και τελειοποιείται μέσω της εξομολογήσεως στον πνευματικό μας! Καθαρίζοντας την καρδιά μας από κάθε αγκάθι που της προκαλεί πόνο, την αφήνουμε ελεύθερη και καθαρή να μας κατευθύνει...«κατά την καρδίαν»!
Αυτό που πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε είναι ότι η εξομολόγηση είναι το μυστήριο της μετανοίας και όχι της δικαιώσεως. Δυστυχώς, πολλοί δεν γνωρίζουμε τι είναι η εξομολόγηση και πώς πρέπει να εξομολογούμαστε. Πλησιάζουμε συχνά μόνο για να δικαιώσουμε τον λογισμό μας, χωρίς αίσθηση μετανοίας!
Ο πνευματικός δεν είναι δικαστής! Δικαστής είναι μόνο ο Χριστός. Ο πνευματικός είναι ο φορέας της χάριτος με την εξουσία που του έδωσε ο ίδιος ο Χριστός να συγχωρεί αμαρτίες και να επουλώνει τα τραύματα της ψυχής με την πατρική στοργή του!
Ας πλησιάσουμε με ειλικρίνεια και ταπείνωση στο μυστήριο!Ας σκύψουμε το κεφάλι κάτω από το ιερό πετραχήλι του πνευματικού!
Ας καταθέσουμε ό,τι βαραίνει την ψυχή μας, για να μπορέσουμε να ανασάνουμε ελεύθερα πάλι!
Ας ζητήσουμε την δικαίωση μόνο από τον Θεό και όχι από τους ανθρώπους!
Ας ξεκινήσουμε πάλι την προσπάθεια ανανεωμένοι και ελεύθεροι πλέον!
Η επανεκκίνηση στην ζωή μας είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε αποφασιστικά την πορεία μας, διαλύοντας κάθε αδιέξοδο που έχουμε δημιουργήσει. Η ανάγκη είναι επιτακτική και μας αφορά όλους! Η επιλογή είναι ελεύθερη και απόλυτα δική μας!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Συνέβησαν εν Φαναρίω τη 29η Ιουλίου 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν τελεσθεῖσαν τρισαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν, τό Σάββατον, 29ην Ἰουλίου, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου καί συλλειτουργούντων αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, καθ᾿ ἥν ἐτελέσθη τό τριετές Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Λύστρων κυροῦ Καλλινίκου.

Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος, Συνάδων κ. Διονύσιος, Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, καί Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, ὁ Ἐντιμολ. κ. Ἀλέξανδρος Ἀλεξανδρῆς, Ἄρχων Μ. Ρήτωρ, Πρέσβυς ἐ.τ., καί ἡ Ἐλλογ. κ. Ἰζαμπέλα Bernardini d'Arnesano, ἀνεψιοί τοῦ ἀειμνήστου Ἱεράρχου, καί πιστοί ἐξ Ἑλλάδος, Γερμανίας καί ἐντεῦθεν. 

Ἐπηκολούθησεν ἐπιμνημόσυνος δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, καθ᾿ ἥν ὡμίλησεν ὁ Πατριάρχης, ἀναφερθείς εἰς τήν ἀπό διαφόρων θέσεων ἐν τῇ Μεγάλῃ Ἐκκλησίᾳ διακονίαν τοῦ μ. Ἱεράρχου αὐτῆς. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ μνήμῃ τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Καλλινίκου καί Θεοδότης, μετέβη εἰς τό Πατριαρχικόν Κοιμητήριον Ἐγρηκαποῦ καί ἔψαλε Τρισάγιον, πρό τοῦ τάφου τοῦ ἀειμνήστου Ἐπισκόπου Ἀργυρουπόλεως κυροῦ Καλλινίκου, ὑπέρ ἀναπαύσεως αὐτοῦ τε καί τῶν μακαριστῶν Ἀρχιερέων Γέροντος Καισαρείας Καλλινίκου, Λύστρων Καλλινίκου καί Πηλουσίου Καλλινίκου. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν
- Τούς Πανοσιολ. ΡΚαθολικόν ἱερέα κ. Bertram Meier, ἐξ Augsburg Γερμανίας, Πρόεδρον τοῦ Συμβουλίου τῶν Ἐκκλησιῶν Βαυαρίας, καί Ἐλλογ. κ. Γεώργιον Βλαντῆν, Θεολόγον, Διευθυντήν τοῦ Συμβουλίου. 
- Τούς Ἐντιμ. κ. Ἀπόστολον Κοιμήσην, Δήμαρχον Ἀμφιλοχίας, μέλος τοῦ Δ. Σ. τῆς Κεντρικῆς Ἑνώσεως Δήμων Ἑλλάδος, κ. Νικόλαον Τελώναν, πρῴην Δήμαρχον Ἀμφιλοχίας, κ. Γρηγόριον Παπούλιαν, Ἀντιδήμαρχον Πολιτισμοῦ, καί κ. Γεώργιον Ἀλπόν, Γεν. Γραμματέα τοῦ Δήμου. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Μαίρην Κομοροσάνο, Πρόεδρον τῆς Ἐφορίας τῆς Ἀστικῆς Σχολῆς Γαλατᾶ, ἐξαιτησαμένην τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ἐγγίζουσιν ὀνομαστηρίοις αὐτῆς.  

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλοχίου, Διευθυντοῦ τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, κατά τήν πανήγυριν τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου.

Ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, δέχθηκε σε ακρόαση τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας (Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen in Bayern) ρωμαιοκαθολικό πραιλάτο και αρχιερατικό επίτροπο της επισκοπής Augsburg Δρ. Bertram Meier και τον Διευθυντή του Συμβουλίου αυτού ορθόδοξο θεολόγο κ. Γεώργιο Βλαντή, ο οποίος είναι και ο πρώτος Ορθόδοξος που εκλέγεται στη θέση αυτή. 

Ο Παναγιώτατος ενημερώθηκε για τη δράση του Συμβουλίου των Εκκλησιών και για τις εν γένει οικουμενικές δραστηριότητες στη Γερμανία και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αταλάντευτη, παρά τις φωνασκίες των φονταμενταλιστών, υποστήριξη του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας στον οικουμενικό διάλογο, όπως και την εκτίμησή του για πολλούς εξαίρετους ορθόδοξους κληρικούς και λαϊκούς της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, οι οποίοι, υπό την πηδαλιουχία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αυγουστίνου, συμμετέχουν στο διάλογο των χριστιανών στη χώρα αυτή. 

Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, σημειωτέον, μιλούσε σε θαυμάσια γερμανικά, αναφέρθηκε με πολλή αγάπη στα χρόνια των σπουδών του στο Μόναχο, αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την Ορθοδοξία και στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία και γέμισε με δώρα τους εκ Γερμανίας επισκέπτες, τους οποίους προσκάλεσε και στην πατριαρχική τράπεζα. 

Οι κ. Meier και Βλαντής παρέστησαν και στο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Λύστρων κ. Καλλινίκου, όπως και στη δεξίωση που επακολούθησε.


DER VORSITZENDE UND DER GESCHÄFTSFÜHRER DER ACK BAYERN BEIM ÖKUMENISCHEN PATRIARCHEN 

Seine Heiligkeit, der Ökumenische Patriarch Bartholomaios I. hat heute in Phanar, Istanbul, den Vorsitzenden der ACK Bayern Prälat Dr. Bertram Meier und den Geschäfsführer Georgios Vlantis empfangen (Vlantis ist der erste orthodoxe Christ, der zum Geschäftsführer der ACK Bayern gewählt wurde). Das Oberhaupt der Orthodoxen Kirche wurde über die Tätigkeiten der ACK informiert sowie im Allgemeinen über die ökumenischen Aktivitäten in Deutschland. Noch einmal hat er die unerschütterliche Unterstützung der Kirche von Konstantinopel zum ökumenischen Dialog, aller fundamentalistischen Stimmen zum Trotz, zum Ausdruck gebracht. Besonders hat er mehrere Kleriker und nicht ordinierte Mitglieder der griechischen Metropolie von Deutschland gelobt, die bei den ökumenischen Gremien dieses Landes unter der Leitung von Metropolit Augoustinos mitmachen. Bartholomaios I., der hervorragendes Deutsch spricht, nahm noch Bezug auf seine Studienjahre in München sowie auf die besondere Bedeutung des Heiligen und Großen Konzils für die Orthodoxie und auf die Herausforderungen, mit denen heute diese Kirche von 300 Millionen Mitgliedern weltweit konfrontiert wird.

Θάνατο από πνιγμό βρήκε ο 78χρονος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος


Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία 78 ετών ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος.

Ο μακαριστός ποιμενάρχης βρέθηκε πνιγμένος στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου από τον διάκο που έσπευσε να τον συναντήσει για το μεσημεριανό φαγητό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μητροπολίτης υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ κολυμπούσε στην παραλία μπροστά από το επισκοπείο του νησιού, όπου η Ιερά Μητρόπολη διατηρεί και τις θερινές κατασκηνώσεις.

Ο μητροπολίτης λόγω του αιφνιδίου θανάτου θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή για νεκροψία – νεκροτομή. Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να ορίσει τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, ως τον αρχαιότερο από τους όμορους επισκόπους, ενώ δεν αποκλείεται χρέη τοποτηρητή να αναλάβει και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος που γεννήθηκε το 1939 στη Χίο, συμπλήρωσε 41 χρόνια επισκοπικής ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να καταστούμε όλοι τέκνα φωτός και συγκληρονόμοι Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Η΄ Ματθαίου
30 Ιουλίου 2017
(Ματθ. ιδ΄ 14- 22 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Τα πάντα προέρχονται από τον παντοδύναμο Θεό, τόσο τα υλικά όσο και τα πνευματικά δώρα, που διαχέονται και χαρίζονται στους ανθρώπους όλων των αιώνων και όλων των εποχών. Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη ο Θεός χορηγούσε τις άπειρες πνευματικές και υλικές δωρεές Του στον περιούσιο λαό Του, αλλά και σε όλο το ανθρώπινο γένος, όταν όμως ακολουθούσαν πιστά το θέλημά Του και ζούσαν με αγάπη, ευσέβεια και δικαιοσύνη.

Μεγάλες μορφές της Παλαιάς Διαθήκης, όπως για παράδειγμα ο Αβραάμ, ο Ιακώβ, ο Ιώβ και άλλοι, ανταμείφθηκαν από τον Θεό και αποτέλεσαν παράδειγμα και πρότυπο για όλους μας. Τις ίδιες πνευματικές και υλικές δωρεές χορηγεί ο Θεός και στους χρόνους της Καινής Διαθήκης, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια έως της συντέλειας των αιώνων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μας διδάσκει πολλά, είναι το παράδειγμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έδειξε έτσι την άπειρη ευσπλαχνία και το ατελείωτο έλεός Του προς όλο το ανθρώπινο γένος, μεριμνώντας για κάθε ανάγκη του και μη περιφρονώντας κανένα φυσικό και ανθρώπινο θεμιτό αίτημά του. Όλη η ζωή του Χριστού, άλλωστε, ήταν μια διαρκής και ανεξάντλητη ευσπλαχνία και προσφορά προς τους συνανθρώπους Του. Διότι οι άνθρωποι που πλησίαζαν, συνήθως, τον Κύριο ήταν πρόβατα χωρίς ποιμένα. Άνθρωποι περιφρονημένοι, αδικημένοι, εγκαταλελειμμένοι από τους θρησκευτικούς και πνευματικούς καθοδηγητές τους. Το ιουδαϊκό ιερατείο το μόνο που έκανε ήταν να απολαμβάνει προνόμια και να ζει σε βάρος τους, χωρίς να τους προστατεύει από πνευματικούς αλλά και γήινους κινδύνους, αφήνοντάς τους μάλιστα έρημους στο έλεος των κάθε λογής πνευματικών «λύκων» και «θηρίων». Έτσι οι άνθρωποι ένιωθαν κατάκοποι, θλιμμένοι και απελπισμένοι.

Όμως ο Κύριος τούς ευσπλαχνίζεται και τους προσφέρει το άπειρο έλεός Του. Έτσι ευσπλαχνίστηκε την χήρα της Ναΐν, τις αδελφές του Λαζάρου, την ειδωλολάτρισσα Χαναναία, την κακοποιημένη πόρνη και πολλούς άλλους. Δεν έκανε διακρίσεις σε ομοεθνείς και αλλοεθνείς, σε δικούς και ξένους, σε πλούσιους και φτωχούς, σε διάσημους και άσημους. Και η επισφράγιση της Θυσίας Του και ύψιστη κορωνίδα του έργου Του ήταν η θανάτωσή Του στο Σταυρό για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Το έλεος του Θεού, λοιπόν, μας «καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας», κατά τον ιερό ψαλμωδό. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, ώστε να δείχνουμε αγάπη και επιείκεια προς τον συνάνθρωπό μας και πάντα να τον βοηθάμε και να του συμπαριστάμεθα τόσο υλικά (όπως και στη σημερινή περικοπή έπραξε ο Κύριος χορταίνοντας τα πλήθη) όσο και, κυρίως, πνευματικά, ώστε να καταστούμε όλοι τέκνα φωτός και συγκληρονόμοι Χριστού. Γένοιτο!