e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο Ιησούς Χριστός εξύψωσε και τίμησε τις Γυναίκες

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Μυροφόρων 
22 Απριλίου 2018
(Μαρκ. ιε΄ 43 - ιστ΄ 8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Δυο μέγιστα παραδείγματα γενναιότητας προβάλλει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Αρχικά, ο «ευσχήμων βουλευτής» Ιωσήφ της Αριμαθαίας, ο οποίος, παρά την υψηλή κοινωνική, οικονομική και πολιτική θέση του, δεν άφησε τον φόβο να τον καταβάλει, αλλά προτίμησε να τιμήσει την ιδιότητά του ως κρυφού μαθητή του Ιησού, απέναντι στο συμφέρον του. Δεν υπολόγισε ούτε καν τον πιθανό και σοβαρό κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του. Δεν φοβήθηκε ότι μπορεί να θεωρηθεί εχθρός των Ρωμαίων και συνωμότης. Η πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό ήταν γι’ αυτόν πάνω απ’ όλα τα άλλα!

Το ίδιο ίσχυσε και για τις ευσεβείς Μυροφόρες. Η δική τους πράξη μάλιστα ήταν ακόμη πιο τολμηρή και θαρραλέα. Ιδιαίτερα, αν λάβει κανείς υπόψη του τα τότε ισχύοντα κοινωνικά στερεότυπα και την άκρως απαξιωτική αντίληψη της εποχής τους για την γυναίκα. Την γυναίκα, η οποία τότε ήταν ένα πλάσμα υποταγμένο στην καταπιεστική θέληση του άνδρα. Που δεν μπορούσε ούτε καν να κυκλοφορεί ασυνόδευτη. Που δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα γνώμης και κανένα επίσης δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Αυτές τις φοβισμένες και καταπιεσμένες γυναίκες, ο Κύριός μας, πολλές φορές τις εξύψωσε και τις τίμησε. Σε αυτές έδωσε τις πλούσιες δωρεές Του και πάντοτε τις θεωρούσε ως ισότιμα τέκνα του Θεού, καταδεικνύοντας την αξία και την αθάνατη ψυχή τους, που και αυτή προορίζεται για την Σωτηρία.

Ευσπλαχνίστηκε τις πόρνες και τις ευεργέτησε με τα λόγια και τα θαύματά Του, θεωρώντας τες άξιες για την Βασιλεία των Ουρανών. Εξύψωσε τον ιερό θεσμό του Γάμου, τον οποίο μετέβαλε από μια κυνική εμπορική συναλλαγή και σαρκική εκμετάλλευση, σε πραγματικό θεμέλιο της χριστιανικής κοινωνίας. Καταδίκασε το εύκολο διαζύγιο, δικαιολογώντάς το μόνο στην περίπτωση καταπάτησης της συζυγικής πίστης, δηλαδή της μοιχείας. Ενέταξε στον κύκλο των μαθητών Του πολλές γυναίκες. Όπως, άλλωστε, διακήρυττε θερμά ο Απόστολος Παύλος, δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα, αλλά όλοι είμαστε ένα «εν Ιησού Χριστώ» και έτσι, έως σήμερα, οι γυναίκες κατέχουν περίοπτη θέση στην λατρευτική ζωή και στην εκκλησιαστική διακονία.
Ας μιμηθούμε κι εμείς, λοιπόν, χωρίς δειλία και φόβο τα ιερά αυτά παραδείγματα, κομίζοντας ευθαρσώς στον σύγχρονο κόσμο την εμπειρία της κοινωνίας μας με τον Κύριο της Δόξας, τον Αναστημένο Ιησού, παρατεινόμενον στους αιώνες! Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: