e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός και αφ' εσπέρας Όρθρος προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου


Βράδυ Τρίτης, 5ης Δεκεμβρίου 2017, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου Δ΄. Κατά την ισχύουσα τοπική παράδοση, εκτός από τον Εσπερινό ψάλλεται, αμέσως μετά, ο Όρθρος της εορτής του τιμωμένου Αγίου. Ακολούθησε κέρασμα σε διπλανό ξενοδοχείο.
[Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μπάστας, Ιωάννης Δεμέτης και Σπύρος Νέγκας]


Εορταστικά Εσπέρια προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στο Μουζάκι Ζακύνθου


Εσπέρας 5ης Δεκεμβρίου 2017, για τον Εσπερινό της μνήμης του Αγίου Νικολάου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό της κωμοπόλεως Μουζάκι Ζακύνθου. 
     Εκεί εφημερεύει ο π. Αντώνιος Καλόφωνος, ρέκτης της εκκλησιαστικής τάξεως και ωραιότητος, κάτι που αμέσως γινόταν αντιληπτό εντός του μεγαλοπρεπούς Ναού του Αγίου "τση γης και του πελάου". 
     Τόσο στα Εσπέρια, όσο και στην Αρτοκλασία συμμετείχαν ιερείς των περιχώρων, το δε κήρυγμα έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας περί της παροιμιώδους πραότητος του Αγίου των Μυρέων, την οποία πρότεινε ως τρόπο καθημερινής συμπεριφοράς του σύγχρονου ευερέθιστου και οργίλου ανθρώπου. 
     Τα ψάλματα της εσπερινής αυτής κατανύξεως απέδωσαν οι Ιεροψάλτες της Ενορίας, υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Κλάδη, διδασκάλου της Εκκλησιαστικής Σχολής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου.
     Ακολούθησαν κεράσματα για ιερατείο και εκκλησιασθέντες, δηλαδή -μεταξύ άλλων- παραδοσιακό παστέλι και φ(ρ)ιτούρες!
     Σημειωτέον ότι, επειδή ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ δεν δύναται απόψε και αύριο να παραστεί λειτουργικώς στο Μουζάκι, θα λειτουργήσει εκεί την ερχόμενη Κυριακή, 10 τρέχοντος μηνός!
[Φωτορεπορτάζ: Παναγιώτης Ν. Κλάδης]
"Εσπερινόν ύμνον" προσφέραμε στον Άι Νικόλα των Καποδιστραίων Μπανάτου
Με ευλάβεια άκουσαν, σήμερα το απόγευμα (5.12.2017), οι περίοικοι του εξωκλησιού του Άι Νικόλα, στα Καρκαναίικα Μπανάτου, την καμπάνα που τους ειδοποιούσε για τα εόρτια Εσπέρια για τον αγαπημένο Άγιο, του οποίου την μνήμη επιτελούμε απόψε και αύριο σεμνοπρεπώς. 

Τα τέκνα της κ. Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, με τις οικογένειές τους (ιδιοκτήτες της ιεράς αυτής στέγης) προσήλθαν να ευπρεπίσουν, μαζί με τον Εφημέριό τους, τον λειτουργικό τόπο για την τέλεση της Ευχαριστιακής Συνάξεως. 

Όσοι πιστοί, λοιπόν, είσθε προσκεκλημένοι όλοι αύριο, αποδίδοντες τιμή και προσκύνηση στον Άγιο των Μυρέων, με θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία, κατάλληλη ομιλία και μετά, στο σπίτι των ιδιοκτητών, τα δέοντα κεράσματα!