e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Προετοιμάζεται επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Διδυμότειχο | Φαναριώτικες ειδήσεις 31ης Ιουλίου 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δαμασκηνόν, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Βαρθολομαίου Ἀστεριάδου, Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Ὀρεστιάδος, τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Ἐλπιδοφόρου Λημναίου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Δαδιᾶς, κ. Κυρίλλου Κολτσίδου, Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Διδυμοτείχου, κ. Νικοδήμου Σκλέπα, κ. Ἀνδρέου Ἀϊντινίδου, κ. Γαβριήλ Χειμώνα καί κ. Νέστορος Οὐρουμτζίκη, τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Καρπαθάκη, τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Παντελεήμονος Χαρτοφύλακα, καί τῶν Ἐντιμ. κ. Πασχάλη Χατζάκη, Λογιστοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως, καί κ. Ἀλεξάνδρου Παπαϊωάννου. 

Ἡ Α. Σεβασμιότης ὑπέβαλε τῇ Α. Θ. Παναγιότητι τήν εὐλαβῆ πρόσκλησιν τοῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ τῆς Ὀρεστιάδος ὅπως Αὕτη προστῇ τῶν ἐκεῖσε κατά τόν προσεχῆ Σεπτέμβριον γενησομένων ἐκδηλώσεων ἐπί τῇ συμπληρώσει 150 ἐτῶν ἀπό τῆς κοιμήσεως τοῦ μ. Στεφάνου Καραθεοδωρῆ, γόνου τῆς περιοχῆς καί Μ. Εὐεργέτου τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ Γένους.

- Τόν Ἐντιμ. κ. Παναγιώτην Φυντάνην, ἐξ Ἴμβρου. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Ἀποστόλου, κατά τήν ἐξόδιον Ἀκολουθίαν τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου κυροῦ Προκοπίου, τελεσθεῖσαν ἐν τῷ Ἱ. Καθεδρικῷ Ναῷ Ἀποστόλου Παύλου Καβάλας, τήν Δευτέραν, 31ην λ.μ. Ἰουλίου.

Η κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου

φωτογραφίες: EUROKINISSI / ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων κυρού Προκοπίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις δώδεκα το μεσημέρι, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος τον επικήδειο λόγο απηύθυνε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:"η Εκκλησία της Ελλάδος κηδεύει νυν εν τιμή και συγκινήσει, τον Μητροπολίτην κυρόν Προκόπιον, ο οποίος αφιέρωσε εαυτόν και πάντα τον βίον αυτού εις την διακονίαν και εύκλειαν αυτής. Εκοιμήθη εν Κυρίω και ανεπαύθη εκ της επί πεντήκοντα και εφτά έτη διακονίας του εις τον αμπελώνα του Χριστού, διαδρομή σπουδαία, ανηλωμένη εις διακονία Θεού και ανθρώπων. Ο Δημιουργός και Σωτήρ του κόσμου, κατά το θέλημά Του, τον εκάλεσε πλησίον αυτού μετά τας εορτάς του Αποστόλου Παύλου, του Αγίου Προκοπίου που έφερε το όνομά του, και την παραμονή της μνήμης, του εκ των εβδομήκοντα και συνοδού του Παύλου, Αποστόλου Σίλα, εις τον περίβολον της Μονής του οποίου μετ’ ολίγον κατά την επιθυμίαν του, πρόκειται να εναποτεθεί η σεπτή αυτού σορός. Έμφορτος συγκινήσεως η στιγμή, κατά την οποία μεταφέρομεν την συμπάθειαν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου αυτής Προέδρου προς τον ευαγή κλήρον και τον ευσεβήν λαόν της Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, αποδίδοντες εκ μέρους της Διοικούσης Εκκλησίας, τον οφειλόμενον φόρον τιμής και σεβασμού προς το σεπτόν σκήνωμα του εκλεκτού τούτου Ιεράρχου. 

"Είθισται, συνέχισε ο Θεοφιλέστατος, εις στιγμάς, ως η παρούσα, να ανατρέχομεν είς τον βίον και τη δράσιν του κοιμηθέντος Μητροπολίτου. Σεις, όμως, οι οποίοι σήμερον περιβάλλετε το σκήνωμα του αοιδήμου Μητροπολίτου κυρού Προκοπίου γνωρίζετε ίσως καλύτερα του ομιλούντος, σταθμούς του βίου και πτυχές της διακονίας του εις τον ευλογημένον τούτον τόπον, διότι υπήρξε σαρξ εκ της σαρκός σας, καθόλη τη διάρκεια του επί τεσσαράκοντα τρία έτη, από του 1974 έως σήμερον, ποιμαντικού του μόχθου, πλησιόν σας, εις την ιστορικήν και αποστολικήν ταύτην Μητρόπολη, όπου ετάχθη από την Εκκλησίαν, αξίως και δικαίως". 

Χαιρετισμό εκφώνησε και ο τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος θύμισε την κοινή πορεία του με τον μακαριστό: "Κληθείς από της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβω την τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, έρχομαι να καλύψω το δυσαναπλήρωτο κενό του εκλιπόντος άχρι της αναδείξεως του διαδόχου του. Εξαιτούμαι προς τούτο πρωτίστως τας ευχάς του μεταστάντος, του οποίου επί εικοσαετίαν υπήρξα Πρωτοσύγκελλος και ιεροκήρυκας. Είχα την χαρά να τον υποδεχτώ νέον τότε Αρχιερέα στην Καβάλα, ήρχετο πλήρης οραματισμών και θέσεων για την Εκκλησία. Νέος εις την ηλικία, έμφορτος θεολογικών και νομικών γνώσεων, ικανός εις την Διοίκηση, άψογος εις την διαχείριση των της Εκκλησίας πραγμάτων. Υπήρξα μακαριστέ Άγιε Φιλίππων, συνοδοιπόρος σας στο έργο της διαποιμάνσεως του θεοφιλούς λαού της Καβάλας, των Φιλίππων και της Θάσου" κι επισήμανε το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του εκλιπόντος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πολυχρόνιο έργο της εξωτερικής ιεραποστολής, κυρίως, στην Κένυα και Ουγκάντα". 

Η λειτουργία του γηροκομείου στη Χρυσούπολη του Δήμου Νέστου, η νέα μονάδα φροντίδας υπερήλικων και χρονίως πασχόντων, η από ετών λειτουργία του Τραπεζιού της Αγάπης, η εύρυθμη λειτουργία του Κιτσικοπούλειου βρεφονηπιακού σταθμού, η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Καλλιράχη της Θάσου, η ανέγερση του νέου σύγχρονου συνεδριακού κέντρου «Απόστολος Παύλος», η ολοκλήρωση του περικαλλούς βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, η στήριξη των φτωχών και πολύτεκνων οικογενειών και η κατασκευή του μαρμάρινου μνημείου της ψηφιδωτής αναπαράστασης αποβίβασης του Απόστολου Παύλου στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), είναι λιγοστά από τα πολλά και σημαντικά έργα που υλοποίησε ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων στα 43 χρόνια της διαποίμανσής του στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, μια ποιμαντορία, που χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης ιερά παρακαταθήκη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ο πολυφίλητος ημίν και σεπτός αδελφός και συλλειτουργός κυρός Προκόπιος, αιφνιδίως ανεχώρησε εκ των προσκαίρων, μετοικήσας εις την θριαμβεύουσαν εν τοις ουρανοίς Εκκλησίαν και καταβυθίζων εις μέγα πένθος την Αγίαν του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, και αυτόν τον ίδιον Πατριάρχη του Γένους κ. Βαρθολομαίον, σεπτή εντολή του οποίου παρίσταμαι ως εκπροσώπου αυτού και της εσταυρωμένης Εκκλησίας εις την εξόδιον ακολουθίαν.

Αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδρομή του μακαριστού, επισημαίνοντας ότι "η έντονος και μόνιμος αγωνία του ήτο η πρόοδος της Εκκλησίας και η σωτηρία του λαού του Θεού... Ουδέποτε εφησύχασε ή επανεπαύθη, εδιοίκησε την θεόλεκτον επαρχίαν του χρυοστομικώς, ήτοι μετά παρρησίας και αρρενωπότητος". 

Επιθυμία του μακαριστού ιεράρχη ήταν να ταφεί στον περίβολο της ιεράς μονής του Αγίου Σίλα, πλησίον του τελευταίου μεγάλου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που ολοκλήρωσε, τη νέα σύγχρονη μονάδα φροντίδας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων, που ξεκίνησε να λειτουργεί το χειμώνα του 2017 αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε επισήμως να εγκαινιάσει.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Ιερομόναχος Γρηγόριος Κλάδης, ο 80χρονος ασκητής των Στροφάδων Νήσων | Στον Αγαλά η κηδεία του

Γράφει ο π. Π. Κ.

Κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο σήμερα, 31η Ιουλίου 2017, ο παπα-Γρηγόρης Κλάδηςμέχρι πρότινος αφοσιωμένος -επί δεκαετίες- αφοσιωμένος ασκητής και φύλακας άγγελος των Στροφάδων Νήσων και του εκεί σωζόμενου παλαιολόγειου Καστρομονάστηρου. 

Ο μακαριστός ταπεινός Ιερομόναχος είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο στις 13 Σεπτεμβρίου 1937. Όντας αδελφός της περιώνυμης Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Απριλίου 1965 και Πρεσβύτερος στις 16 Αυγούστου 1967. 

Ήδη το καμπαναρίο της Μονής της μετανοίας του, στην πόλη της Ζακύνθου, διαλαλεί πένθιμα, προς κάθε κατεύθυνση, την εκδημία του Γέροντα, η δε εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο, 1η Αυγούστου 2017, στις 5 το απόγευμα, στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγαλά Ζακύνθου

Προσευχόμαστε ο Άγιος Θεός και η Παναγία η Παντοχαρά των Στροφάδων να τον περικοσμήσουν με την ουράνια δόξα, δεδομένου ότι ουδεμία δόξα επιδίωξε καθ' όλη τη μακρά ζωή του! Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε παπα-Γρηγόρη!