e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Άρχονται τα μαθήματα στη Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου


Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Κλάδη, ανακοινώνει ότι η Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής (Βυζαντινής και Ζακυνθινής) θα λειτουργήσει και φέτος, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου. 

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου 2017. Εγγραφές ενδιαφερομένων γίνονται από 17ης έως 31ης Οκτωβρίου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η εκμάθηση προσφέρεται δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6978843006 (κ. Ιωάννης Κλάδης).

Το ερχόμενο Σάββατο (21/10) η Χειροθεσία του νέου Μεγάλου Αρχιδιακόνου της Μ.τ.Χ.Ε.


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, θά χοροστατήσῃ ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 21ης Ὀκτωβρίου, καί ὥραν 4:00 μ.μ., μετά τό τέλος τοῦ ὁποίου θά χειροθετήσῃ εἰς τό ὀφφίκιον τοῦ Μ. Ἀρχιδιακόνου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας τόν Πανοσιολ. κ. Θεόδωρον, μέχρι τοῦδε Δευτερεύοντα τῶν Πατριαρχικῶν Διακόνων.

Κυκλοφορείται το "Εορτολόγιον Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου 2018"

Βρίσκεται ήδη στα χέρια μας το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο "Εορτολόγιον Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου 2018" , το οποίο θα διατίθεται προς τους Ζακυνθινούς και κάθε ενδιαφερόμενον αναγνώστη μέσω των Ενοριών και των Μονών του νησιού. 

Το μόλις εκδοθέν Εορτολόγιον 2018, τυπωμένο ξανά από το Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας, σε 10.000 αντίτυπα, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Διονύσιο, Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης, επί τη συμπληρώσει -το 2017- τριακοσίων ετών από την Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματός Του από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο (1717)

Το εξώφυλλο κοσμεί η ιερότατη μορφή του Αγίου της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας, η εκφραστικότερη -θεωρούμε- εικόνα Του (λάδι σε ξύλο με προετοιμασία), διά χειρός του πολυσήμαντου ζωγράφου και ιερέως Νικολάου Κουτούζη (1741-1813), φυλασσόμενη σήμερα στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ι. Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.

Μετά τις πρωτοχρονιάτικες χειρόγραφες ευχές και τη φωτογραφία του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, υπάρχει ένα κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, το οποίο υπό τον τίτλο "Άγιος Διονύσιος, ο οικείος των Ζακυνθινών", συνοψίζει την ιδιαίτερη τιμή και προσκύνηση των Ζακυνθινών προς το "Άγιο Κορμάκι", εκδηλούμενη καθ' όλη την διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα όμως διά των δύο τριημέρων εορτασμών προς τιμήν του, κάθε Δεκέμβριο και Αύγουστο. Στο δεύτερο μέρος του κειμένου υπάρχει αναφορά στον υφιστάμενο υμνογραφικό πλούτο για τον Άγιο, ούτως ώστε το Εορτολόγιον 2018 να περάσει στο επόμενο μέρος του: Την δημοσίευση παλαιού Κανόνος Λιτανευτικού και Παρακλητικού "συντεθέντος παρά τινος ανωνύμου χάριν ευλαβείας" και Εγκωμίων προς τον Άγιο, ποιηθέντα υπό του Γεωργίου ιερέως Ιωαννούλη, του Ζακυνθίου. 

Έτσι, ο ευσεβής λαός της Ζακύνθου και όσοι ευλαβούνται τον Προστάτη του νησιού και κάθε φιλαγίου, δύνανται τώρα -για πρώτη φορά- να αποκτήσουν για ιδιωτική χρήση αυτά τα πολυαγαπημένα κείμενα της τοπικής Υμνογραφίας, τα οποία, ψαλλόμενα στο Καθολικό της Μονής του Αγίου, μάλιστα δε κατά το ιδιάζον και πανηγυρικό ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής, προκαλούν στους εκκλησιαζόμενους ψυχική αγαλλίαση και χαρμονή

Ακολούθως, στο ανά χείρας Εορτολόγιον 2018, ο αναγνώστης θα βρει τις γνώριμες από άλλα έτη σελίδες: α) επίσημες αργίες 2018, β) πίνακα πασχαλίων ετών, γ) πότε εορτάζονται τα κυριότερα ονόματα, δ) περιόδους και ημέρες νηστείας και καταλύσεως, ε) νηστείες κατά τις οποίες δεν τελούνται γάμοι και βαπτίσεις, στ) πότε δεν τελούνται μνημόσυνα, ζ) το πασχάλιον του 2018, η) ημερολόγιο των μηνών του 2018, μαζί με το τοπικό εορτολόγιο και θ) ό,τι αφορά στην Ι. Μητρόπολη Ζακύνθου από πλευράς διοικήσεως, Μητροπολιτικού Γραφείου, Ναών και Εφημερίων, Μοναστηρίων, πνευματικής και φιλανθρωπικής διακονίας. 

Την όλη επιμέλεια της έκδοσης του νέου Εορτολογίου είχε κι εφέτος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου π. Παναγιώτης Καποδίστριας.

π. Π. Κ.