e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Γεράσιμο από την πανηγυρίζουσα Μονή των Ομαλών Κεφαλληνίας [live - Ionian Tv]


Βράδυ Πέμπτης, 19ης Οκτωβρίου 2017, από το οροπέδιο των Ομαλών της Κεφαλληνίας, εσπερίζοντες προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου. Με τους εντόπιους ιεροψάλτες και χορωδούς συμψάλλουν, εκ μέρους της Ζακύνθου, τα μέλη της Χορωδίας "Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής", υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου. 
Απευθείας μετάδοση: Ionian TV


Μην δίνεις σημασία

Υπάρχει ένα φάρμακο, το οποίο βοηθά την ψυχική και την σωματική υγεία του ανθρώπου. Το φάρμακο αυτό λέγεται «μην δίνεις σημασία»! Στο άκουσμα αυτό πολλοί ίσως αναρωτηθούν: «Μα πώς είναι δυνατόν να μείνω αδιάφορος για ό,τι συμβαίνει γύρω μου; Να μην δίνω σημασία;» Μα είναι τόσο απλό αυτό το «φάρμακο» στην χρήση του!
Σημασία, δηλαδή το να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, δίνουμε στα προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και που σίγουρα μπορούμε να τους δώσουμε λύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, όμως, που δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε λύσεις. Όσο και να επιμένουμε δεν λύνονται, αλλά αυξάνουν και διογκώνονται, επηρεάζοντας την ψυχολογία μας και τον τρόπο ζωής μας. Το άγχος τότε μας καταλαμβάνει.
Εδώ χρειάζεται η ψυχική δύναμη να αντισταθούμε στην συνήθεια τής εγωιστικής εμμονής μας. Το «φάρμακο» αυτό είναι το μόνο που δρα απευθείας στην ψυχολογία μας, μας ηρεμεί, μας βοηθά να ανασάνουμε πάλι, καταπολεμά το άγχος... Όλα αυτά ενεργούν θετικά κατ' επέκταση και στην σωματική υγεία!
Μοναδική προϋπόθεση για να δράσει αποτελεσματικά το «φάρμακο» είναι η πίστη μας στον Θεό. Εκεί μόνο αν εναποθέτουμε όλα τα θέματα και ζητήματα που μας απασχολούν, τότε θα βρίσκουμε και θα βλέπουμε τις λύσεις που αναζητούμε.
Μην δίνουμε σημασία, αδελφοί μου, σε κάθε τι που βλέπουμε. Στον μόνο που πρέπει να δίνουμε μονίμως σημασία, μετά τον Θεό, είναι ο εαυτός μας! Όχι εγωιστικά, αλλά διακρίνοντας το συμφέρον του, το πραγματικό, και να αγωνιζόμαστε γι' αυτό.
Χρειαζόμαστε αρκετές «δόσεις» από το συγκεκριμένο φάρμακο για να καταφέρουμε να συνέλθουμε. Η ζωή μας έγινε πολύπλοκη και αδυνατούμε να λειτουργήσουμε έτσι, γιατί ο άνθρωπος έχει πλασθεί από τον Δημιουργό του να ζει και να κινείται απλά! Λειτουργούμε, δηλαδή, αντίθετα από την φύση μας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνουμε όλα!
Φάρμακο λοιπόν το «μην δίνεις σημασία»! Ας ξεπερνάμε τις λεπτομέρειες! Οι λεπτομέρειες δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε και μένουμε στάσιμοι. Σκοπός μας η σωτηρία, η στασιμότητα την εμποδίζει. Αν θέλουμε να δούμε «φως στο βάθος» πρέπει να σηκωθούμε και να περπατήσουμε! Έτσι απλά!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου 

Επίσκεψη του Jonathan Cohen, Αναπληρωτή Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., κ. Jonathan Cohen, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

Ο κ. Cohen, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στην χώρα. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971 και την οποία ο κ. Cohen θα επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τον υψηλό επισκέπτη ότι θα συμμετάσχει στο σχετικό συνέδριο που οργανώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ν. Κοτζιάς στην Αθήνα στο τέλος του μηνός. 

[Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο]